New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Zelf Gulden minen met een Raspberry Pi + LKETC usb miner

Gulden en andere altcoins minen met een Raspberry Pi + LKETC usb miner (voor minder dan 100 euro)9 min

Wie droomt er niet van: Gratis steenrijk worden. Een ding kan ik je alvast vertellen; de Gulden (of euro’s) gaan je niet om de oren vliegen met de miner die in dit artikel wordt beschreven. Wil je wel graag je steentje bijdragen aan de filosofie achter Gulden, je eerste stappen zetten in altcoin minen en/of¬†met een LKETC miner en Raspberry Pi aan de slag gaan? Dan ben je aan het juiste adres.

Ben je van plan snel rijk te worden van minen? Lees dit artikel dan niet, want dat is zonde van je tijd ūüôā De miner die we in dit artikel gaan configureren, is niet rendabel.

Wat is minen en waarom is het interessant?

Ik ga niet diepgaand in op hoe minen exact werkt; ik ga er vanuit dat je je al een beetje hebt ingelezen in het digitaal delven en je eerste stappen (gaat) zet(ten) in het minerswereldje. Zo niet, dan raad ik je aan dit artikel over minen te lezen.

Om kort door de bocht toch wat duidelijkheid te verschaffen: Alle Gulden-transacties worden opgeslagen in de Gulden-blockchain. Deze transacties worden geverifieerd door miners. Je begrijpt: voor niets gaat de zon op. In ruil voor het controleren van en berekenen van nieuwe blokken in de blockchain Рletterlijk vertaald blokketen Рontvangt een miner een beloning. Bij Gulden is dat 100 NLG per blok.

De ingredi√ęnten voor de Gulden-miner

Gratis Gulden klinkt lekker in de oren, dus vandaar dat ik bedacht om tegen zo min mogelijk kosten mijn eigen huis-tuin-en-keuken-miner in elkaar te knutselen. Hiervoor heb je a) een miner nodig die verantwoordelijk is voor het verwerken van de berekeningen b) een computer(tje) die de miner aanstuurt. Voor als je niet van lijstjes houdt: het computer(tje) is in deze setting de Raspberry Pi 3. Deze stuurt de miner Рde bijzonder goedkope lketc Рaan.

Ik zeg het maar nog een keer: “If you pay peanuts, you get monkey.” Deze miner is dus niet rendabel.

Raspberry Pi 3 starters kit

Vanaf 59 euro via SOS Solutions (qua uiterlijk anders, maar qua inhoud hetzelfde)

LKETC asic usb miner

Vanaf 23 euro via AliExpress (220 kH/s)

Software

 • Lan Scan (gratis)
 • CGminer (gratis)

Overige hardware

Ik ga er voor het gemak vanuit dat je nog ergens een toetsenbord+muis (met usb-aansluiting), ethernetkabel, hdmi-kabel en televisie/beeldscherm met hdmi-aansluiting hebt liggen. Zo nee, dan kan je onder meer via deze website startersetjes met eerdergenoemde accessoires aanschaffen. Je kan ook via DX.com of AliExpress voor een appel en een ei je slag slaan.

 • USB-muis (1,50 euro)
 • Ethernetkabel (1,5o euro)
 • HDMI-kabel (1,50 euro)
 • Toetsenbord (9 euro)

Ten eerste: Deze uitleg is voor Mac-gebruikers, maar zou ook voor Windows-gebruikers moeten werken. Ten tweede: Op basis van deze uitleg zou iemand zonder programmeerkennis zelf een miner moeten kunnen bouwen.

Aan de slag

Stap 1: De Raspberry Pi

Als je vroeger goed was met Lego, dan lukt het je ook een Raspberry Pi (RPi) in elkaar te zetten. Volg de bijgeleverde handleiding in het doosje. Ben je klaar, sluit dan de muis en het toetsenbord aan op de RPi. Pak de hdmi-kabel en steek de ene kant van de kabel in de RPi, de andere kant in een beeldscherm. Als laatste, voeding op een stroombron.

Bij de starterskit is de RPi al voorzien van een besturingssysteem, dus we kunnen de RPi meteen aanzetten. Als het goed is, zie je een aantal rijen letters op het scherm voorbijkomen. Niets aan de hand, gewoon wachten tot er een enorme braam in beeld komt. Klik nu rechtsboven op het wifi-icoontje en selecteer je eigen wifi-netwerk.

Je Raspberry Pi moet met (draadloos) internet verbonden zijn, zodat je vanaf je computer contact kunt maken met de Raspberry.

In principe heb je nu het toetsenbord en de muis niet meer nodig. Die mag je uit de RPi trekken en opbergen.

Stap 2: Verbinding met je Raspberry Pi

Omdat de Raspberry Pi nu met¬†(draadloos) internet is verbonden, kan je¬†vanaf je Macbook of iMac¬†een koppeling maken. Dat doen we middels het IP-adres van de Raspberry Pi. Het IP-adres kunnen we vinden met het programma Lan Scan. Open het programma en klik op ‘Scan now’. De RPi verschijnt op het scherm als ‘raspberrypi’. In dit voorbeeld heeft hij IP-adres 192.168.1.129.

Open nu het programma ‘Terminal’; hiermee gaan we de verbinding tussen je Macbook en de Raspberry Pi leggen. Voer het volgende commando uit.

ssh pi@192.168.1.129

Er wordt gevraagd een wachtwoord in te vullen. Dat wachtwoord is standaard ‘raspberry’. Typ deze in en druk op Enter. Tadaa! De verbinding met je Raspberry Pi is gelegd!

Stap 3: Miner software installeren

Nu je vanaf je computer verbinding hebt gelegd met de Raspberry Pi, kan je¬†deze van afstand opdrachten geven, bijvoorbeeld dat bepaalde software moet worden ge√Įnstalleerd.

Ik heb mezelf een ongeluk gegoogeld om de juiste miningsoftware te vinden die a) werkt met Raspberry b) de gekochte miner kan aansturen. Het draait nu allemaal! ūüôā In dit geval willen we een gemodificeerde versie van de software ‘CGminer‘ op de Raspberry Pi installeren. Volg onderstaande stappen regel voor regel uit. Let op: De installatie kan even duren, dus wees geduldig.

Voer de volgende commando’s uit in je terminal:

sudo apt-get install screen
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Bovenstaande stap kan minuten duren, dus zet gerust een kopje koffie.

git clone https://github.com/wareck/cgminer-lketc.git && cd cgminer-lketc.git
sudo apt-get install build-essential autoconf automake libtool pkg-config libcurl4-openssl-dev libudev-dev libjansson-dev libncurses5-dev libudev-dev libjansson-dev
./autogen.sh
./configure --enable-scrypt --enable-lketc && make

Stap 4: Gulden mining pool kiezen

Nu de de aangepaste versie van CG Miner is geinstalleerd, kan je in principe al beginnen met minen. Het enige wat we moeten doen, is een mining pool vinden. In een mining pool zoeken miners gezamenlijk naar het volgende block in de blockchain; gezamenlijk zoeken = gezamenlijke rekenkracht = een grotere kans dat je gezamenlijk een block vindt = gezamenlijk beloond worden.

Op de website van Gulden vind je verschillende mining pools. Kies een pool waar veel miners aangesloten zijn, want dat maakt de kans groter dat je een blok vindt.

Als je start, dan raad ik je Coinpool aan, omdat je daar ook meteen goed kunt zien of je je miner werkt. Op Coinpool staat een simpele handleiding, die ik voor het gemak hieronder in eigen woorden beschrijf. Type het volgende in Terminal:

Voorbeeld

sudo ./cgminer --scrypt --lketc-clock 220 -o stratum+tcp://coinpool.nl:20000 -u Gulden-adres waar de beloning op gestort moet worden -p een willekeurig wachtwoord

Voor mij betekent dat

sudo ./cgminer --scrypt --lketc-clock 220 -o stratum+tcp://coinpool.nl:20000 -u GZANXTBDuLUka46NreA4bovGuUuNa5e2hT -p asdfasdf

Stap 5: Minen kan beginnen

Gefeliciteerd! Als het goed is, kan je miner beginnen met rekenen! Ga terug naar ‘Terminal’ en vul¬†bovenstaande regels in (let op: vervang het Gulden-adres en wachtwoord :-))

screen

Screen bash zorgt ervoor dat je miner blijft draaien als je Terminal afsluit.

cd cgminer-lketc
sudo ./cgminer --scrypt --lketc-clock 220 -o stratum+tcp://coinpool.nl:20000 -u GZANXTBDuLUka46NreA4bovGuUuNa5e2hT -p asdfasdf

Als je bovenstaande stappen hebt opgevolgd, dan moet je in principe onderstaande te zien krijgen in de terminal. Dat betekent: Je miner werkt!

Zoals je in bovenstaande animatie kunt zien, helpt mijn LKETC-miner mee met het berekenen van de blokketen. Coinpool laat heel gebruiksvriendelijk zien hoeveel jouw miner al heeft meegeholpen. Zoals je ziet is mijn worker de enalaatste van de acht miners die in de mining pool rekenwerk uitvoeren.

Andere altcoins minen

Met bovenstaande setup kan je in principe ook andere altcoins als Bata, Litecoin of Einsteinium minen.

Noot

Zoals eerder gemeld in dit artikel, moet je er niet vanuit gaan heel rijk te worden van de miner die ik hier heb opgesteld. Nog sterker, je mag blij zijn als je √ľberhaupt Gulden ontvangt voor het rekenwerk dat jouw miner levert. Om je maar helemaal te ontnuchteren:

 • De opstartkosten zijn circa 75 euro.
 • Als je de miner 24 uur per dag aan laat staan, levert dat ongeveer 0,24 NLG (tegen de huidige eurokoers omgerekend 1¬†eurocent) per dag op.
 • Dan duurt het al¬†12 jaar om je opstartkosten terug te verdienen (dan zijn de energie- en internetkosten dus nog niet meegerekend).

FAQ

Aangezien ik zelf enkele dagen heb moeten zoeken om tot alle antwoorden te komen, alvast antwoord op de vragen die ik zelf had.

 • Michiel,¬†oelewapper,¬†waarom sluit je de LKETC-miner niet direct aan op je laptop?
  Pff, je lijkt m’n vriendin wel. Zo sukkel ben ik niet, want het idee is juist dat de miner 24 uur per dag door kan blijven gaan. De Raspberry Pi kan ik gewoon thuis laten doordraaien, terwijl ik mijn laptop gewoon mee kan nemen naar een hutje op de hei.
 • Mijn LKETC-usb miner wordt erg heet. Is dit normaal?
  Ja, dit is normaal. Ik heb hem eenmaal 24 uur lang laten minen en dat ging zonder problemen. Hoewel de LKETC een koelelement (de soort van kam die op de chip zit) heeft, raad ik je wel aan een ventilatortje aan te schaffen als je van plan bent de miner urenlang aan te laten staan.
 • Michiel, vertel me meer!
  Oké. Je moet dan dit artikel lezen: Uitleg: Wat je moet weten als je een miner koopt (Gridseed G-blade + Raspberry Pi + LKETC + Prohashing)
 • Wat doet de schakelaar die aan het uiteinde van de LKETC-miner zit?
  Met deze schakelaar kan je de hashrate van de usb-miner bepalen. Schakelaar naar links resulteert in een hashrate van 144 kH/s, schakelaar naar rechts geeft een hashrate van 220 kH/s. Let op: een usb-ventilator is bij laatstgenoemde instelling aan te raden.
 • Als ik de terminal sluit, stopt de¬†het programma CGminer-lketc¬†ook.
  Dat klopt. Wil je dat voorkomen, moet je deze post lezen en toepassen. Kom je er niet uit, neem dan contact met me op.
 • Hoeveel Ferrari’s kan je kopen van alle ontvangen Gulden?
  Op moment van schrijven moet ik je teleurstellen. Alleen al om de opstartkosten terug te verdienen, ben je met de door mij beschreven opstelling al 12 jaar bezig om de 75 euro terug te verdienen.
 • Michiel,¬†wat ben je voor onethische kerel. Doen we niet meer aan bronvermelding?
  Ho, ho, ho, maar natuurlijk wel! Uiteraard heb ik als n00b niet alles zelf bedacht. Mocht je nog meer willen lezen. Hieronder vind je mijn bronnen.

  • https://www.raspberrypi.org/documentation/remote-access/ssh/unix.md
  • http://sharedmemorydump.net/lketc-usb-scrypt-miner
  • http://raspi.tv/2012/using-screen-with-raspberry-pi-to-avoid-leaving-ssh-sessions-open

Klopt iets niet of ben ik wat vergeten? Laat het mij weten!

 

Vorige

Waardebonnen zijn verschrikkelijk, behalve die van Gulden

Volgende

Become an altcoin miner: Mine Gulden with a Raspberry Pi + LKETC usb miner for less than 100 euro

 1. Jayden

  Aliexpress verkoopt ze niet meer

 2. Arjan van Lent

  Als je ook wil dat de miner automatisch start na een reboot dan kan je ook een script maken en dat in /etc/init.d/ plaatsen. vervolgens kan je het dan toevoegen aan je system runlevels en kan je het proces ook met de systeem tools beheren.

  https://debian-administration.org/article/28/Making_scripts_run_at_boot_time_with_Debian

 3. Andre

  De E-gulden is zo dood als een pier, en is zelfs nog geen 0.25 waard om in te investeren. Jammer van de 3500 mensen die er vertrouwen in hebben gehad.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén