New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Waar kan ik het beste bitcoins en altcoins kopen?

Waar kan ik het beste Bitcoins en altcoins kopen?7 min

Benne ge een zuunig Hollander? Mooi, want dan wil je – net als ik – vast en zeker voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zo goedkoop mogelijk Bitcoin of altcoins kopen.

Wie googelt op ‘Bitcoin kopen’ zal merken dat aanbieders van Bitcoin flink veel geld in zoekmachineoptimalisatie stoppen; pagina 1 is, in ieder geval toen ik zocht, voor 50% gevuld met advertenties. De andere 50% is gevuld met normale zoekresultaten met daarin, jawel, dezelfde adverteerders.

Eerste Bitcoin kopen

Begin dit jaar heb ik mijn allereerste investering gedaan. De ingrediënten: eerst heb ik mijzelf enkele weken ingelezen op verschillende websites en daarna heb ik de koersen van enkele coins gevolgd. Mijn conclusie: Ik zou in totaal voor 250 euro aan Ethereum, Ripple, Dogecoin, Litecoin en Bitcoin kopen.

Lees ook: Een begrippenlijst over Bitcoin, blockchain en cryptocurrency

De aankoop van deze digitale munten gaat echter niet zo als het kopen van een bakje kibbeling bij de visboer. De meeste verkopers van digitale valuta (cryptocurrency) willen alle schijn van criminele activiteiten tegengaan en vragen voordat je een aankoop kunt doen om legitimatie. Zet je net je eerste stappen in cryptocurrency, dan heb je – zoals ik ook had – waarschijnlijk geen zin om een paar dagen te wachten op goedkeuring van je account en wil je meteen aan de slag.

BTCdirect

Om aan mijn ongeduld gehoor te geven en meteen enkele coins te kopen, kwam ik uit BTCdirect: een Nederlands bedrijf dat Bitcoin, Litecoin en Ethereum te koop aanbiedt. Om aan de slag te gaan wel een account aanmaken, maar hoef je niet per sé een legitimatiebewijs te sturen. Da’s dus een fluitje van een cent.

De aankoop – 50 euro aan Bitcoin en 50 euro aan Ethereum – was ook zo gedaan, maar wel eenmalig. Niet vanwege service, maar vanwege de relatief hoge fees. De aankoopkosten zijn circa twee procent exclusief de transactiekosten voor iDeal. Ter vergelijking: bij Bittrex of Kraken zijn de aankoopkosten 0,26 procent: op 1000 euro scheelt dat nogal wat!

+ aankopen in euro
+ acceptatie van iDeal
+ Niet direct een account nodig
 hoge fees
enkel Ethereum, Bitcoin en Litecoin

Litebit

Los van het feit dat de kosten aardig hoog zijn, kan je bij BTCdirect op dit moment enkel Bitcoin, Litecoin en Ethereum kopen. Ik wilde ook graag Ripple en Dogecoin aanschaffen. Daarvoor moest ik dus op zoek naar een alternatief, maar welke moest ik kiezen? Hoe ik eigenlijk al mijn vraagstukken oplos: gewoon zoeken op Google. En jawel, ik vond Litebit. Een partij die a) vrij agressief adverteert op de Nederlandse markt en b) nette service tegen een redelijk hoge prijs biedt.

Waar ik bij BTCdirect voor 50 euro Bitcoin en 50 euro Ethereum kocht, gaf ik dezelfde bedragen uit aan Dogecoin en Ripple. Als ik toen had geweten wat ik nu wist: de koersen die Litebit hanteert, zijn niet voordelig voor kopers. Ter vergelijking: Waar je bij Kraken € 3,95 voor 1 Litecoin betaalde, kostte diezelfde Litecoin bij Litebit € 4,16.

Nogmaals, wil je snel digitale valuta kopen, dan zijn Litebit en BTCdirect uitstekende exchanges om aankopen te doen, maar met iets meer geduld en voorbereiding…

+ aankopen in euro
+ acceptatie van iDeal
+ veel verschillende coins
 hoge fees

Kraken

…is het voordeliger om munten te kopen bij Kraken. Bij dit Amerikaanse bedrijf kan je de populairste cryptocurrencies tegen een schappelijk tarief met euro’s betalen.

Voordat je kunt beginnen met handelen, moet je je eerst legitimeren. Ben je eenmaal door de screening heen, volgt stap 2; het overmaken van geld. Dit gaat via de traditionele overboeking van je eigen bank naar de Duitse Fidor-bank. Haasten heeft dus geen zin; het duurt circa een dag voordat het geld op je Kraken-rekening staat.

+ aankopen van cryptocurrency in euro.
+ veel verschillende coins
geld storten kan enkel met overboeking.

Bittrex

Ben je net als ik meer geïnteresseerd in altcoins, zijn er tientallen alternatieven voor Kraken, BTCdirect of Litebit. Enkele bekende exchanges zijn Binance, Poloniex, Cryptopia en Bittrex. De laatstgenoemde is samen met Kraken de partij waar ik al mijn aan- en verkopen doe.

Altcoins als Antshares (NEO) en Gulden worden op moment van schrijven niet op Kraken aangeboden. Dat zijn wel digitale valuta die ik graag wilde kopen. Helaas kan je op Bittrex niet met euro’s direct cryptocurrencies kopen; je moet éérst op Kraken Bitcoin (of Litecoin of Ether) kopen, de Bitcoin vervolgens van Kraken naar Bittrex versturen, waarna je met Bitcoin de aangeboden altcoins kan kopen.

+ keuze uit tientallen, zo niet honderden, verschillende altcoins.
niet mogelijk om direct met euro’s te kopen, je moet eerst Bitcoin naar je Bittrex-account overmaken om altcoins aan te kunnen schaffen.

Binance

Wat betreft gebruikersinterface ben ik het meest en spreken over Bittrex, maar Binance komt op een goede tweede plaats. Ik gebruik deze exchange voornamelijk voor het aan- en verkopen van GAS (soort van dividend van NEO) en IOTA; beide munten worden namelijk niet aangeboden op Bittrex.

Naast bovengenoemde munten kunnen op het van oorsprong Chinese platform een enorme hoeveelheid NEP-5 tokens worden verhandeld. NEP-5 tokens zijn munten die op het NEO-platform gebouwd zijn. Om de vergelijking door te trekken: Waar ERC20 de standaard is voor Ethereum, is NEP5 de standaard voor NEO.

Lees ook: Wat is een ICO en hoe doe je mee?

Waarom is dit belangrijk? Veel ICO’s worden gelanceerd op een van deze twee standaarden. Zodra de ICO voorbij is, worden de tokens aangeboden op exchanges. Waar de ERC20-tokens nu voornamelijk op de cryptobeurs Ether Delta zijn te kopen, geldt dat voor de NEP5-tokens Binance de aangewezen plek is.

+ keuze uit tientallen verschillende altcoins.
+ biedt de populaire coins als IOTA en GAS aan en is vaak de eerste beurs die NEP5-tokens list.
 niet mogelijk om direct met euro’s te kopen, je moet eerst Bitcoin naar je Binance-account overmaken om altcoins aan te kunnen schaffen.

Conclusie

Ja, ik weet dat er vele andere cryptocurrencyaanbieders (mooi woord voor galgje) zijn, echter heb ik met partijen als YoBit, Poloniex en Bitstamp geen ervaring, dus kan ik daar geen uitspraken over doen.

Lees ook: Uitleg: Het verschil tussen een core wallet, paper wallet en multi wallet

Wil je meteen aan de slag of wil je slechts eenmalig een aankoop doen, dan zullen Litebit en BTCdirect aan jouw wensen voldoen. Ben je van plan vaker Bitcoins en Altcoins te kopen? Dan zou ik je aanraden een account aan te maken op Bittrex, Binance of Kraken. Dat scheelt aanzienlijk in de aankoopkosten.

Andere exchanges

Cryptopia

Met mijn miner verzamel ik diverse altcoins (bijvoorbeeld Mothership, Hush en Myriad) die niet via Bittrex zijn te verhandelen. Hiervoor went ik mij tot Cryptopia.

In principe biedt de exchange dezelfde diensten als Bittrex, met daaraan toegevoegd een marktplaats – waar je natuurlijk met digitale valuta producten kunt (ver)kopen – en een forum. Daarnaast is hun assortiment altcoins een stuk groter ten opzichte van de voorgaand besproken handelsites.

+ keuze uit tientallen verschillende altcoins.
+ ook de onbekende(re) altcoins zijn er te vinden.
 niet mogelijk om direct met euro’s te kopen, je moet eerst Bitcoin naar je account overmaken om altcoins aan te kunnen schaffen.
 persoonlijk vind ik de exchange er afschuwelijk uitzien.

Coinbase

Doe je liever je betalingen met je creditcard? Dan ben je bij Coinbase aan het goede adres. Bij deze Amerikaanse partij kan je naast credit- ook je debitcard gebruiken of – net als bij Kraken – via de ‘ouderwetse’ manier geld storten via een bankoverschrijving.

Coinbase is een van de populairste exchanges van dit moment. Dat is mede te danken aan de gebruiksvriendelijkheid en snelle klantenservice. Wat betreft aanbod is Coinbase niet heel groot: Dat is voor nu Bitcoin, Litecoin en Ethereum.

+ betalen met creditcard
+ goede klantenservice; vrij snel geverifieerd als gebruiker.
 enkel Bitcoin, Litecoin en Ethereum

Vond je het artikel interessant?

Ik plaats geen advertenties op mijn website, zodat jij artikelen ongestoord kunt lezen. Ik zou het wél leuk vinden als je mijn website liket op Facebook!

Volgende

What is the best way to buy Bitcoins or altcoins?

29 Comments

 1. Na aantal dagen verdiepen in deze matery heb ik via kraken een aantal verschillende coins gekocht. Nu lees ik dat ze op een wallet zetten verstandiger is als het er meer worden ( nu nog niet zoveel natuurlijk ). Maar als ik ze dan wil verkopen via kraken hoe lang duurt het dan dat ze van je wallet weer op kraken staan. want als dat lang duurt mis je de juiste verkoopkoers natuurlijk en kun je ook geen automatische strategie opzetten van koop/verkoop zoals een traling stop order. iemand daar ervaring mee ?

  Ik heb trouwens heel duidelijke nederlandse video uitleg gevonden van kraken door iemand die noemt zich : cryptobob

  • Michiel

   Dat verschilt per coin en exchange; hoe meer miner fee je betaalt, betekent vaak hoe eerder een miner jouw transactie zal valideren/toevoegen aan een block, dus hoe eerder je transactie wordt verwerkt. Mijn ervaring is dat bij ETH binnen een paar minuten je coins van je wallet op een exchange staan. Ik weet niet hoe dat met paper wallets zit.

   Wat betreft tradingstrategie raad ik je aan op Reddit lid te worden van een paar discussiegroepen hierover.

   Succes!

 2. Bob

  Handig artikel! Ik heb een tooltje gemaakt waarmee je realtime kunt zien waar je het beste coins kunt kopen en verkopen, van de Nederlandse aanbieders. Volgens mij sluit dit erg goed aan op de eerste helft van dit artikel, link: https://bestebitcoindeal.nl

  • David

   Heel erg handig, scheelt een hoop werk! Is er ook zo iets voor ethereum en andere coins?

 3. Maarten van Eck

  Mooi artikel, alleen voor starters is wellicht Bitonic.nl en bitrush.nl een meer voor de hand liggende keuze?

  • Michiel

   Ha Maarten,

   Dank je wel! Wat betreft Bitonic en Bitrush: Dat durf ik niet te zeggen, want daar heb ik geen ervaring mee. Ik zal ze binnenkort eens bekijken en eventueel toevoegen aan het artikel.

 4. Susanne

  Hi Michiel,

  Dankjewel voor alle informatie, superhandig om te kunnen beginnen met cryptocurrency!

  Kraken werkt bij mij alleen echt heel slecht; 9 van de 10 keer krijg ik een foutmelding na het versturen van een order. Hebben jullie dat ook? Het internet is hier niet al te best, dus dat helpt waarschijnlijk niet mee. Is Bittrex een goed alternatief? Of misschien nog een andere suggestie?

  • Michiel

   Ha Susanne, de laatste tijd is Kraken inderdaad heel erg langzaam. Naar eigen zeggen komt dat door het toenemende aantal gebruikers; daar zijn de systemen van Kraken nog niet op ingericht (maar daar wordt schijnbaar aan gewerkt). Zelf ben ik te spreken over Bittrex, echter kan je daar niet met euro’s cryptocurrency aanschaffen.

 5. WZAWZDB

  Plaats niets op Bittrex, veel mesnen waaronder Nederland kunnen niets vanBittrex afhalen, voorbeelden –>> https://bitcointalk.org/index.php?topic=1954598.160

 6. mike

  Litecoin gaat lekker, gekocht op 60 pas geleden
  https://coinmarketcap.com/currencies/litecoin/

 7. Marx

  Dank je wel voor al je posts, je hebt me echt al goed op weg geholpen sinds ik me ben gaan interesseren voor crypto currencies en check dagelijks wel voor nieuwe updates.

  Ik heb tot nu toe 2 aankopen via litebit gedaan en toen ik dit artikel las was ik dus ook voornemens om euro’s via kraken naar bittrex te sturen.

