New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

What is a wallet and which wallets should I choose?

Wat is een wallet en welke moet ik gebruiken?5 min read

Voordat ik meer uitleg over de verschillende soorten wallets, is het belangrijk om te weten wat een wallet eigenlijk is. Zoals de naam al doet vermoeden is het in deze context een digitale portemonnee voor munten. Waar je fysieke euromunten normaal gesproken in een fysieke portemonnee kunt bewaren, kunnen digitale munten in een digitale portemonnee worden bewaard: een wallet.

Ter herinnering: Ik schrijf enkel over wallets waar ik ervaring mee heb.

Public key en private key

Een wallet bevat minstens één uniek adres. Op dit adres kan je bit- of altcoins ontvangen. Heb je bijvoorbeeld 100 Gulden die je van Bittrex naar je eigen Gulden-wallet wilt versturen? Dan stuur je die dus naar het adres van je wallet. Dit adres wordt een public key genoemd.

Goed om te weten: Het publieke adres is voor iedereen inzichtelijk. Zo kan je hier zien dat er in totaal 100 Gulden heb op adres GN1vVXZPyuddQQzmEXABLTVFuiW29CMYTu staat.

Naast de public key bestaat de private key. Zie dit als de toegangssleutel tot je wallet: krijgt iemand deze sleutel in handen, dan kan hij dus in jouw portemonnee. Het is dus belangrijk dat je deze sleutel goed bewaard.

Wallets in het kort

Praktisch alle cryptocurrencies brengen hun eigen wallets (core wallets) op de markt. Heb je tien verschillende soorten coins in je bezit, dan horen daar dus tien verschillende wallets bij. Gelukkig zijn er digitale portemonnees (bijvoorbeeld Jaxx en Exodus) op de markt die net als een fysieke portemonnee verschillende vakjes waar je munten in kunt bewaren. Jouw verschillende coins kan je dus op één plek bewaren.

“Maar Michiel, op de websites waar cryptocurrcency koop, kan ik mijn Bit- en altcoins bewaren.” Dat klopt, maar ik raad je af om al je valuta daar te bewaren. Waarom? Ik weet niet of het (on)veiliger is om je geld in een wallet van een exchange te bewaren, maar ik weet wel dat in 2014 één van de grootste exchanges van dat moment gekraakt werd. Hackers gingen er met miljoenen Bitcoins vandoor. Daarom kies ik ervoor om enkel mijn ‘handelcoins’ in portemonnees van bijvoorbeeld Kraken of Bittrex te bewaren.

Core wallets

Toen ik mijn eerste cryptocoins kocht, besloot ik eerst de core wallets te downloaden. Als voorbeeld pak ik de core wallet van Gulden. Voor het deze core wallet moet je aardig wat schijfruimte overhebben. Je installeert namelijk naast een portemonnee ook de Blockchain waar de hele transactiegeschiedenis van Gulden in verwerkt staat. De eerste keer dat je een wallet opent, zal dus de hele Blockchain ook gedownload worden. Bij populaire coins kan het dus een paar uur (!) duren voordat je digitale portemonnee bij de tijd is en de juiste data toont. Hou daar dus rekening mee.

Daarbij komt dat elke keer dat je de wallet opent, de laatste transacties van Gulden worden gedownload, wat in feite betekent dat je steeds meer opslagcapaciteit nodig hebt.

Goed om te weten: Voor core wallets heb je veel opslagruimte nodig.

Multiwallets

Je hoeft geen expert in Engels te zijn om te begrijpen dat een multiwallet veel (multi) portemonnees (wallet) bevat. In plaats van een soort cryptocurrency, kan je meerdere soorten coins in een multiwallet bewaren.

Jaxx

Update: Het bedrijf VXLabs is er in geslaagd Jaxx te kraken; VXlabs claimt dat een hacker binnen een halve minuut in de multiwallet kan komen. De Jaxx-CTO Nilang Vyas heeft inmiddels een reactie gegeven, waarin hij aangeeft Jaxx enkel te gebruiken als zogenaamde hot wallet; een digitale portemonnee voor de korte termijn.

Jaxx is een van de bekendere multiwallets en ondersteunt de populairste coins als Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash en Zcash. Zelf gebruik ik Jaxx enkel voor Litecoin en Ethereum, omdat na een update al mijn Dash niet meer zichtbaar was. De helpdesk van Jaxx was er overigens snel bij om mij gerust te stellen; al mijn Dash was gewoon aanwezig, maar ‘gewoon’ niet zichtbaar.

Jaxx wordt door zijn gebruikers gewaardeerd, omdat je jouw Jaxx-account op meerdere apparaten kunt synchroniseren. Zo kan je op zowel je desktop als smartphone altijd bij je munten.

Jaxx ondersteunt de volgende cryptocurrency

 • Augur (REP)
 • Bitcoin (BTC)
 • Dash (DASH)
 • Ethereum (ETH)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Litecoin (LTC)
 • ZCash (ZEC)

Goed om te weten: Jaxx is een zogenoemde hiërarchisch deterministische portomonee (HD wallet). Een van de eigenschappen die daar aan is toebedeeld, is dat voor elke transactie die je doet, het wallet-adres verandert. Het heeft eigenlijk dus weinig zin om je public key (= adres) te bewaren, want die verandert constant. Wees dus verstandig en bewaar de backup-regel van twaalf woorden (de mnemonic-phrase) die Jaxx aanbiedt.

Exodus

Een andere multiwallet in is Exodus. De multiwallet is jonger dan Jaxx, maar weet in gestaag tempo gebruikers te werven. Dit heeft mijn inziens vooral te maken met de razendsnelle klantenservice van het bedrijf én het feit dat je in de digitale portomonnee van Exodus andere soorten munten dan in Jaxx kunt bewaren.

Exodus ondersteunt de volgende cryptocurrency

 • Augur (REP)
 • Bitcoin (BTC)
 • Dash (DASH)
 • Dogecoin (DOGE)
 • Ethereum (ETH)
 • Golem (GLM)
 • Litecoin (LTC)

Paper wallets

Algemeen wordt gesteld dat de paper wallet, oftewel papieren portemonnee, de veiligste manier van je coins bewaren is. Het principe is vrij simpel. Een geprinte versie van private key (de sleutel die toegang geeft tot je wallet) in plaats van dat je hem online opslaat. Dat betekent dat voor het voor cybercriminelen nagenoeg onmogelijk is om in jouw digitale portemonnee te komen, omdat de toegangssleutel op een papiertje wordt bewaard.

Een uitgebreide handleiding om een paper wallet voor Bitcoins te maken, vind je hier.

Waar je op moet letten: De grootste vijand van de papieren portemonnee is…. water. Zijn de toegangssleutels niet meer zichtbaar, dan kan je dus ook niet meer je portemonnee openen en is je digitale valuta foetsie. Daarom…

Maak back-ups!

Voordat je nu aan de slag gaat, nog de belangrijkste mededeling. Maak backups! Stel je voor dat je computer crasht of wordt gestolen (dus je niet meer bij je wallets kunt), dan kan je dus ook niet meer bij je valuta.

Zelf doe ik dat door al mijn wallet-backups op een usb-stickje op een niet nader te noemen plaats verstop. Mocht ik mijn primaire opslagplaats om wat voor reden dan ook kwijtraken, heb ik een kopie altijd nog achter de hand.

Vorige

Waar kan ik het beste Bitcoins en altcoins kopen?

Volgende

Hoe blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over altcoins?

10 Reacties

 1. Trader

  Hi Michiel,

  Is het ook een idee om ipv. op een USB-Stick een backup in je dropbox of in Google drive te zetten? Natuurlijk wel met een goed niet te kraken wachtwoord? Of adviseer je om toch weer met externe opslag backups te maken?

  • Michiel

   Ha Trader,

   Je kunt ook een backup maken en in Google Drive of Dropbox zetten. Zorg wel dat je deze goed hebt beveiligd! Zelf vind ik het een wat minder prettig gevoel dat mijn backup ‘ergens’ rondzweeft, maar het principe is hetzelfde.

 2. Kijk, dit zijn nog eens artikelen waar een mens wat aan heeft. Site staat in bookmarks. Eerste coins zijn aangeschaft.

  • Michiel

   Lekker bezig meneer Draadbreuk, het schijnt sowieso een goede investering voor de aankomende generatie(s) te zijn!

   Welke coins heb je gekocht en zou ik je er deze maand wellicht over mogen ‘interviewen’?

 3. Frank

  Leuke blog! Interessant leesvoer voor deze beginner in cryptocoins 🙂

  Ben je trouwens al op de hoogt van de hack die plaatsvond bij de Jaxx wallet? Ik weet niet of dat nu de juiste veilige keuze is op dit moment.
  Verder heb je toch ook vaak van elke coin wel een eigen wallet? Voor mijn stravis en siacoins zijn ook eigen wallets beschikbaar. Wel onhandig om al die verschillende te hebben.

  • Michiel

   Ha Frank! Ja, ik ben op de hoogte van de hack. Dank voor het herinneren, ik pas meteen even het artikel aan!

   De Jaxx-baas heeft inmiddels een reactie gegeven en raadt aan Jaxx enkel te gebruiken voor ‘lage’ bedragen. Aan jou te bepalen wat laag is.

   Ik heb mijn meeste coins op een paper wallet heb staan en wil graag een hardware wallet aanschaffen, echter – net als met miners – wachtrijen van hier tot Tokio 🙂

   Wat betreft voor je opmerking over Siacoin en Stratis: zie in het artikel onder het kopje ‘core wallets’. Bijna (ja, niet elke) coin heeft zijn eigen digitale wallet. Voor de coins die nog geen core wallet hebben gebruik ik een paper wallet.

   • Michiel, even over je laatste reactie: waar geen wallet voor is gebruik ik een paper wallet. De paper wallet is toch alleen je private key, waar staan dan de desbetreffende coins? Als je ze koopt heb je toch je “rekeningnummer” of hoe je de code noemt van de wallet om ze op te storten ?
    Vergeef me me stommiteit als dit een domme vraag is, maar ja als beginner probeer ik het te begrijpen

    • Michiel

     Er bestaan geen domme vragen, wel domme antwoorden 😉 De coins stuur je naar je wallet (de public key of zoals jij het noemt rekeningnummer). Met de sleutel (private key) kan je de wallet openen. Dus: De private key moet je privé houden, de public key (het rekeningnummer), kan je delen.

 4. Vincent

  Leuke en interessant stukje! Ik ben zelf ook beginnen met de bitcoin. En zat er over na te denken om ook in stratis en ethereum te investeren. Helaas kan mijn wallet bij blockchain deze niet allemaal opslaan. Erg onoverzichtelijk om met verschillende wallets te werken. Mijn vraag; welke kan ik hier het beste voor aanschaffen? Alvast bedankt, en ik houdt je site in de gaten voor updates 👍

  • Michiel

   Ha Vincent, bedankt voor je vraag. Voor Ethereum heb je veel plekken waar je je Ether gratis kunt bewaren: Lyke, Imtoken, Jaxx en Exodus zijn maar enkele voorbeelden van wallets/apps (ook voor je mobiele telefoon) die je kunt gebruiken. Verder is MyEtherWallet een populaire webwallet, kan je voor de cold storage (paper wallets) kiezen of een (betaalde) hardware wallet als de Ledger Nano S of Trezor. Lang verhaal kort, ben je van plan ETH voor de langetermijn te bewaren, dan zou ik voor een paper wallet of hardware wallet kiezen.

   Wat betreft Stratis. Toevallig heb ik daar net een artikel over geschreven. Ik ga er vanuit dat je de coins wilt staken. Lees dan eens https://newkidsontheblockchain.nl/2017/07/bouw-je-eigen-hardware-multiwallet-voor-altcoins-voor-minder-dan-25-euro-met-een-raspberry-zero/.

   Succes!

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén