New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Uitleg: Wat je moet weten als je een miner koopt

Uitleg: Wat je moet weten als je een miner koopt6 min

Zoals je misschien hebt gelezen, heb ik enkele weken geleden mijn eerste stappen in minen gezet. Inmiddels zijn wat dingen veranderd, want dankzij een nieuwe miner draai ik winst!

Heb je naar aanleiding van het artikel ‘Je eigen Gulden-miner voor minder dan 100 euro’ zelf een miner weten te bouwen en is het tijd voor een volgende stap? Dan staat in dit artikel beschreven wat ik heb gedaan.

In eerste instantie kocht ik enkele weken geleden de zogenoemde LKETC-miner. De chip van deze miner is zo geprogrammeerd, dat hij in ‘slechts’ een ding heel goed is: minen. Nu is de LKETC niet alleen klein in bedrag (19 euro) en grootte (twee luciferdoosjes dik), maar ook in resultaat; voordat de kosten van deze miner gecompenseerd zijn, ben je twee jaar verder.

Je begrijpt: Uiteindelijk ben ik een Nederlander en wil ik waar voor m’n geld, dus besloot ik een nieuwe miner te kopen. Echter, waar moet je op letten bij het aanschaffen van een miner?

Kosten versus opbrengsten

Wellicht het belangrijkste onderdeel voor de aanschaf van een miner is de kosten versus de opbrengsten, oftewel terugverdientijd. Dit is gebaseerd op een aantal factoren en eigenlijk komt dat neer op opbrengst – kosten = winst. Bij een miner betekent dat: miner reward (beloning die je krijgt voor het leveren van rekenkracht) – de energiekosten (watt dat je miner per uur verbruikt x kosten kWh per uur)  = winst. Als laatste moet je de aanschafkosten van de miner delen door je dagelijkse winst, dan weet je in hoeveel dagen een miner zichzelf terugverdient.

Het volgende probleem treedt echter op, want

 1. De beloning (miner reward) uitgedrukt in euro’s per blockchain verschilt én is afhankelijk van de koers van een munt.
 2. De aanschafkosten schelen nogal per miningapparaat (van enkele tientjes tot enkele tienduizenden euro’s).
 3. De energiekosten zijn per energieleverancier (en per land) anders.

De laatste twee punten uit bovenstaand rijtje zijn voor veel grote miners de redenen om vanuit IJsland of China te opereren. Het Aziatische land is bij uitstek geschikt om de elektriciteits- en mineraanschafkosten (veel apparatuur wordt geproduceerd in China) te drukken, IJsland is interessant vanwege de intense kou. Aangezien miningapparatuur warm wordt, moeten deze gekoeld worden. Kies je echter voor een ijskoud land, dan zijn de kosten voor airco of andere soorten koeling niet nodig.

Gezien mijn miningonderneming niets meer is dan een hobby, vond ik het overbodig te kijken naar de kansen mij te vestigen in IJsland of China, maar ik blijf een Nederlander, dus let ik op de centen.

Berekening maken

Online zijn heel veel handige tools te vinden om te berekenen hoeveel een miner dagelijks ongeveer oplevert, danwel kost. Zonder teveel in detail te treden, kan ik je Coinwarz aanraden om te berekenen of jouw miner rendabel zal zijn.

Voor het aanschaffen van een miner, is het belangrijk de kosten en opbrengsten tegen elkaar af te wegen. Aangezien de koers van cryptocurrency volatiel is, kunnen de opbrengsten dagelijks sterk wijzigen!

Welke encryptietechnologie?

Zoals je wellicht weet, gebruiken blockchains niet allemaal dezelfde encryptietechnologie om de blokketen te versleutelen. Zo gebruikt Bitcoin SHA-256 (in de video vanaf 06:00), maakt Digibyte gebruik van maarliefst 5 (!) verschillende algoritmes, bezit Ethereum de Ethash-technologie en de transacties van Gulden zijn versleuteld in Scrypt. Aangezien een miner in principe maar één soort ontcijferen, moet je dus goed opletten welke je aanschaft.

Ik wil graag Gulden minen, dus is het van belang dat ik een Scryptminer in bezit heb.

