New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Waar kan ik het beste bitcoins en altcoins kopen?

Waar kan ik het beste Bitcoins en altcoins kopen?5 min read

Benne ge een zuunig Hollander? Mooi, want dan wil je – net als ik – vast en zeker voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zo goedkoop mogelijk Bitcoins of altcoins kopen.

Wie googelt op ‘Bitcoins kopen’ zal merken dat aanbieders van Bitcoins flink veel geld in zoekmachineoptimalisatie stoppen; pagina 1 is, in ieder geval toen ik zocht, voor 50% gevuld met advertenties. De andere 50% is gevuld met normale zoekresultaten met daarin, jawel, dezelfde adverteerders.

Eerste Bitcoin kopen

Begin dit jaar heb ik mijn allereerste investering gedaan. De ingrediënten: eerst heb ik mijzelf enkele weken ingelezen op verschillende websites en daarna heb ik de koersen van enkele coins gevolgd. Mijn conclusie: Ik zou in totaal voor 250 euro aan Ethereum, Ripple, Dogecoin, Litecoin en Bitcoin kopen.

Lees ook: Een begrippenlijst over Bitcoin, blockchain en cryptocurrency

De aankoop van deze digitale munten gaat echter niet zo als het kopen van een bakje kibbeling bij de visboer. De meeste verkopers van digitale valuta (cryptocurrency) willen alle schijn van criminele activiteiten tegengaan en vragen voordat je een aankoop kunt doen om legitimatie. Zet je net je eerste stappen in cryptocurrency, dan heb je – zoals ik ook had – waarschijnlijk geen zin om een paar dagen te wachten op goedkeuring van je account en wil je meteen aan de slag.

BTCdirect

Om aan mijn ongeduld gehoor te geven en meteen enkele coins te kopen, kwam ik uit BTCdirect: een Nederlands bedrijf dat Bitcoins, Litecoins en Ethereum te koop aanbiedt. Om aan de slag te gaan wel een account aanmaken, maar hoef je niet per sé een legitimatiebewijs te sturen. Da’s dus een fluitje van een cent.

De aankoop – 50 euro aan Bitcoins en 50 euro aan Ethereum – was ook zo gedaan, maar wel eenmalig. Niet vanwege service, maar vanwege de relatief hoge fees. De aankoopkosten zijn circa twee procent exclusief de transactiekosten voor iDeal. Ter vergelijking: bij Bittrex of Kraken zijn de aankoopkosten 0,26 procent: op 1000 euro scheelt dat nogal wat!

+ aankopen in euro
+ acceptatie van iDeal
+ Niet direct een account nodig
 hoge fees
enkel Ethereum, Bitcoin en Litecoin

Litebit

Los van het feit dat de kosten aardig hoog zijn, kan je bij BTCdirect op dit moment enkel Bitcoins, Litecoins en Ethereum kopen. Ik wilde ook graag Ripple en Dogecoins aanschaffen. Daarvoor moest ik dus op zoek naar een alternatief, maar welke moest ik kiezen? Hoe ik eigenlijk al mijn vraagstukken oplos: gewoon zoeken op Google. En jawel, ik vond Litebit. Een partij die a) vrij agressief adverteert op de Nederlandse markt en b) nette service tegen een redelijk hoge prijs biedt.

Waar ik bij BTCdirect voor 50 euro Bitcoins en 50 euro Ethereum kocht, gaf ik dezelfde bedragen uit aan Dogecoin en Ripple. Als ik toen had geweten wat ik nu wist: de koersen die Litebit hanteert, zijn niet voordelig voor kopers. Ter vergelijking: Waar je bij Kraken € 3,95 voor 1 Litecoin betaalde, kostte diezelfde Litecoin bij Litebit € 4,16.

Nogmaals, wil je snel digitale valuta kopen, dan zijn Litebit en BTCdirect uitstekende exchanges om aankopen te doen, maar met iets meer geduld en voorbereiding…

+ aankopen in euro
+ acceptatie van iDeal
+ veel verschillende coins
 hoge fees

Kraken

…is het voordeliger om munten te kopen bij Kraken. Bij dit Amerikaanse bedrijf kan je de populairste cryptocurrencies tegen een schappelijk tarief met euro’s betalen.

Voordat je kunt beginnen met handelen, moet je je eerst legitimeren. Ben je eenmaal door de screening heen, volgt stap 2; het overmaken van geld. Dit gaat via de traditionele overboeking van je eigen bank naar de Duitse Fidor-bank. Haasten heeft dus geen zin; het duurt minstens een dag voordat het geld op je Kraken-rekening staat.

+ aankopen in euro.
geld storten kan enkel met overboeking.

Bittrex

Ben je net als ik meer geïnteresseerd in altcoins, zijn er tientallen alternatieven voor Kraken, BTCdirect of Litebit. Enkele bekende exchanges zijn Yobit, Poloniex, Cryptopia en Bittrex. De laatstgenoemde is samen met Kraken de partij waar ik al mijn aan- en verkopen doe.

Altcoins als Antshares en Gulden worden op moment van schrijven niet op Kraken aangeboden. Dat zijn wel digitale valuta die ik graag wilde kopen. Helaas kan je op Bittrex niet met euro’s direct cryptocurrencies kopen; je moet éérst op Kraken Bitcoin (of Litecoin of Ether) kopen, de Bitcoin vervolgens van Kraken naar Bittrex versturen, waarna je met Bitcoin de aangeboden altcoins kopen.

+ keuze uit tientallen verschillende altcoins.
niet mogelijk om direct met euro’s te kopen, je moet eerst Bitcoin naar je account overmaken om altcoins aan te kunnen schaffen.

Cryptopia

Met mijn nieuwe miner verzamel ik diverse altcoins (bijvoorbeeld LiteDogeCoin, InfiniteCoin en MyriadCoin) die niet via Bittrex zijn te verhandelen. Hiervoor went ik mij tot Cryptopia.

In principe biedt de exchange dezelfde diensten als Bittrex, met daaraan toegevoegd een marktplaats – waar je natuurlijk met digitale valuta producten kunt (ver)kopen – en een forum. Daarnaast is hun assortiment altcoins een stuk groter ten opzichte van de voorgaand besproken handelsites.

+ keuze uit tientallen verschillende altcoins.
+ ook de onbekende(re) altcoins zijn er te vinden.
 niet mogelijk om direct met euro’s te kopen, je moet eerst Bitcoin naar je account overmaken om altcoins aan te kunnen schaffen.
 persoonlijk vind ik de exchange er afschuwelijk uitzien.

Conclusie

Ja, ik weet dat er vele andere cryptocurrencyaanbieders (mooi woord voor galgje) zijn, echter heb ik met partijen als YoBit, Poloniex en Bitstamp geen ervaring, dus kan ik daar geen uitspraken over doen.

Lees ook: Wat is een wallet?

Wil je meteen aan de slag of wil je slechts eenmalig een aankoop doen, dan zullen Litebit en BTCdirect aan jouw wensen voldoen. Ben je van plan vaker Bitcoins en Altcoins te kopen? Dan zou ik je aanraden een account aan te maken op Bittrex of Kraken. Dat scheelt aanzienlijk in de aankoopkosten.

Volgende

Wat is een wallet en welke moet ik gebruiken?

 1. Na aantal dagen verdiepen in deze matery heb ik via kraken een aantal verschillende coins gekocht. Nu lees ik dat ze op een wallet zetten verstandiger is als het er meer worden ( nu nog niet zoveel natuurlijk ). Maar als ik ze dan wil verkopen via kraken hoe lang duurt het dan dat ze van je wallet weer op kraken staan. want als dat lang duurt mis je de juiste verkoopkoers natuurlijk en kun je ook geen automatische strategie opzetten van koop/verkoop zoals een traling stop order. iemand daar ervaring mee ?

  Ik heb trouwens heel duidelijke nederlandse video uitleg gevonden van kraken door iemand die noemt zich : cryptobob

  • Michiel

   Dat verschilt per coin en exchange; hoe meer miner fee je betaalt, betekent vaak hoe eerder een miner jouw transactie zal valideren/toevoegen aan een block, dus hoe eerder je transactie wordt verwerkt. Mijn ervaring is dat bij ETH binnen een paar minuten je coins van je wallet op een exchange staan. Ik weet niet hoe dat met paper wallets zit.

   Wat betreft tradingstrategie raad ik je aan op Reddit lid te worden van een paar discussiegroepen hierover.

   Succes!

 2. Bob

  Handig artikel! Ik heb een tooltje gemaakt waarmee je realtime kunt zien waar je het beste coins kunt kopen en verkopen, van de Nederlandse aanbieders. Volgens mij sluit dit erg goed aan op de eerste helft van dit artikel, link: https://bestebitcoindeal.nl

 3. Maarten van Eck

  Mooi artikel, alleen voor starters is wellicht Bitonic.nl en bitrush.nl een meer voor de hand liggende keuze?

  • Michiel

   Ha Maarten,

   Dank je wel! Wat betreft Bitonic en Bitrush: Dat durf ik niet te zeggen, want daar heb ik geen ervaring mee. Ik zal ze binnenkort eens bekijken en eventueel toevoegen aan het artikel.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén