New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

ICO staat voor Initial Coin Offering

Wat is een ICO en hoe doe je mee?3 min

In de blockchainwereld vliegen de ICO’s  je op dit moment om de oren. Niet gek, want laat het woord ICO vallen en goudzoekers komen er op af als bijen naar de honing. Zo wist het blockchainproject BAT binnen een luttele 24 seconden ruim 30 miljoen euro op te halen en schraapte soortgenoot Bancor in één dag het duizelingwekkende bedrag van 134 miljoen euro binnen.

Wat betekent ICO?

ICO staat voor Initial Coin Offering, vrij vertaald naar initiële muntdistributie, en is een manier om geld op te halen voor een nieuw project. Investeerders kunnen tokens (of wel coins) kopen en krijgen zo een ‘aandeel’. Zie het als een crowd sale voor cryptovaluta.

De populariteit van deze ICO’s heeft in de altcoinwereld een vlucht genomen, dankzij het gemak waarmee het kan worden opgezet. Wat heet: Blockchainprojecten als Ethereum en Waves bieden de mogelijkheid om relatief eenvoudig je eigen ICO te starten en zo geld op te halen voor je (blockchain)product.

TL:DR; Initial Coin Offering. Een crowd sale waarin men de mogelijkheid wordt geboden digitale munten van een nieuwe blockchainproject aan te schaffen.

Waarom

Dankzij ICO’s kunnen blockchainprojecten dus op een gemakkelijke manier hun financiering voor elkaar krijgen. Een voordeel van het uitgeven van een ICO, is dat deze niet onder controle staat van een overheidsinstelling, waardoor er veel minder regels zijn om aan te voldoen. Het nadeel hiervan is dat ICO’s ook oplichters aantrekt. Al is er alleen maar honing, de vliegen komen vanzelf.

Mede door de enorme hoeveelheid geld die in ICO’s omgaat en wildgroei aan participanten die snel rijk willen worden (FOMO :-)), wordt investeren in een ICO door sommigen gezien een bos tulpen kopen tijdens de tulpenmanie. Is het de investering wel waard?

De cijfers

Misschien ben je dankzij een advertentie op Blockfolio of een tip van een bekende in aanraking gekomen met het ICO-fenomeen en sta je op het punt om beginnend durfkapitalist te worden. Helemaal geen verkeerde opvatting, als we naar de cijfers kijken op ICOstats.com.

De (tot nu toe) bestdraaiende ICO is die van Stratis, een rendement van 110.912.14 (honderdtienduizendnegenhonderdtwaalf komma veertien) procent! De slechtst presterend ICO zit op een Renturn On Investment van ‘maar’ 88 procent. Tja, daar kan geen spaarrekeningrente tegenop… 

ICO statistieken

Wanneer

Je kunt je beter afvragen: wanneer niet? Zelf houd ik via TokenMarket en Smiths & Crown de nieuwe ICO’s strak in de gaten. Het voordeel van Smiths & Crown vind ik dat ze een (hopelijk onafhankelijke) recensie van de ICO doen.

Let op mogelijke scams

Eigenlijk zou bovenstaande kop in rode knipperende kapitalen moeten staan. Zoals eerder gezegd zijn lang niet all ICO’s zuiver; voor dat je het weet ben je je inleg kwijtgeraakt aan een stel scammers.

Je kunt nooit voor de volle 100 procent zeggen of een Initial Coin Offering te vertrouwen is, maar met een beetje gezond boerenverstand kom je al heel ver.

Wat ik altijd doe

 • Ik houd me natuurlijk aan mijn spelregels.
 • Oogt het te mooi om waar te zijn (gigantisch rendement), dan is het waarschijnlijk niet waar en stap ik dus niet in.
 • Ik check altijd Reddit en Bitcointalk om te zien of andere geïnteresseerden eventuele vuiltjes aan de lucht kunnen vinden.
 • Basiscontrole: Bestaat het team echt (Google / Linkedin)? Is er een Escrow? Begrijp ik de techniek ofwel de whitepaper van het project? Als ik twijfel heb bij een van deze drie vragen, is het een no go.

Verder…

Wil je meedoen?

Veel ICO’s vinden plaats op ‘eigen’ websites, maar inmiddels zijn er ook een handvol platforms waar je gemakkelijker aan de ICO-hype kunt deelnemen.

Wil je je inlezen?

Vorige

Uitleg: Wat je moet weten als je een miner koopt

Volgende

Tips voor gratis Bitcoins en altcoins

 1. Bert-Jan

  Allereerst mijn complimenten voor deze leuke informatieve site! Echt een aanrader voor de beginner in cryptoland. Ikzelf ben een beginner m.b.t. ICO’s. En daar is me nog niet alles helemaal duidelijk. Wat gebeurt er nadat er tokens zijn aangeschaf oftewel nadat je een bedrag hebt gedoneerd? Moet je dan een wallet downloaden?

  • Michiel

   Beste Bert-Jan, hartelijk dank voor je positieve feedback. Dat waardeer ik zeer! Wat je vraag betreft ICO’s: Dat verschilt per ICO. ICO’s die ‘op’ Ethereum worden gehouden, werken met zogenoemde ERC20-tokens. Deze tokens kunnen worden ontvangen in een Ethereum-wallet als bijvoorbeeld ImToken. ICO’s die hun ‘eigen’ tokens lanceren (dus niet op basis van Ethereum of NEO), komen meestal met hun eigen wallets. Let op: Het kan soms enkele maanden duren voordat je de gekochte tokens daadwerkelijk kunt gebruiken.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén