Benne ge een zuunig Hollander? Mooi, want dan wil je – net als ik – vast en zeker voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zo goedkoop mogelijk Bitcoins of altcoins kopen.

Wie googelt op ‘Bitcoins kopen’ zal merken dat aanbieders van Bitcoins flink veel geld in zoekmachineoptimalisatie stoppen; pagina 1 is, in ieder geval toen ik zocht, voor 50% gevuld met advertenties. De andere 50% is gevuld met normale zoekresultaten met daarin, jawel, dezelfde adverteerders.

Eerste Bitcoin kopen

Begin dit jaar heb ik mijn allereerste investering gedaan. De ingrediënten: eerst heb ik enkele weken mijzelf ingelezen op verschillende websites en daarna heb ik de koersen van enkele coins gevolgd. Mijn conclusie: Ik zou in totaal voor 250 euro aan Ethereum, Ripple, Dogecoin, Litecoin en Bitcoin kopen.

De aankoop van deze digitale munten gaat echter niet zo als het kopen van een bakje kibbeling bij de visboer. De meeste verkopers van digitale valuta (cryptocurrency) willen alle schijn van criminele activiteiten tegengaan en vragen voordat je een aankoop kunt doen om legitimatie. Zet je net je eerste stappen in cryptocurrency, dan heb je – zoals ik ook had – waarschijnlijk geen zin om een paar dagen te wachten op goedkeuring van je account en wil je meteen aan de slag.

BTCdirect

Om aan mijn ongeduld gehoor te geven en meteen enkele coins te kopen, kwam ik uit BTCdirect: een Nederlands bedrijf dat Bitcoins, Litecoins en Ethereum te koop aanbiedt. Om aan de slag te gaan wel een account aanmaken, maar hoef je niet per sé een legitimatiebewijs te sturen. Da’s dus een fluitje van een cent.

De aankoop – 50 euro aan Bitcoins en 50 euro aan Ethereum – was ook zo gedaan, maar wel eenmalig. Niet vanwege service, maar vanwege de relatief hoge fees. De aankoopkosten zijn circa minimaal twee procent exclusief de transactiekosten voor iDeal. Ter vergelijking: bij Bittrex of Kraken zijn de aankoopkosten 0,26 procent: op 1000 euro scheelt dat nogal wat!

+ aankopen in euro
+ acceptatie van iDeal
+ Niet direct een account nodig
 hoge fees
enkel Ethereum, Bitcoin en Litecoin

Litebit

Los van het feit dat de kosten aardig hoog zijn, kan je bij BTCdirect op dit moment enkel Bitcoins, Litecoins en Ethereum kopen. Ik wilde ook graag Ripple en Dogecoins aanschaffen. Daarvoor moest ik dus op zoek naar een alternatief, maar welke moest ik kiezen? Hoe ik eigenlijk al mijn vragenstukken oplos: gewoon zoeken op Google. En jawel, ik vond Litebit. Een partij die a) vrij agressief adverteert op de Nederlandse markt en b) nette service tegen een redelijk hoge prijs biedt.

Waar ik bij BTCdirect voor 50 euro Bitcoins en 50 euro Ethereum kocht, gaf ik dezelfde bedragen uit aan Dogecoin en Ripple. Als ik toen had geweten wat ik nu wist: de koersen die Litebit hanteert, zijn niet voordelig voor kopers. Ter vergelijking: Waar je bij Kraken € 3,95 voor 1 Litecoin betaalt, kost diezelfde Litecoin bij Litebit € 4,16.

Nogmaals, wil je snel digitale valuta kopen, dan zijn Litebit en BTCdirect uitstekende exchanges om aankopen te doen, maar met iets meer geduld en voorbereiding…

+ aankopen in euro
+ acceptatie van iDeal
+ veel verschillende coins
 hoge fees

Kraken

…is het voordeliger om munten te kopen bij Kraken. Bij dit Amerikaanse bedrijf kan je de populairste cryptocurrencies met euro’s betalen en tegen een schappelijk tarief.

Voordat je kunt beginnen met handelen, moet je je eerst legitimeren. Ben je eenmaal door de screening heen, volgt stap 2; het overmaken van geld. Dit gaat via de traditionele overboeking van je eigen bank naar de Duitse Fidor-bank. Haasten heeft dus geen zin; het duurt minstens een dag voordat het geld op je Kraken-rekening staat.

+ aankopen in euro
geld storten kan enkel met overboeking

Bittrex

Ben je net als ik meer geïnteresseerd in altcoins, zijn er tientallen alternatieven voor Kraken, BTCdirect of Litebit. Enkele bekende exchanges zijn Yobit, Poloniex, Cryptopia en Bittrex. De laatstgenoemde is samen met Kraken de partij waar ik al mijn aan- en verkopen doe.

Altcoins als Antshares en Gulden worden op moment van schrijven niet op Kraken aangeboden. Dat zijn wel digitale valuta die ik graag wilde kopen.

+ keuze uit tientallen verschillende altcoins
niet mogelijk om direct met euro’s te kopen.

Cryptopia

 

Met mijn nieuwe miner verzamel ik diverse altcoins (bijvoorbeeld LiteDogeCoin, InfiniteCoin en MyriadCoin) die niet via Bittrex zijn te verhandelen. Hiervoor went ik mij tot Cryptopia.

In principe biedt de exchange dezelfde diensten als Bittrex, met daaraan toegevoegd een marktplaats – waar je natuurlijk met digitale valuta producten kunt (ver)kopen – en een forum. Daarnaast is hun assortiment altcoins een stuk groter ten opzichte van de voorgaand besproken handelsites.

+ keuze uit tientallen verschillende altcoins
+ ook de onbekende(re) altcoins zijn er te vinden
niet mogelijk om direct met euro’s te kopen.
 persoonlijk vind ik de exchange er afschuwelijk uitzien

Conclusie

Ja, ik weet dat er vele andere cryptocurrencyaanbieders (mooi woord voor galgje) zijn, echter heb ik met partijen als YoBit, Poloniex en Bitstamp geen ervaring, dus kan ik daar geen uitspraken over doen.

Wil je meteen aan de slag of wil je slechts eenmalig een aankoop doen, dan zullen Litebit en BTCdirect aan jouw wensen voldoen. Ben je van plan vaker Bitcoins en Altcoins te kopen? Dan zou ik je aanraden een account aan te maken op Bittrex of Kraken. Dat scheelt aanzienlijk in de aankoopkosten.