Type: CPU, GPU, FPGA of Asic?

Op moment van schrijven zijn Asic-miners populair. Asic staat voor Application Specific Integrated Circuit, dat kortweg inhoudt dat een computerchip gemaakt is voor specifiek één doel. De FPGA of Asic-miners zijn populair, omdat ze over het algemeen sneller, energiezuiniger zijn dan CPU- of GPU-processors.

Mijn nieuwe miner

Dit artikel is in juni 2017 geschreven. Terugverdientijd voor de Gridseed G-Blad en Bitmain Antminer L3+ zijn inmiddels dus achterhaald.

Als we naar bovenstaande specificaties kijken, dan kijk ik dus naar:

 • Kosten versus opbrengst, het zou mooi zijn als ik de miner in 18 maanden kan terugverdienen.
 • Scrypt, want ik wil Gulden minen.
 • ASIC, omdat ze relatief energiezuinig zijn.

Waar ik via eerder een LKETC-miner kocht van 256 kh/s kocht, keek ik in eerste instantie heel verlekkerd naar een Antminer L3+. Dit bakbeest van het merk Bitmain heeft een hashrate van maarliefst 504 Mh/s (erg hoog voor een Scrypt-miner) met een verbruik van circa 15 koelkasten: 800 watt per uur.

Helaas duopenotti voor miners van Bitmain vaak een wachtlijst (goed nieuws, ik heb er inmiddels één). Aangezien ik een impulsieve koper ben, ging ik voor een andere miner: de Gridseed G-blade. Met een whopping 5 Mh/s (ja, je leest het goed: 5 Mh/s) onder de motorkap en een verbruik van 100 watt is hij in vergelijking tot de Antminer L3+ de Eric Moussambani onder de miners. Ik vergelijk hem expres met Eric, want hij mag dan sloom zijn, de Gridseed flikt het kunstje wel!

Het apparaat werd voor 61 dollar aangeboden op Aliexpress. Tweedehands, maar niet stuk, dus vandaar dat ik hem heb gekocht.

Een Gridseed G-Blade heeft een hashrate van 5 Mh/s dat houdt in dat hij 5000 kh aan berekeningen per seconde kan doorvoeren; ongeveer 20x sneller de LKETC-miner die ik eerder kocht.

Na 3 weken geduldig wachten, kwam de miner binnen. De Gridseed had ik zonder PSU (power supply unit) gekocht, maar dat was ik even vergeten. Bij binnenkomst wilde ik hem dus meteen aansluiten op mijn Raspberry Pi, maar dat moest even wachten. Gelukkig is er internet en vond ik online een handleiding om een 12 volts miner aan te sluiten op een reguliere computervoeding. Dat werkte.

Waar ik eerder Coinpool aanraadde als miningpool, ben ik inmiddels overgestapt naar Prohashing. Hoewel de afdracht aan de beheerders van de miningpool hoger is, ben ik wel meer tevreden. Via Prohashing kan ik namelijk zelf kiezen in welk soort cryptocurrency de uitbetaling plaatsvindt. Ik gebruik(te) de tactiek om de block reward in een cryptocoin te ontvangen die op dat moment heel laag in waarde staat, maar het komt altijd neer op dagelijks circa 50 dollarcent.

Met 40 dollarcent aan elektriciteitskosten (ik bespaar dankzij een stapel zonnepanelen), hou ik dus 10 dollarcent per dag over. Kortom, 61 dollar / 0,1 dollar per dag = 610 dagen = 20 maanden waarin ik mijn inleg terugverdien (enkel de miner).

 • Update oktober 2017: De Gridseed G-Blad heb ik uitgezet, omdat hij nog maar 18 dollarcent per dag opleverde :-p Geen vetpot als de stroomkosten 40 dollarcent zijn.
 • Update januari 2018: Mijn huidige miner staat te koop en draait ook nog winst. Het gaat om een Antminer L3+.

Krux

Als je met een voldoende voor hoofdrekenen van de basisschool bent afgegaan, zal je waarschijnlijk wel beseffen dat ik niet snel winst draai. Vanwaar dan dat ik mijn verhaal opende met “Ik draai zelfs winst”? Ik zal uitleggen waarom.

Zoals gezegd kan je via Prohashing bepalen in welke soort cryptovaluta je een miner reward uitbetaald wilt rkijgen. Ik koos voor Reddcoin en Digibyte; twee munten die bijzonder laag staan in waarden, maar de afgelopen weken bijzonder hard zijn gestegen. Wat heet: Reddcoin (RDD) steeg 1.800 %, Digibyte (DGB) zelfs 2.900%!

Digibyte en Reddcoin

Je begrijpt, als ik in mei voor omgerekend enkele euro’s aan DGB aan block rewards heb ontvangen en dat stijgt met 2.900%, dan haal ik de aanschafkosten van mijn miner er wel uit.

Geluk is met de dommen, zullen we maar zeggen 😉

PS1: Ja, mijn miner heet Henkie.
PS2: De Bitmain Antminer L3+ heb ik inmiddels ook in bezit. Hij bevalt goed.

Heb je een tip, feedback of ben ik iets vergeten? Laat het mij weten!

Vorige

Explanation: What you need to know when buying a miner

Volgende

Wat is een ICO en hoe doe je mee?

 1. Bager

  Beste Michel ik vind dit zooo gaaf wat je doet zou je zo iets voor bitcoins kunnen doen?

 2. Nick

  Beste Michel, zou je meer informatie kunnen geven over het aansluiten van de Gridseed G-Blade op de Raspberry PI. Ik heb na het lezen van dit artikel veel interesse om ook een miner aan te schaffen.

  • Michiel

   Beste Nick, ik zou je niet aanraden om een Gridseed G-Blade aan te schaffen, aangezien deze meer stroom kost (circa 50 eurocent) dan dat’ie oplevert (15 eurocent). Als je de Gridseed wilt gebruiken om meer te leren over minen (een goede reden). Je kunt gewoon deze handleiding volgen: https://newkidsontheblockchain.nl/2017/04/gulden-minen-raspberry-pi-lketc-usb-miner/. De laatste

   sudo ./cgminer --scrypt --lketc-clock 220 -o stratum+tcp://coinpool.nl:20000 -u GZANXTBDuLUka46NreA4bovGuUuNa5e2hT -p asdfasdf

   veranderen naar


   sudo ./cgminer --enable-scrypt --enable-gridseed -o stratum+tcp://coinpool.nl:20000 -u GZANXTBDuLUka46NreA4bovGuUuNa5e2hT -p asdfasdf

   • Cor

    Wanneer ik dat veranderd naar zoals boven opgegeven.

    Krijg ik de volgende melding:

    ./cgminer: –enable-scrypt: unrecognized option

    Wat kan ik hier aan doen?

 3. Ronny

  Hoi Michiel,

  ik zag reclame voorbij komen van inviaworld.nl
  Heb je daar toevallig ervaring mee?

  Groet Ronny

  • Michiel

   Ha Ronny,

   Nee, daar ben ik onbekend mee. Eerlijk gezegd ziet het er mij een beetje vreemd uit: zie bijvoorbeeld dit plaatje met rare/’verkeerde’ vertalingen. Als je in de cloud wil minen, raad ik je aan wat artikelen als bijvoorbeeld deze te lezen.

 4. Brian

  Leuk om te lezen!
  Heb ik nog een vraagje over L3+

  Verge (xvg) is ook te minen met scrypt.

  Kan je xvg scrypt ook met een l3+ minen??

  Veel succes verder!

  • Michiel

   Beste Brian, in theorie kan je met een Scrypt-miner – dus ook de L3+ – alle Scrypt-coins – dus ook XVG – minen. Hier vind je een overzicht van mining pools die zich specifiek richten op het minen van Verge. Succes!

 5. Hoi allemaal,

  Ik bezit kleine aantal verschillende coins. Ik wil graag beginnen met minen van verschillende crypto coins. Zoals verge, reddcoin en bitbean. Maar helaas heb ik weinig verstand ervan. Kan iemand mij wegwijs maken welke hardware ervoor nodig is en hoe je alles in werking stelt.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén