New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Bitcoin en altcoin voor dummies, waar moet je op letten?

Investeren in Bitcoin en altcoin voor dummies, wat zijn mijn spelregels?4 min

Sinds de enorme koersstijgingen van Bitcoin, Ethereum, Dash en andere altcoins, krijg ik steeds vaker vragen van gretige dummies die een graantje mee willen pikken van de cryptocurrencyhype (ja, mooi woord voor galgje) en hopen in no-time miljonair te worden.

Zo ook Harrie* (gefingeerde naam), die me de vraag stelde: “Michiel, waar kan ik het beste Bitcoin kopen?” Hij bedoelde eigenlijk: “Michiel, hoe kan ik supersnel bakken met geld verdienen?”

Uiteraard verwees ik Harrie eerst door naar New Kids on the Blockchain met de mededeling het artikel Waar kan ik het beste Bitcoins en altcoins kopen te lezen.

Maar hé, ik ben netjes opgevoed, dus kreeg toch last van mijn geweten. Zelfs al zou Harrie dat weergaloze artikel lezen, wist ik dondersgoed dat ik niet kon verwachten dat iemand daarna meteen helemaal goed geïnformeerd aan de slag kan gaan. Per slot van rekening heb ik mij eerst ook goed ingelezen alvorens mijn eerste stappen in de wereld van blockchain, Bitcoin en Ethereum te zetten.

Het advies voor dummies

Enorme goedzak die ik er ben, besloot ik in de pen te kruipen. De afgelopen maanden heb ik namelijk voor mezelf een aantal spelregels opgesteld. Wat ik je kan adviseren, is het onderstaande:

Aangezien ik geen doctorandus in de cryptocurrency-investering (nog zo’n prachtig woord voor galgje) ben, kan ik je enkel vertellen welke regels ik hanteer.

(Herhaling) Informeer je goed alvorens je geld steekt in cryptocurrency

Je steekt je geld toch ook niet klakkeloos in ‘normale’ aandelen? Lees je eerst in over een project met de daar aan vasthangende blockchaintechnologie (en daar aan gerelateerde coins of tokens).

Zo kies ik ervoor om mijn geld voornamelijk in projecten te steken waarbij de blockchain niet enkel wordt gebruikt als alternatief voor het geldsysteem (zoals bijvoorbeeld bij Dash, Zcash en Bitcoin).

Lees ook: Hoe blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over altcoins?

Projecten/ideeën waarbij een gedecentraliseerde database op een andere manier worden ingezet, vind ik veel interessanter. Bijvoorbeeld smart contracts (Ethereum en Antshares), de gedistribueerde supercomputer (Golem) of verduurzamen van energie (SolarCoin).

Investeer enkel geld dat je kan missen

Deze blog mag dan zijn gestart voor mijn vader, dat betekent niet dat ik zijn wijsheden niet kan gebruiken 🙂

Bewaar je gekochte Bit- en altcoins in een goede wallet

Laat niet al je investeringen in de wallets van een exchange staan, voor mij is dat enkel de plek voor mijn ‘handelcoins’. Waarom? Dat kan je in het artikel Wat is een wallet en welke moet ik gebruiken? lezen.

Houd je hoofd koel in de volatiele markt!

De koers van cryptocurrency kan in enkele minuten tientallen procenten stijgen of dalen. Houd je hoofd koel, want zodra je op basis van emoties beslissingen maakt, gaat het fout.

Zo kochten collega Jaap en ik ooit Dash voor 15 euro per stuk, waarna de munt steeg naar 90 euro en vervolgens zakte naar circa 65 euro. We praatten elkaar klamme handen aan en besloten in een vlaag van verstandsverbijstering onze gekochte Dash te verkopen.

Hadden we ons hoofd koel gehouden, wisten we dat ook voor Dash zo’n daling ‘normaal’ is en dat de waarde van Dash waarschijnlijk vanzelf weer zou stijgen (zie). Daarom…

Maak spelregels bij de aankoop van altcoins

Om te voorkomen dat je alsnog op basis van emotie gaat (ver)kopen, is het heel handig voor jezelf spelregels op papier te zetten. Zo heb ik voor sommige aankopen met mezelf de afspraak gemaakt bij verdubbeling van de waarde van een coin, meteen de helft te verkopen en zo mijn inleg terug heb. Het maakt niet uit of een analist verwacht dat de waarde van een coin kan vertienvoudigen; ik houd me aan mijn spelregel.

Andere spelregels waar je aan kunt denken:

 1. Bij X procent winst verkoop ik.
 2. Elke aankoop die ik doe, is een langetermijninvestering. Ik kijk dus op z’n vroegst pas over een jaar wat mijn vervolgstappen worden.
 3. Ik maximaliseer mijn inleg tot maximaal X euro per maand.
 4. Stijgt de koers van een coin? Dan stap ik niet meteen in, maar wacht ik X uur totdat ik een aankoop doe.
 5. Als ik een etentje in restaurant aan winst heb, stop ik.

Het is niet altijd feest, geld verliezen hoort erbij

“Alles goed? Jazeker! Met jou?” Als je aan een willekeurig persoon vraagt hoe het leven ervoor staat, zal hij het afdoen als positief. Per slot van rekening is het helemaal niet leuk om te vertellen hoe ‘niet goed’ het met je gaat. Dat geldt natuurlijk ook voor eigenaren van altcoin. Op Reddit, Bitcointalk of Slack zal je enkel lovende verhalen lezen over investeringen, maar de praktijk leert dat je ook wel eens op je bek zal gaan; daar kunnen adviezen als ‘houd het hoofd koel’ en ‘elke aankoop die ik doe, is een langetermijninvestering’ niet tegenop.

Zo heb ik mij ooit laten meeslepen in ‘groot nieuws’ van het developmentteam van ShadowCash. Er werd volop gespeculeerd, waardoor de koers van 1,50 euro naar 5 euro steeg. Jammergenoeg bleek het nieuws achteraf wat tegen te vallen en kletterde de koers in elkaar: weg geld.

Wat dat betreft hou ik het Paretoprincipe in mijn achterhoofd: zolang 80 procent van mijn investeringen winstgevend uitvalt (en 20 procent dus verlieslijdend), is er niets aan de hand.

Als laatste: Onthou dat New Kids on the Blockchain enkel mijn ervaringen zijn

Vaar niet enkel op de artikelen die ik schrijf, want per slot van rekening weet ik ook niet alles.

Vorige

Investments in Bitcoin and altcoin for dummies, what are my rules?

Volgende

Altcoin thought & bought #2: Hush, Siacoin & Storj

 1. n van doorn

  thanks voor de info handig dus om op meerdere paarden te wedden

 2. Sjaak Schulteis

  Een goede instelling… ik denk dat 99% van de verliezers, niet de investeerders, precies het tegenovergestelde doen en dan beginnen te jammeren dat het een “ponzi”, een scam, een fake is en gooien met begrippen die ze ergens vaag hebben opgenomen: tulpenbollen, bubbel…
  Een enkele zal toegeven dat hij gewoonweg verkeerd bezig was geweest.
  De winnaars volgen zulke regels die jij aangeeft.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén