New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

What is a wallet and which wallets should I choose?

Wat is een wallet en welke moet ik gebruiken?7 min

Voordat ik meer uitleg over de verschillende soorten wallets, is het belangrijk om te weten wat een wallet eigenlijk is. Zoals de naam al doet vermoeden is het in deze context een digitale portemonnee voor munten. Waar je fysieke euromunten normaal gesproken in een fysieke portemonnee kunt bewaren, kunnen digitale munten in een digitale portemonnee worden bewaard: een wallet.

Ter herinnering: Ik schrijf enkel over wallets waar ik ervaring mee heb.

Public key en private key

Een wallet bevat minstens één uniek adres. Op dit adres kan je bit- of altcoins ontvangen. Heb je bijvoorbeeld 100 Gulden die je van Bittrex naar je eigen Gulden-wallet wilt versturen? Dan stuur je die dus naar het adres van je wallet. Dit adres wordt een public key genoemd.

Goed om te weten: Het publieke adres is voor iedereen inzichtelijk. Zo kan je hier zien dat er ruim 150 Gulden op het adres GZANXTBDuLUka46NreA4bovGuUuNa5e2hT staat.

Naast de public key bestaat de private key. Zie dit als de toegangssleutel tot je wallet: krijgt iemand deze sleutel in handen, dan kan hij dus in jouw portemonnee. Het is dus belangrijk dat je deze sleutel goed bewaart.

Wallets in het kort

Praktisch alle cryptocurrencies brengen hun eigen wallets (core wallets) op de markt. Heb je tien verschillende soorten coins in je bezit, dan horen daar dus tien verschillende wallets bij. Gelukkig zijn er digitale portemonnees (bijvoorbeeld Jaxx en Exodus) op de markt die net als een fysieke portemonnee verschillende vakjes waar je munten in kunt bewaren. Jouw verschillende coins kan je dus op één plek bewaren.

“Maar Michiel, op de websites waar cryptocurrcency koop, kan ik mijn Bit- en altcoins bewaren.” Dat klopt, maar ik raad je af om al je valuta daar te bewaren. Waarom? Ik weet niet of het (on)veiliger is om je geld in een wallet van een exchange te bewaren, maar ik weet wel dat in 2014 één van de grootste exchanges van dat moment gekraakt werd. Hackers gingen er met miljoenen Bitcoins vandoor. Daarom kies ik ervoor om enkel mijn ‘handelcoins’ in portemonnees van bijvoorbeeld Kraken of Bittrex te bewaren.

Core wallets

Toen ik mijn eerste cryptocoins kocht, besloot ik eerst de core wallets te downloaden. Als voorbeeld pak ik de core wallet van Gulden. Voor het deze core wallet moet je aardig wat schijfruimte overhebben. Je installeert namelijk naast een portemonnee ook de Blockchain waar de hele transactiegeschiedenis van Gulden in verwerkt staat. De eerste keer dat je een wallet opent, zal dus de hele Blockchain ook gedownload worden. Bij populaire coins kan het dus een paar uur (!) duren voordat je digitale portemonnee bij de tijd is en de juiste data toont. Hou daar dus rekening mee.

Lees ook: Een wallet sneller synchroniseren met behulp van nodes

Daarbij komt dat elke keer dat je de wallet opent, de laatste transacties van Gulden worden gedownload, wat in feite betekent dat je steeds meer opslagcapaciteit nodig hebt.

Goed om te weten: Voor core wallets heb je veel opslagruimte nodig.

Multiwallets

Je hoeft geen expert in Engels te zijn om te begrijpen dat een multiwallet veel (multi) portemonnees (wallet) bevat. In plaats van een soort cryptocurrency, kan je meerdere soorten coins in een multiwallet bewaren.

Jaxx

Update: Het bedrijf VXLabs is er in geslaagd Jaxx te kraken; VXlabs claimt dat een hacker binnen een halve minuut in de multiwallet kan komen. De Jaxx-CTO Nilang Vyas heeft inmiddels een reactie gegeven, waarin hij aangeeft Jaxx enkel te gebruiken als zogenaamde hot wallet; een digitale portemonnee voor de korte termijn.

Jaxx is een van de bekendere multiwallets en ondersteunt de populairste coins als Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash en Zcash. Zelf gebruik ik Jaxx enkel voor Litecoin en Ethereum, omdat na een update al mijn Dash niet meer zichtbaar was. De helpdesk van Jaxx was er overigens snel bij om mij gerust te stellen; al mijn Dash was gewoon aanwezig, maar ‘gewoon’ niet zichtbaar.

Jaxx wordt door zijn gebruikers gewaardeerd, omdat je jouw Jaxx-account op meerdere apparaten kunt synchroniseren. Zo kan je op zowel je desktop als smartphone altijd bij je munten.

Jaxx ondersteunt de volgende cryptocurrency

 • Augur (REP)
 • Bitcoin (BTC)
 • Dash (DASH)
 • Ethereum (ETH)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Litecoin (LTC)
 • ZCash (ZEC)

Goed om te weten: Jaxx is een zogenoemde hiërarchisch deterministische portomonee (HD wallet). Een van de eigenschappen die daar aan is toebedeeld, is dat voor elke transactie die je doet, het wallet-adres verandert. Het heeft eigenlijk dus weinig zin om je public key (= adres) te bewaren, want die verandert constant. Wees dus verstandig en bewaar de backup-regel van twaalf woorden (de mnemonic-phrase) die Jaxx aanbiedt.

Exodus

Een andere multiwallet in is Exodus. De multiwallet is jonger dan Jaxx, maar weet in gestaag tempo gebruikers te werven. Dit heeft mijn inziens vooral te maken met de razendsnelle klantenservice van het bedrijf én het feit dat je in de digitale portomonnee van Exodus andere soorten munten dan in Jaxx kunt bewaren.

Exodus ondersteunt de volgende cryptocurrency

 • Aragon (ANT)
 • Augur (REP)
 • Basic Attention Token (BAT)
 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Civic (CVC)
 • Dash (DASH)
 • Decred (DCR)
 • EOS (EOS)
 • Ethereum (ETH)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Golem (GLM)
 • Litecoin (LTC)
 • OmiseGo (OMG)
 • Qtum (QTUM)
 • Salt (SALT)

Hardware wallets

Een hardware wallet is een fysieke portemonnee waar je cryptomunten op kunt bewaren. Op moment van schrijven bestaan er een handvol leveranciers van deze apparaatjes, waarvan Trezor en Ledger de bekendsten zijn.

Waar vaak wordt gesteld dat paper wallets het veiligst zijn, komen de hardware wallets op een goede tweede plaats.

Zelf heb ik een Ledger Nano S aangeschaft. Let goed op. Toen ik de Ledger wilde gebruiken voor verschillende soorten munten, leek het erop dat de hardware wallet na 4 verschillende munten al ‘vol’ zat. Niet waar. Ton attendeerde mij op het volgende:

“Op de Nano S kunnen alle munten worden opgeslagen die Ledger ondersteunt. Als de Nano S ‘vol’ is, haal je 1 van de coins eraf”, aldus Ton. Je zet vervolgens de software van de ander coin op de Ledger Nano S, zodat je coins kunt versturen en ontvangen. “Als je het programma van de eerdere coin die je eraf hebt gehaald weer downloadt, zal je zien dat deze nog steeds de saldo heeft.”

Ik heb het voor de zekerheid ook even getest en Ton heeft inderdaad gelijk. Ik downloadde de software voor Ripple, stuurde wat coins naar mijn Ledger en verwijderde de Ripple-software. Vervolgens downloadde ik de software van een andere coin, verwijderde deze en herinstalleerde de Ripple-software; jawel, de Ripple-coins waren nog steeds zichtbaar!

Paper wallets

Algemeen wordt gesteld dat de paper wallet, oftewel papieren portemonnee, de veiligste manier van je coins bewaren is. Het principe is vrij simpel. Een geprinte versie van private key (de sleutel die toegang geeft tot je wallet) in plaats van dat je hem online opslaat. Dat betekent dat voor het voor cybercriminelen nagenoeg onmogelijk is om in jouw digitale portemonnee te komen, omdat de toegangssleutel op een papiertje wordt bewaard.

Een uitgebreide handleiding om een paper wallet voor Bitcoins te maken, vind je hier.

Lees ook: Hoe maak je een paper wallet?

Waar je op moet letten: De grootste vijand van de papieren portemonnee is…. water. Zijn de toegangssleutels niet meer zichtbaar, dan kan je dus ook niet meer je portemonnee openen en is je digitale valuta foetsie. Daarom…

Maak back-ups!

Voordat je nu aan de slag gaat, nog de belangrijkste mededeling. Maak backups! Stel je voor dat je computer crasht of wordt gestolen (dus je niet meer bij je wallets kunt), dan kan je dus ook niet meer bij je valuta.

Zelf doe ik dat door al mijn wallet-backups op een usb-stickje op een niet nader te noemen plaats verstop. Mocht ik mijn primaire opslagplaats om wat voor reden dan ook kwijtraken, heb ik een kopie altijd nog achter de hand.

Lees ook: Terug- en vooruitblik: Crypto & blockchain 2017 en 2018

Vond je het artikel interessant om te lezen? Mooi! Ik zou het leuk vinden als je mijn website dan liket!

Vorige

What is the best way to buy Bitcoins or altcoins?

Volgende

In what kind of wallets can I store my cryptocurrency?

103 Comments

 1. Trader

  Hi Michiel,

  Is het ook een idee om ipv. op een USB-Stick een backup in je dropbox of in Google drive te zetten? Natuurlijk wel met een goed niet te kraken wachtwoord? Of adviseer je om toch weer met externe opslag backups te maken?

  • Michiel

   Ha Trader,

   Je kunt ook een backup maken en in Google Drive of Dropbox zetten. Zorg wel dat je deze goed hebt beveiligd! Zelf vind ik het een wat minder prettig gevoel dat mijn backup ‘ergens’ rondzweeft, maar het principe is hetzelfde.

 2. Kijk, dit zijn nog eens artikelen waar een mens wat aan heeft. Site staat in bookmarks. Eerste coins zijn aangeschaft.

  • Michiel

   Lekker bezig meneer Draadbreuk, het schijnt sowieso een goede investering voor de aankomende generatie(s) te zijn!

   Welke coins heb je gekocht en zou ik je er deze maand wellicht over mogen ‘interviewen’?

 3. Frank

  Leuke blog! Interessant leesvoer voor deze beginner in cryptocoins 🙂

  Ben je trouwens al op de hoogt van de hack die plaatsvond bij de Jaxx wallet? Ik weet niet of dat nu de juiste veilige keuze is op dit moment.
  Verder heb je toch ook vaak van elke coin wel een eigen wallet? Voor mijn stravis en siacoins zijn ook eigen wallets beschikbaar. Wel onhandig om al die verschillende te hebben.

  • Michiel

   Ha Frank! Ja, ik ben op de hoogte van de hack. Dank voor het herinneren, ik pas meteen even het artikel aan!

   De Jaxx-baas heeft inmiddels een reactie gegeven en raadt aan Jaxx enkel te gebruiken voor ‘lage’ bedragen. Aan jou te bepalen wat laag is.

   Ik heb mijn meeste coins op een paper wallet heb staan en wil graag een hardware wallet aanschaffen, echter – net als met miners – wachtrijen van hier tot Tokio 🙂

   Wat betreft voor je opmerking over Siacoin en Stratis: zie in het artikel onder het kopje ‘core wallets’. Bijna (ja, niet elke) coin heeft zijn eigen digitale wallet. Voor de coins die nog geen core wallet hebben gebruik ik een paper wallet.

   • Michiel, even over je laatste reactie: waar geen wallet voor is gebruik ik een paper wallet. De paper wallet is toch alleen je private key, waar staan dan de desbetreffende coins? Als je ze koopt heb je toch je “rekeningnummer” of hoe je de code noemt van de wallet om ze op te storten ?
    Vergeef me me stommiteit als dit een domme vraag is, maar ja als beginner probeer ik het te begrijpen

    • Michiel

     Er bestaan geen domme vragen, wel domme antwoorden 😉 De coins stuur je naar je wallet (de public key of zoals jij het noemt rekeningnummer). Met de sleutel (private key) kan je de wallet openen. Dus: De private key moet je privé houden, de public key (het rekeningnummer), kan je delen.

 4. Vincent

  Leuke en interessant stukje! Ik ben zelf ook beginnen met de bitcoin. En zat er over na te denken om ook in stratis en ethereum te investeren. Helaas kan mijn wallet bij blockchain deze niet allemaal opslaan. Erg onoverzichtelijk om met verschillende wallets te werken. Mijn vraag; welke kan ik hier het beste voor aanschaffen? Alvast bedankt, en ik houdt je site in de gaten voor updates ?

  • Michiel

   Ha Vincent, bedankt voor je vraag. Voor Ethereum heb je veel plekken waar je je Ether gratis kunt bewaren: Lyke, Imtoken, Jaxx en Exodus zijn maar enkele voorbeelden van wallets/apps (ook voor je mobiele telefoon) die je kunt gebruiken. Verder is MyEtherWallet een populaire webwallet, kan je voor de cold storage (paper wallets) kiezen of een (betaalde) hardware wallet als de Ledger Nano S of Trezor. Lang verhaal kort, ben je van plan ETH voor de langetermijn te bewaren, dan zou ik voor een paper wallet of hardware wallet kiezen.

   Wat betreft Stratis. Toevallig heb ik daar net een artikel over geschreven. Ik ga er vanuit dat je de coins wilt staken. Lees dan eens https://newkidsontheblockchain.nl/2017/07/bouw-je-eigen-hardware-multiwallet-voor-altcoins-voor-minder-dan-25-euro-met-een-raspberry-zero/.

   Succes!

 5. Wesley

  Beste,
  Ik heb een vraag ik weet niet zo goed waar ik nieuwe cryptomunten moet bewaren zijn daar wel wallets voor? Of is er hoe dan ook voor elke munt een wallet?

  Mvgr wesley

  • Michiel

   Beste Wesley,

   Voor de meeste munten is een ‘core wallet’ beschikbaar. Ik weet niet welke munten je wilt aanschaffen, maar kort door de bocht genomen heeft de top 50 populairste munten een eigen digitale portemonnee beschikbaar. De multiwallets die ik beschrijf in het artikel, hebben dus meerdere vakjes, dus daar kan je meerdere cryptomunten in kwijt.

 6. Jean

  Beste,

  Kan je op een hardware-wallet eender welke munten bewaren? Of is dit enkel voor bepaalde munten? Zelfde vraag voor een multiwallet?
  Vb. Stel dat ik ETH, ripple en gulden wil bewaren, kan dit dan op eender welke hardware wallet en multiwallet of moet ik dit dan uitzoeken en hoe?

  Alvast bedankt,
  Jean

  • Michiel

   Beste Jean,

   Goede vraag! De hardware wallet die ik heb (Ledger Nano S) ondersteunt bij lange na niet alle soorten munten. Een overzicht van de munten die je op de Ledger-wallet kunt zetten vind je op hun website. Verder geven ze via dit schema weer welke munten ze op korte termijn gaan ondersteunen.

   Datzelfde geldt voor de multiwallets. Ook deze ondersteunen niet alle cryptocurrency. Exodus heeft hier hun roadmap staan, een overzicht van Jaxx vind je hier.

 7. Ton Paragh

  Dag Michiel, Ik heb tal van cryptocurrencies en wil deze op een paper wallet uitprinten, maar nu de hamvraag:
  – als ik een storting doe op de public key(bijv: Dogecoin) van 1 van de currencies, waar kan ik de saldo van de desbetreffende currency zien
  Op Blockchain.info kan je alleen de Bitcoin zien of niet….
  Maar de andere currencies?
  Lijkt een domme vraag, maar hoop dat je mij dit antwoord kunt geven?
  Groet,
  Ton

  • Michiel

   Beste Ton,

   Wat ik meestal doe is via Google zoeken naar ‘crypto-in-kwestie blockchain explorer’, voor Dogecoin komt dat dus neer op Dogecoin blockchain explorer. Je vindt dan verschillende websites waar je in een zoekveld gewoon je wallet-adres kunt invullen. Klik op zoek en je ziet hoeveel Dogecoin er op de wallet (voorbeeld) staat.

   Een website waarvan ik weet dat ze veel block explorers van verschillende cryptomunten beschikbaar hebben, is ProHashing. Selecteer eerst de cryptocoin, vervolgens vul je een wallet-adres in en je ontvangt een overzicht.

   Als laatste: Er bestaan geen domme vragen, enkel domme antwoorden 😉 Als je nog meer ‘domme vragen’ hebt, stel ze gerust!

 8. DB-Ger

  Ha Michiel,

  Wellicht een simpele vraag maar ik heb dus een Ethereum wallet, de Myst variant. Maar dat staat op een relatief oude Macbook. Ik mot constant nodes downloaden en dat trekt hij niet. Ik wil de boel dus ‘verkopen’ aan een andere portomonnee, maar dat gaat dus pas wanneer ik 243562435 nodes weer heb gedownload.

  Wat te doen, gij Guru?

 9. chris van soeren

  Hoi Michiel, ik vind dit allemaal erg interessant en heb wel wat vragen en stel ze dus maar hier allemaal.
  1. Ik wil graag voorzichtig beginnen met wat verschillende aankopen in cryptovaluta. Ik heb nodig hiervoor een wallet, (multiwallet?) Ik zou best wat verschillende munten kopen, ook de wat minder bekende. Is er 1 wallet waar ik alles kwijt kan?
  Heb ik verder nog andere programma’s nodig of alleen de wallet(s)
  2. Op den duur zal ik een hardware wallet aanschaffen. Zit te denken aan de ledger s..
  3. Waar(mee) koop ik de munten? Heb ik aparte software nodig of gaat dit verder via sites?
  4. Idee hierachter is vooral geld sparen voor de toekomst vandaar dat ik wil spreiden met veel soorten munten. Wat zijn dus vooral tips om goed mijn overzicht te houden? Zelf een excelsheetje maken of zijn er aparte programma’s waarin je een groot overzicht kunt maken?
  5. Mocht het nodig zijn en ik wil verkopen hoe werkt dat dan precies?

  Veel vragen en veel antwoorden zijn ook al gegeven maar toch vind ik het makkelijk als de antwoorden bij elkaar staan.

  Alvast erg bedankt!!

  Groeten,
  Chris

  • Michiel

   Ha Chris,

   Om puntsgewijs antwoord te geven op je vragen:

   1) Dat denk ik niet, maar dat ligt sterk aan de munten die je wilt kopen. Dash, Bitcoin en Ethereum kan je bijvoorbeeld bewaren in Exodus, maar NEO en Gulden niet. Je zou eventueel kunnen kijken naar Coinomi. Als laatste: Als je muntjes wilt bewaren heb je in principe voldoende aan de wallets. Ik ben geen computerbeveiligingsexpert, maar zou je wel aanraden ook een goede virusscanner, firewall en eventueel VPN te gebruiken.

   2. Prima keuze. Ik heb hem ook en ben er tevreden mee. Let er wel op dat de Ledger Nano S na 4 verschillende soorten munten ‘vol’ zit. Ik heb geen ervaring met andere hardware wallets.

   3. Dit kan op exchanges, het artikel Waar kan ik Bitcoins en altcoins kopen, staat een overzicht.
   
4. Deze vraag heb ik proberen te beantwoorden in het artikel Zo volg ik nieuws over cryptocurrencies. Bij punt 4 staan wat handige programma’s als Blockfolio, Coin Tick en Coingecko.

   Verder is het zeker verstandig om bijvoorbeeld een Excel-bestandje aan te maken met daarin een overzicht van al je aankopen.
   
5. Het verkopen van munten doe je op dezelfde plek als waar je de cryptovaluta hebt gekocht, dus op een Exchange. Als je net begint met kopen en verkopen zou ik beginnen bij Litebit of BTCDirect.

   Succes!

   • Ton

    Hoi Michiel,

    Even een correctie op jou antwoord bij vraag 2 van Chris.
    Op de Nano S kunnen alle munten opgeslagen worden die zij ondersteunen.
    als de Nano S vol is bij 4 haal je 1 van de coins eraf download je de andere om daarop te ontvangen en zo ga je verder. Als je de eerdere coin die je eraf hebt gehaald weer download zal je zien dat deze nog steeds de saldo heeft.

    En nu mijn vraag:
    – als ik een coin wil opslaan in een paper wallet, maar er nergens een directe ondersteuning is voor een paper wallet(bijvoorbeeld FAMECOIN), kan ik dit gewoon op bitaddress.org op een gewone adres doen zonder ondersteuning van de coin?
    – maar hoe weet het systeem dan dat het een Famecoin betreft?

    Groet,

    Ton Paragh

    • Michiel

     Ha Ton,

     Je hebt helemaal gelijk. Ik het net even getest en je kunt inderdaad 1 van de programma’s verwijderen een nieuwe programma op je Ledger zetten en op een later tijdstip je eerder verwijderde programma herinstalleren zonder dat je je coins verliest.

     Om je vragen te beantwoorden: Nee, je kunt normaalgesproken niet op een paper wallet van coin X munten van coin Y zetten. Kort door de bocht: De blockchain van coin X herkent Coin Y niet, dus zullen transacties van munten van coin Y naar de blockchain naar coin X niet worden geaccepteerd, dan wel verdwijnen.

     Ik schrijf ‘normaalgesproken’, omdat er uitzonderingen bestaan. Bijvoorbeeld de zogenoemde ERC20-tokens; die zouden wel op Ethereum Paper Wallets moeten werken, aangezien ze daarop gebouwd zijn (zie dit artikel).

     • Chris van soeren

      Hoi,
      Bedankt zover voor al antwoorden.
      Als ik het goed begrijp kunnen er dus 4 verschillende munten op de ledger nano staan, behalve als je de vierde verwijderd, programma van de 5e installeert en daarna ook weer de vierde opnieuw installeert. Dan staan e dus wel 5 op. (Of meer natuurlijk)
      Alvast bedankt!

   • Senad

    Hee Michiel,

    Ik wil graag een paper wallet gebruiken omdat ik online wallets gewoonweg niet vertrouw. Waar kan ik er een maken ? en moet ik voor elke coin die ik koop een nieuwe maken ?

    Hoe zit het als ik ze wil verkopen vanuit mijn paperwallet ? Hoe gaat dit ?

    Vind het allemaal nog een beetje onduidelijk en kan er ook niks over vinden. Hoop dat jij me hiermee kan helpen. alvast bedankt

    groetjes

    • Michiel

     Beste Senad,

     Ik ben bezig met een artikel hierover. Ik zal je mailen zodra deze online staat.

     Ik houd je op de hoogte.

     Groet, Michiel

     • S.

      Hee Michiel,

      Bedankt voor je reactie, ik wacht in spanning op jou artikel.

      Ik vroeg me ook af of er voor litecoin, ripple, monero en iota ook site zijn waar ik mijn balans kan checken van mijn paper wallet. Alle sites tot nu die zeggen dat het kan werken niet. Ik voer daar dan mijn net gemaakte paper wallet in maar ik krijg “Address Not Found”.

      Of is er misschien een website waar het allemaal kan.

      Groetjes Senad

 10. Karie

  Hallo Michiel,

  Om te beginnen ik ben een beginner op het gebied van cryptovaluta. Ik heb momenteel wat adcoins gekocht. Ik gebruik hiervoor de (qt) wallet die via Adcoin te verkrijgen is.

  Het probleem is nu dat mijn connecties erg laag zijn en de wallet heel slecht synchroniseert. De eerste twee transacties zijn wel heel snel verlopen maar de laatste wilt niet lukken.
  Ik heb wat forums en websites afgelezen hoe dit te verhelpen is en ik lees veel over fullnode. Ik vind dit een lastig verhaal en kan niet echt begrijpen hoe dit allemaal werkt.

  Ik gebruik Cryptopia voor de exchange is dit een beetje een betrouwbare platform?

  Ik hoop dat je me kan helpen met het synchronisatie probleem.

  Gr Karie

  • Michiel

   Beste Karie,

   Ik ken het probleem met het trage downloaden van de blockchain van cryptovaluta. Wat je hiervoor moet doen, is nodes toevoegen waarvan jouw wallet de blockchain kan downloaden. Nu heb ik even voor je gezocht, maar ik zie voor Adcoin barweinig nodes beschikbaar, maar ik heb goed nieuws 🙂

   – In onderstaande uitleg ga je van 3 naar 6 actieve connecties, dus zeker de moeite waard!stap 1 adcoin
   – Ga naar
   Windows: C:\Gebruikers\gebruikersnaam\AppData\Roaming\Adcoin
   OS: /Gebruikers/gebruikersnaam/Library/Application Support/Adcoin/
   – Open adcoin.conf in kladblok. Bestaat adcoin.conf nog niet, maak deze dan aan in kladblok.
   – Voeg de volgende regels toe:
   addnode=node1.getadcoin.com
   addnode=node2.getadcoin.com
   addnode=37.97.139.224:19499
   add node=coins.prohashing.com:6635

   – Sla adcoin.conf op en start de wallet.
   – Tadaa! Zoals je ziet, ben ik van 3 naar 6 connecties gegaan 🙂
   stap 3 adcoin
   Succes!

   • gideon

    Hallo Michiel,
    wil je ook een dergelijke instructie geven voor een bitcoin core wallet (mac)?
    ik kom er niet uit, en ben al 2 weken bezig en 144Gb verder om de blokken te downloaden
    ondanks snel netwerk
    kan je wallet op de achtergrond draaien?

    vriendelijke groet, Gideon

    • Michiel

     Beste Gideon,

     Ik heb in dit artikel uitgelegd hoe je nodes – waardoor de blockchain sneller kan worden gedownload – aan een core wallet kunt toevoegen. Als ik jou was zou ik een multiwallet als bijvoorbeeld Exodus gebruiken; dan hoef je niet de hele blockchain van Bitcoin te downloaden/synchroniseren, dus kan je meteen aan de slag.

     Groet, Michiel

     • gideon

      hallo Michiel,
      Bij het antwoord op mijn vraag of je kan uitleggen hoe nodes toe te voegen aan de Bitcoin Core Wallet verwijs je naar een eerdere uitleg. Hierin staat de link van NovaExchange voor de juiste nodes, de link bestaat echter niet meer. ook adviseer je een andere wallet te nemen, maar ik heb al een Bitcoin Core met bitcoins er op dus ik moet wel. Verder heb ik geen programma ‘kladblok’ wel ‘plaknotities en teksteditor’ maar die zal je niet bedoelen…

      vriendelijke groet, Gideon

     • Michiel

      Beste Gideon,

      Duidelijk. Een overzicht van nodes voor Bitcoin kan je hier en hier vinden. Je hoeft niet per sé kladblok te gebruiken. Het moet een programma zijn data *.conf-bestanden kan openen, in dit geval werkt Plaknotities en teksteditor ook.

      Groet, Michiel

 11. Bart

  Hoi Michiel,

  Mooi artikel.

  Kan ik ook 2 wallets gebruiken voor hetzelfde geld? Dat ik bijvoorbeeld bitcoins in mijn ledger wallet heb maar ook dezelfde coins in exodus bewaar.

  Ik heb al wat coins in bezit via kraken maar ik ben bang dat als ik ze naar een wallet verhuis dat ik de inlog ga kwijt raken. (is me al eens gebeurt met guldens) Is het dan veiliger om bijvoorbeeld voor deze coins 2 wallets te gebruiken? Twee ingangen naar mijn coins mocht ik de inlog voor ingang 1 kwijt zijn.

  Hoor je graag!

  ps. Ik ben online marketing specialist. Moet je geen affiliate links toevoegen? ledger heeft vast een affiliate programma!

  Gr. Bart

  • Michiel

   Ha Bart,

   Het is in theorie mogelijk om je coins in meerdere wallets te bewaren; je importeert dan je private key naar een ‘reserve-wallet’, echter durf ik niet te zeggen of dat ook kan met een multiwallet als Exodus. Ik ga er eens induiken.

   Wat betreft je opmerking van je affiliate-links: Bedankt voor je tip. Ik wil objectief kunnen zijn, wat voor mij inhoudt dat ik geen links toevoeg waar ik geld aan kan verdienen. Dat zou kunnen suggereren dat ik bepaalde links wel toevoeg en andere niet, omdat ik daar niet betaald voor krijg.

 12. Fred

  Hallo Michiel,

  Ik ben nieuw in de crypto’s. Ik ben er inmiddels achter dat ik mijn aankopen wil gaan opslaan op de ledger nano s. Wat ik niet kan vinden op internet is of ik mijn aankopen op bv BTCDirect rechtstreeks naar de ledger nano s kan schrijven. Kun jij dit verduidelijken aub?
  BVD!
  vriendelijke groet, Fred

  • Michiel

   Ha Fred,

   Je kan je aankopen bij BTC Direct gewoon doorsturen naar je Ledger Nano S. Bij ‘Bitcoinadres’ (nadat je op ‘kopen’ hebt gedrukt) voer je het adres van je Ledger Nano S in. Je ontvangstadres kan je in het programma van Ledger Nano S vinden onder “Receive” (Het pijltje wijzend naar beneden) vinden. Een uitleg vind je hier.

 13. Patrick

  Hi Michiel,

  Interessant stuk! Wellicht heb je ook een goede tip! Ik verdiep me sinds kort in de verschillende soorten cryptocurrencies. Ripple is een van de munten waar ik interesse heb, puur omdat ik gezien de mogelijkheden verwacht dat deze nog meer waard zal worden.

  Een core wallet gezien al het geheugen e.d. zie ik niet zitten. Bij een multi wallet, begrijp ik dus, dat er geen opslag geheugen wordt gebruikt om de transactie historie op te slaan. Weet / heb jij een goede (multi) wallet of opties voor het aankopen en opslaan van Ripple / Doge etc. Ik zag al dat Exodus en Jaxx deze nog niet ondersteunen namelijk.

  De Ledger is NOG geen optie omdat ik het eerst klein wil beginnen om ervaringen op te doen en te kijken hoe de interesse blijft.

  Ik hoor graag van je. Interessant in ieder geval om dit artikel / reacties te lezen!

  Groet, Patrick.

  • Tom

   Dit was exact mijn vraag Patrick,
   ik zoek een wallet waar Ripple en NEO op kleine schaal in beheert kunnen worden.
   Ben benieuwd naar de reacties.

   Groet, Tom

  • Michiel

   Beste Patrick, helaas ondervind ik hetzelfde probleem en is er voor Ripple nog geen alternatief voor hun (online) wallet. Maar, goed nieuws: op moment van schrijven is Exodus druk bezig met het testen van Ripple, dus we mogen aannemen dat de munt binnenkort door Exodus wordt ondersteund!

 14. robert

  Goed stuk
  Vraag: hoe krijg je bitcoins van je papieren wallet naar bijv.. bittrex?

  • Michiel

   Beste Robert, bedankt voor je vraag. Dat zal ik binnenkort in een nieuw artikel uitleggen.

   Groet, Michiel

 15. Jack

  Hoi Michiel,

  Ik vind het zeer interessant wat je allemaal schrijft en probeer het hele verhaal voor mezelf helder te krijgen. Ik heb een aantal vragen over wat me niet helemaal duidelijk is en wellicht kun je me verder helpen.

  Als je een backup van de Ledger hardware wallet maakt doe je dit middels een backup phrase.
  Wanneer je wallet weg of defect is kun je de boel herstellen met de backup phrase. Door middel van een zin zet je alles weer terug op een nieuwe wallet. Maar waar staat deze backup dan of waarvan worden je gegevens teruggezet? Je wallet waar alles op stond is immers weg.

  Een tweede vraag: zijn je private en public key bij elke transactie hetzelfde of veranderen deze telkens?

  Alvast bedankt!

  Groet, Jack

  • Michiel

   Beste Jack,

   Ik hoop je met mijn artikeltjes op weg te helpen 🙂 De antwoorden op jouw vragen:

   1) Kort door de bocht staan in de mnemonic phrase/backup phrase alle private keys versleuteld opgeslagen. Deze staan niet op je Ledger, maar in de blockchain. Ik zal hier bij terugkomst van vakantie nader op ingaan.

   2) Dat verschilt per cryptocurrency.

   Groet, Michiel

 16. Shanice

  Hoi Michiel! Super handig artikel! Ik gebruik nu de Jaxx wallet, maar heb nog wel een vraagje. Ik heb nu namelijk ook Blockfolio gedownload en wil daarin graag bijhouden hoe het met mijn coins is. Maar hoe kun je je eigen coins in de app blockfolio zien of toevoegen? Groet, Shanice

  • Michiel

   Ha Shanice!

   Hartelijk dank voor je vraag! Ik zal een artikel maken waarin ik uitleg hoe je Blockfolio kunt instellen. Voor nu kan je niet automatisch al jouw cryptocoins toevoegen aan Blockfolio; dat zal je handmatig moeten doen.

   Met vriendelijke groet,
   Michiel

 17. mdecrom2016

  Hallo,
  Goede info hier. Mag ik ook iets vragen? Ik heb zojuist Jaxx op mijn iPhone gezet en probeer mijn eerste bitcoins te kopen. Helaas blijft het scherm steeds staan op “payment request” is dit normaal en hoe lang moet ik wachten.
  Alvast bedankt voor het antwoord.
  Mvg Marc

  • Michiel

   Beste Marc,

   Vragen mag altijd! Ten eerste: Ik raad je aan Jaxx enkel te gebruiken voor minimale hoeveelheden Bitcoin. Zoals in het artikel beschreven is dat ook wat de directeur van Jaxx zelf aanraadt 🙂 Ten tweede: De “Payment request” is een knop waarmee je een snelkoppeling mee kunt genereren waarin jouw Bitcoin-adres staat. Stel dat ik jou 0,005 Bitcoin wil toesturen, dan klik jij op “Payment request”: die snelkoppeling kan je dan naar mij sturen en zo kan ik ‘gebruiksvriendelijk’ Bitcoin naar jou overmaken.

   Overigens zou jouw scherm niet op “Payment request” moeten blijven hangen, maar zou je ‘Receive’ en ‘Send’ moeten zien op je scherm. Je mag eventueel een printscreen naar me mailen van het scherm, dan kijk ik er naar.

   Met vriendelijke groet,
   Michiel

 18. Lars

  Hallo,

  ik ben een beginner op het gebied van crypte…
  nu heb ik een aantal adcoins gekocht en is mijn adcoin-QT aan het synchroniseren.
  is het sneller en handiger om als die is gesynchroniseerd de adcoins over te zetten naar cryptopia? aangezien ik het niet voor de lange termijn heb gekocht. Duurt het synchroniseren dan niet zo lang?

  m.v.g.

  Lars

 19. R.

  Beste
  Ik zou graag Iota aankopen. Welke wallet kan ik daarvoor aanmaken die betrouwbaar is?
  Mvg.R.

 20. Bob de Bruijn

  Beste Michiel,

  Ik zit compleet vast op dit moment.

  Kun je me a.u.b uitleggen hoe je vanuit Bittrex je ripple kan verkopen.

  Ik heb ze gekocht via litebit.eu en verstuurd naar Bittrex.

  Stel ik wil ze ooit uit laten betalen dan heb ik geen idee hoe dat moet.
  Ik ben al dgn aan het googlen en normaliter kom ik er wel uit maar nu niet.
  Litebit is vanwege de drukte onbereikbaar.

  Kort gezegd hoe kun je je ripples overmaken naar litebit.eu ????? of een andere waarbij je ze kan laten uitbetalen.

  Tevens gebruik ik ook rippex waar dezelfde vraag voor geld.

  • Michiel

   Beste Bob,

   Wat vervelend! Ik begrijp de vraag niet precies. Wilt u weten hoe je Ripple kunt verkopen op Bittrex? Zo ja, voor euro’s (dat kan namelijk niet) of voor Bitcoin?

   Groet, Michiel

   • Bob

    Beste Michiel,

    Het is me denk ik duidelijk.
    Het ging om het terugsturen van de coins vanuit bittrex om ze te verkopen bij litebit.

    Die procedure althans de tekst vond ik nogal onduidelijk op litebit.

    Volgens mij moet je eerst je adres van bittrex je Wallet op litebit invullen
    Hierna krijg je een uniek adres van litebit nadat ze de order hebben aangemaakt.

    Volgens mij gaat het zo maar er is geen you tube video over te vinden

 21. Ronald

  Beste Michiel,

  Ik hoop van harte dat u mij kunt helpen.

  Ik heb van de wallet van de site Litebit een Litecoin verstuurd naar mijn Bitcoin wallet app van de Ledger nano s. Dus naar een bitcoin wallet. (er werd een goedgekeurd adres aangegeven)
  Ik had natuurlijk in de bitcoin wallet eerst de ledger op litecoin moeten openen zodat ik de litecoin wallet open en dit adres moeten gebruiken :). Maar helaas het zal wel leergeld worden.
  Alvast bedankt voor het lezen en de hulp.

  P.S. bedankt voor het delen van de vele informatie ga zo door 😉

  • Michiel

   Ha Ronald,

   Ik vrees dat het inderdaad leergeld gaat worden. Je zou eventueel nog kunnen proberen contact op te nemen met Litebit en het probleem voor te leggen, wellicht zijn de coins niet verstuurd. Ik vrees echter dat ze je niet verder kunnen helpen, maar niet geschoten is altijd mis.

   Tip: Ik stuur altijd eerst een klein beetje naar een adres. Als dat goed aankomt, stuur ik pas de rest. Waar je op kan letten. BTC-adressen beginnen vaak met ‘1’, LTC-adressen starten met een 3, L of M.

   Groet, Michiel

   • Ronald

    Hallo,

    Het is gelukt om mijn LTC coins terug te krijgen :).
    Ben er zelf mee bezig geweest en het is te doen als je een beetje weet wat je doet.
    En kwijt ben je ze toch 😉

    Maar ikzelf ben niet echt een expert en kwam wel ver in het proces maar heb het toch laten doen door devbitcoin.
    Ben bij hem terecht gekomen en hij regelt het in een mum van tijd.
    Hij vraagt hier niks voor maar ik vind het wel gepast om hem een kleine deel af te staan voor zijn werk afhankelijk aan de hoeveelheid coins die je kwijt bent dan he.

    Mochten er meer met hetzelfde probleem zitten vragen mag 🙂

 22. Lesley

  Bedankt voor jou fantastische uiteenzetting.
  Edoch zit ik toch nog wel in het sukkelstraatje. Voor Cardano (ADA) en Stellar Lumens vind ik geen betrouwbare wallet. Op papier dan maar?

  • Michiel

   Beste Lesley,

   Hartelijk dank! Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen. Voor Cardano en Steller Lumens zou je inderdaad voor een paper wallet kunnen kiezen. Overigens heeft Cardano een eigen wallet (core wallet) ter beschikking.

   Stellar Lumens heeft ook een core wallet en ondersteunt verder de Ledger Nano S; ook het proberen waard! Houd er wel rekening mee dat het lastig is om de munten weer van een paper wallet af te halen; dat gaat bij de ene cryptovaluta een stuk gemakkelijker dan van de andere.

 23. S.

  Hee Michiel,

  Ik zie overal staan dat als je computer crasht je alles kwijt bent. Maar wat nou als ik een paper wallet of Ledger nano s heb en mijn privatekey nog heb ? Dan zou ik het toch kunnen kijken via een andere laptop ?

  • Michiel

   Beste S.,

   Dat klopt (deels); als je computer crasht, verlies je hoogstwaarschijnlijk je private key (de toegangssleutel tot je wallet), dus heb je geen toegang meer tot de munten die op je wallet staan. Ook wel: je kan ze wel zien via de public key, maar er niet bij, omdat je je private key mist.

   Daarom is het belangrijk altijd een backup te maken van je public en private keys. Praktisch alle wallets bieden een manier om een backup te maken. Het backupbestandje heet bij het gros van de cryptovaluta wallet.dat; als je op Google zoekt naar “backup private key muntx“, kom je al heel ver.

   Lang verhaal kort: Ja, als jij een kopie van je private keys hebt, zou alles goed moeten komen! 🙂

   Groet, Michiel

 24. dirk

  hallo Michiel, Bedankt voor al je informatie! het wordt gewaardeerd!! ik heb zelf al een tijdje wat verschillende coins (litecoins, guldens,Dogecoins) maar ik wil ook graag wat ripple’s kopen. Maar ik kan hier nog niet een echt goed/betrouwbaar adres en of wallet voor vinden. Heb jij misschien een adcies?

  • Michiel

   Beste Dirk,

   Jazeker: Binnenkort Exodus (multi wallet, gratis) of nu al de Ledger Nano S (hardware wallet, betaald). Anders zou je eventueel nog een paper wallet kunnen gebruiken.

   Groet, Michiel

   • Ton

    Hi, Michiel,
    In de wereld van Cryptocurrency blijf je soms “problemen” tegenkomen, waarbij je toch specialistisch dient te zijn of hulp kunt gebruiken… hetgeen mij nu overkomt.
    Namelijk: ik moest op een site BTC storten, kreeg het adres(storting gedaan), maar na de storting moest je dit bevestigen “I did added”, maar heb het niet gedaan. Dus lang verhaal kort, BTC komt niet aan en heb het nog steeds niet in de wallet. >500 bevestigingen…
    Vraag: Kan je de BTC terug laten storten/terug krijgen en hoe, door wie?
    Ik denk zelf dat de site van de wallet dit door de DEV team kan laten doen terugstorten?
    Klopt mijn “theorie”
    Alvast bedankt!
    Groet,
    Ton

    • Michiel

     Beste Ton,

     Wat vervelend! Ik herken mij niet in het verhaal, dus durf niet te zeggen hoe of wat? Heb je in de block explorer gekeken of de BTC daadwerkelijk in je wallet staan? Als ik jou was zou ik contact opnemen met de partij waar je de BTC naar hebt gestort, want theoretisch zouden de Bitcoin gewoon in je wallet moeten verschijnen.

     Groet, Michiel

 25. Traderr

  Hi Michiel,

  Goed verhaal, dank. Al mijn coins staan gewoon bij de Exchanges, niet handig dus!

  Met een beetje geluk heb ik Cardano (Bittrex) en IOTA (Bitfinex) op het juiste moment gekocht en wil ik nu wat winst uit laten betalen naar mijn bankrekening. In biede gevallen moet ik een flink verificatieproces doorlopen voor ik kan uitbetalen naar mijn bankrekening.

  Is dit de moeite waard en veilig? Of adviseer je om dit via een andere weg te doen?

  Ben heel benieuwd.

  • Michiel

   Beste Traderr,

   Ik ben in alle gevallen het verificatieproces doorlopen. Wat mij betreft is het wel de moeite waard (stel je raakt je inloggegevens kwijt, dan kan je wat gemakkelijker bewijzen dat jij ‘jij’ bent), maar ik heb werkelijk waar geen idee of het veilig is. Dat is altijd een afweging…

   Met vriendelijke groet,
   Michiel

 26. arnoud

  hoi michiel ik heb ook wat vragen heb je voor mij een email adres waar ik naar kan mailen
  vr gr Arnoud

 27. steef

  hallo, ik wil NEM coin kopen via litebite, maar vroeg me af of ik bij message/key wat moet invullen.ik gebruik de NANO wallet

  • Michiel

   Beste Steef,

   Bij de meeste (let op: meeste) coins kan je messsage/key leeglaten. Dat is een optioneel veld.

   Groet, Michiel

 28. Arnoud Boer

  Hoi michiel
  Ik wil mijn ripple bij bittrex weghalen kan ik heb in mijn wallet zetten bij litebit.
  Hoe gaat dat
  Ik ben net begonnen dus weet nog niet zo veel
  Gr arnoud

 29. Mike

  Ik heb een probleem ik krijg mijn adcoins niet op mijn wallet gezet

  Vriendelijke groet Mike

 30. Just

  Hallo Michiel,

  Heeft elke coin ook zijn eigen site/linkadres om de inhoud/waarde van je (paper)wallet te checken? Ik heb een aantal Verge (XVG) coins of een paperwallet gezet maar waar hoe kan ik hier nu in kijken?

  Mvg,
  Just

 31. Dag Michiel

  Vraagje: Ik heb mijn ethereum op een ethereum wallet staan, alsook EMV. Ik zou echter mijn munten een beetje willen centraliseren ipv allm andere wallets te gebruiken.
  Ik heb JAXX gevonden. Als ik mijn ETH naar daar verzend, zal dan ook mijn EMV erbij staan?
  Alvast bedankt!

  Caro

  • Michiel

   Beste Caro,

   Goede vraag. Dat verschilt. Jaxx ondersteunt sommige ERC20-tokens; deze zal je ook zien in Jaxx. De ERC20-tokens die niet worden ondersteunt, maar toebehoren aan het ETH-adres dat in Jaxx staat (of daar naar hebt geïmporteerd), zal je niet zien, maar wel via bijvoorbeeld MyEtherWallet. Ik raad je aan eerst even contact op te nemen met Jaxx (via Reddit, Twitter), alvorens je het probeert!

   Succes!

   Groet, Michiel

 32. Toon

  Beste Michiel,

  De laatste weken ben ik me gaan verdiepen in deze materie, allemaal zeer interessant.

  Nu wens ik graag wat alternatieve coins aan te kopen (bv. Iota of een Lisk etc). Momenteel snap ik het systeem dat je eerst BTC dient aan te schaffen op een exchange, je ze vervolgens dient over te boeken naar een andere exchange die Iota of Lisk etc aanbieden en daar de BTC omruilen voor die altcoins.

  Mijn vraag, na de aankoop van die altcoins zou ik ze niet willen bewaren op de wallet van die exchange, maar eerder een alternatief, zijn er cold storage methodes (buiten paper wallets) om die altcoins op te slagen, zoals de Nano Ledger ? Of zijn er voor die altcoins momenteel geen cold oplossingen buiten paper wallets.

  Het is allemaal nog nieuw momenteel dus alvast bedankt voor de feedback hiervoor.
  Groet!
  Toon

  • Michiel

   Beste Toon,

   Dat verschilt per altcoin. Ledger heeft een overzicht met daarin alle coins die ze ondersteunen. Datzelfde geldt voor alternatieven als Trezor. Zover ik weet wordt Lisk op termijn ondersteunt door Ledger, dat is helaas niet te zeggen over IOTA.

   Tot die tijd zou je kunnen kijken naar de core wallets van beide projecten. Dat is in ieder geval een beter alternatief dan je coins op een exchange houden.

   Met vriendelijke groet,
   Michiel

 33. Zen

  Geachte Michiel,
  Ik heb een vraag over verge, ik wil graag daar in investeren welke wallets zal u me kunnen aanraden? Platform: (Windows)

  Alvast bedankt voor uw tijd

  Met vriendelijke groet
  Zen

  • Michiel

   Beste Zen,

   Ik kan de electrum wallet van Verge aanraden. Je hoeft dan niet de hele blockchain te downloaden, maar kunt de munten dan wel op een andere locatie dan een exchange opslaan.

   Groet, Michiel

 34. Frank

  Beste Michiel,

  Kan ik voor mijn kleinkinderen ook veilig investeren in cryptocurrency met een Wallet waarbij ik als opa die digibeet is, minimaal de eerste vijftien jaar niet meer naar die Wallet hoef om te gaan kijken, en waarbij als ze bijv. 18 jaar oud zijn, ik die unieke code van de Wallet kan overdragen aan hun?

  In afwachting van u antwoord.
  Met vriendelijke groet.
  Frank

  • Michiel

   Beste Frank,

   Jazeker! Ik raad u dan aan een geplastificeerde paper wallet te maken en deze veilig op te bergen in (bijvoorbeeld) een kluis. Als de kleinkinderen eenmaal er aan toe zijn, dan kunt u de paper wallet gewoon aan hen geven. De private key (toegangscode) tot de wallet staat geprint op de paper wallet. Ik moet er wel bij vermelden dat ik natuurlijk niet weet of uw aankopen over 15 jaar nog steeds waardevol zijn… 🙂

   Met vriendelijke groet,
   Michiel

 35. Johan

  Hallo,

  Ik heb een vraag,mss staat hij hier al ergens tussen want heb niet alle vragen gelezen.
  Mijn vraag is:Kun je doorsturen van de ene ledger naar een andere,Ik vraag dit omdat ik gekocht heb op mijn ledger nano s voor een vriend die nog geen ledger nano s heeft.Nu wil ik graag weten of ik ze over kan sturen als hij zijn spullen straks voor elkaar heeft.p.s. het gaat in dit geval om ripple.vr gr Johan.

  • Michiel

   Beste Johan,

   Ja dat kan. Je kunt bij ‘verzenden’ gewoon het Ripple-adres van de Ledger Nano S van je vriend invullen.

   Groet, Michiel

 36. johan

  Mijn vraag gaat over IOTA. Daar heb ik al verschillende vragen over voorbij zien komen. Wat ik er van begrijp is dat deze coins veel minder energie vragen dan bijv. Bitcoin e.d. Is dit dan ook makkelijker op te slaan?En is het dan niet waarschijnlijk dat deze meer toekomst hebben? Misschien kan iemand mij ook helpen waar en hoe ik deze IOTA’s kan kopen met euro’s? Gr Johan

  • Michiel

   Beste Johan,

   Om je vragen te beantwoorden: Ja, IOTA is in theorie duurzamer, omdat er geen ‘energieslurpende’ miners aan te pas komen om transacties te valideren, maar dat wil niet zeggen dat het ook gemakkelijker is op te slaan (wat een vrij breed begrip is, dus verklaar je nader als je je geroepen voelt ;-)) Of het meer toekomst is? Dat durf ik niet te zeggen. Tijdens Crypto Café zijn hier een hoop voors en tegens over te horen. Ik denk dat ‘minder energie’ geen primaire voorwaarde voor adoptie is. Wat meer informatie over hoe ‘experts’ over IOTA denken, vind je hier.

   Groet, Michiel

 37. david

  Hey Michel,

  Ik ben de zoveelste newbee :), heb inmiddels een kraken account en een nano ledger, maar hoe kan ik de ledger toevoegen aan het kraken account?
  Gaat om ripples :).

  Merci alvast en keep up the good work, je site is fantastisch!

  David

  • Michiel

   Beste David,

   Je kan niet je Nano Ledger S ‘toevoegen’ aan Kraken, tenzij je het wallet-adres van een bepaalde crypto op je Nano Ledger S bedoelt. In dat geval. Wil je bijvoorbeeld Litecoin van Kraken naar je Nano Ledger S versturen: in de Litecoin-wallet op je Ledger kopieer je het wallet-adres, bij ‘Withdrawal’ in Kraken kies je voor Litecoin, alwaar je het eerder gekopieerde Litecoin-adres plakt en de gewenste hoeveelheid verstuurd. Een filmpje hierover vind je hier.

   Succes!

   Groet, Michiel

 38. Tim Bijl

  Hi!

  Eindelijk een fijn en duidelijk artikel, al loop ik nog steeds vast. Ik wil de KIN munt voor vijfhonderd euro aanschaffen, omdat ik denk dat deze het helemaal gaat maken.

  Ik snap echter niet welke wallet geschikt is voor zowel Ethereum als KIN dan ook nog eens veilig is. Welke site kan ik voor zowel het downloaden van een wallet als voor de aanschaf van de munten gebruiken?

  Dank je wel!

  • Michiel

   Beste Tim,

   KIN is op dit moment een zogenoemde ERC20-token, verschillende wallets ondersteunen deze op Ethereum gebaseerde tokens; onder meer ImToken en de Ledger Nano S + MyEtherWallet. Hier vind je er nog meer.

   Succes!

   Groet, Michiel

   • Tim Bijl

    Dank voor je reactie! Ik heb een site gevonden waar een soort stappenplan staat voor het aanschaffen van KIN. Deze: https://getcrypto.info/kin/#skiptocoinexchange

    Kan ik dit vertrouwen, of ben ik nu naïef?

    Jullie hebben echt mooie artikels geschreven! Complimenten.

    Laatste vraag: ik zie dat je schrijft dat KIN ‘op dit moment’onder Ethereum valt. Ik heb een artikel gelezen dat dit wellicht op termijn verandert. Stel dat gebeurt, betekent het dan dat wanneer ik mijn KINcoins op een Etherwallet heb staan, ik de munten kwijt ben?

    Groetjes!

 39. Sonny Van den heuvel

  Ik heb een ethereum wallet. Moet ik dan ethereum.condf toevoegen? Hij laad de laatste 400.000 maar niet.. Echt een vreselijk tempo. Tips & tricks voor mist wallet van ETH? Kan ik de coins eindelijk gebruiken.. Heb ze al 2 maanden maar wallet laad maar niet. Tijd heb ik al goed gezet.

  • Michiel

   Beste Sonny,

   Je zou dit artikel kunnen lezen en het dan toepassen op Ethereum. Eventueel kan je ook proberen je wallet te exporteren en via MyEtherWallet importeren: dat vraagt echter wel wat kunde!

   Succes.

   Groet, Michiel

 40. Hans

  Ik heb Ripple’s gekocht bij Litebit.eu en deze staan in de wallet bij Bittrex.com.
  Ik heb een Ledger Nano S gekocht en ik wil de Ripples weghalen bij Bittrex.com en overzetten naar mijn Ledger Nano S wallet.
  Hoe doe je dat?

  • IK

   Dag Hans, ik wil ook weten hoe je coins van Bittrex kan overmaken naar een ander adres. Op internet kan ik daar niets over terugvinden. Ben jij er inmiddels achtergekomen en zou je het mij willen uitleggen? Groet.

 41. daniel

  Ik ben ook nieuw in cryptoland. Ik heb wel een idee welke coins ik wil kopen, maar ik wordt er niet wijs uit welke wallet je moet gebruiken. Je hebt multi wallets die een paar cryptos ondersteunen, zoals Exodus en Gatehub, maar lang niet alle cryptos kan je er kwijt. Mijn vraag is; hoe weet je nou welke altcoin in welke wallet gaat? Ik wil bijvoorbeeld Travelflex,Neblio, Steem en HTMLcoin kopen. Ik zal wel iets over het hoofd zien.

  • Michiel

   Ha Daniel,

   Helaas zie je niets over het hoofd; het is per multiwallet erg onduidelijk welke coins ze ondersteunen. Zowel Jaxx en Exodus hebben op hun websites een overzicht van alle coins die in hun portemonnee passen.

   Succes! Groet, Michiel

   • daniel

    Dank je! En als je altcoin door geen enkele multiwallet ondersteunt wordt waar stal je ze dan? Ik heb travelflex gekocht maar kan ze nergens stallen, weet je daar een wallet voor?

 42. Erwin

  Kan ik mijn cryptomunten verplaatsen van online wallet naar een desktop wallet?
  En hoe veilig zijn mijn munten in een online wallet?

 43. Fredien Van Gasse

  Ik heb munten in mijn Exodus wallet maar merk steeds meer dat de koers van die munten niet gevolgd wordt, hoe kan dat??

 44. Amine

  Super leuk artikel. Er zijn tegenwoordig ook andere wallets die misschien wel noemenswaardig zijn. Namelijk de gedecentraliseerde wallet van Internet of Coins. Deze ondersteund 380 tokens en is decentraal.

  link: internetofcoins.org

 45. MarkUp

  Maar back-uppen op een USB? Bedoel je de ’12 cq 24 woorden seed? dat lijkt mij voldoende. Wanneer op mijn Iphone of laptop de geest het begeeft hoef ik op mijn nieuwe applicaties enkel de walletsoftware te downloaden en middels de seed wordt mijn wallet weer hersteld.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén