Een van de meest ergerlijke cadeaus om te krijgen, is een tegoedbon. Je krijgt een bon voor de verkeerde winkel of de waardecheque vertegenwoordigt een bedrag waar je in desbetreffende shop net niets kunt kopen en alsnog euro’s moet bijleggen. Nu betrapte ik mezelf er op dat ik momenteel juist met regelmaat mensen een tegoedbon cadeau doe: De Gulden Coupon.

Zoals de naam al doet vermoeden is de Gulden Coupon – no shit sherlock – een waardebon waar je Gulden (NLG) mee kunt geven. De digitale bonnenboer bestaat sinds november 2016 en sindsdien zijn al tientallen keren Gulden cadeau gedaan, zo vertelt bedenker Diego Voors op Slack.

Zelf ben ik dus een van de coupongevers.

Wat de boer niet kent…

Ik heb drie redenen waarom ik op Gulden trakteer. Ten eerste vind ik het een origineler (of minder niet-origineel) cadeau dan een reguliere cadeaubon. Ten tweede kan je de altcoin weer inruilen voor ouderwetse euro’s, dus heeft de ontvanger een bon die hij in principe overal kan uitgeven. Ten derde – de belangrijkste reden – maak ik zo meer vrienden, familie en kennissen bekend met Gulden. “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet”, maar op deze manier hopelijk wel.

Zelf Gulden cadeau doen

Wil je de cryptocoin cadeau doen? Hieronder vind je de 1-minuut-en-een-beetje-handleiding in de vorm van een YouTube-video (inclusief Nederlandse en Engelse ondertiteling). Ik ga er vanuit dat je al een wallet voor Gulden hebt.

Voor niets gaat de zon op: Voor het geven van Gulden via de coupon betaal je een commissie van 3% + 5 NLG. “Deze toeslag gebruik ik voor het onderhoud en updaten van Gulden.coupons”, aldus oprichter Diego Voors. “En helemaal aan het einde is de fee misschien ooit nog winst.”

Coupon cadeau gekregen?

Heb ik je (van mij) een coupon ontvangen en ben je benieuwd hoe je de digitale valuta soldaat kunt maken? Hieronder vind je de 1-minuut-en-een-beetje-handleiding.