  Zelf heb ik al een paar weken een bittrex account en heb er ook een handjevol coins opstaan. Maar aangezien ik nu wat grotere bedragen wil doorzetten twijfel ik toch een beetje door de post van WZAWZDB . Heb jij of bekenden van jou al iets van last ondervonden op bittrex?

 8. Marx

  Aansluitend: is het momenteel niet goedkoper en sneller om bv. ripple van kraken naar bittrex te sturen?

 9. Bob Schramme

  Beste,

  ik heb litecoins naar Bittrex gestuurd (gekocht via BTC direct).
  Deze staan nu op Bittrex. Nu wil ik deze litcoins ruilen / verkopen om andere altcoins te kopen. Echter het lukt mij niet. Bij de gewenste altcoin klik ik op plusje, ik kopieer het adres. Bij litecoin druk ik op het minnetje, ik plak het adres, typ de gewenste litecoin hoeveel die ik wil verkopen.
  Maar na bevestigen bekom ik volgende foutmelding:
  “The address you submitted is not valid for this blockchain”
  Wat wil dit zeggen?

  Bedankt alvast.

  • Michiel

   Ha Bob,

   Stop meteen met wat je doet, want voor je het weet raak je je coins kwijt. Wat je nu probeert is Litecoin naar een andere soort coin te verzenden, dat kan alleen maar fout aflopen! Het lijkt er sterk op dat je in je wallet zit, maar het verkopen gaat via de exchange. Voor het verkopen van digitale munten, moet je op ‘Markets’ klikken. Dat ziet er ongeveer zo uit.

   Ik ga binnenkort aan de slag met een artikel hoe je cryptocurrency kunt versturen en verkopen via Bittrex. Houd mijn website in de gaten!

   Groet, Michiel

   • Bob

    Dag Michiel,

    Bedankt voor de uitleg. Ik snap nu ook wat ik inderdaad mis deed.
    Ondertussen BTC coins gekocht via BTC Direct en getransfert naar Bittrex. Echter mijn bitcoins staan nu op “pending deposit”. Ik kan nog altijd niet ruilen. Dit is zo al sinds vanmorgen. Doe ik terug iets verkeerd.

   • max

    Welke website ?

 10. greg

  Hallo ik zie op je website dat je bent begonnen met 50 € bitcoin en 50 € ethereum. Op litebit is de minimale aankoop 100€. Heb je ook andere waar je nog voor 50€ kan aankopen?

  • Michiel

   Beste Greg,

   Dit is mogelijk op Kraken. Hier moet je echter wel een account aanmaken.

   Groet, Michiel

 11. Jeff

  Hallo ik probeerook bitcoins te kopen via litebit maar er is niks beschikbaar zeggen ze klopt dit of doe ik iets fout ??

  Gr jeff

  • Joshua

   Hee Jeff, zojuist heb ik ook Corina gekocht op litebit. Er zijn een aantal tijden waarop de consument online komen. Ongeveer 2/3x per dag heb ik me laten vertellen. De exacte tijden weet ik helaas niet. Ik heb ze rond 12:10 vanmiddag gekocht..

 12. Kees Bolier

  Get verified werkt momenteel niet op kraken klopt dit??

 13. Ben zelf ook sinds korte tijd aan het verdiepen in cryptocurrencies. Maar het duurde even voordat ik ze ook daadwerkelijk kon kopen. Litebit heeft vaak geen voorraad, duurde weken voordat ik eindelijk wat kon kopen. Wij weer andere (bijv gatehub) duurde de verificatie eeuwen (ben er nog niet doorheen). Maar met de combinatie Coinbase en Binance lukte het om snel een aantal aantal currencies te kopen.

 14. Theo

  Helaas stopt Cryptopia met de Doge market. Iemand ervaring met een andere exchange die wel een Doge market heeft?

 15. Top artikel! Ik las laatst iets over coinbase.. Wat vind jij van coinbase en is het een beetje betrouwbaar? Bestaat al sinds 2012 las ik.

 16. robbie

  bij btc moet je wel degelijk een copy van een id opsturen. kan dit ook anders ik wil dit doen voor de hobby en niet straks bij de belastingdienst in de problemen komen

  • Mo

   Robbie, bij litebit hoef je je niet voor Tier1 te verifieren (Tier1 kan dagelijks tot 350 euro kopen/verkopen). Voor het verificatie moet je alleen je mobiel nummer aangeven.
   en voor je hobby 😉 kom je zeker niet in problemen met de belastingdienst.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén