New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Bouw je eigen hardware ‘stake wallet’ voor altcoins voor minder dan 25 euro met een Raspberry Zero6 min

Spaar je net als ik tientallen altcoins, dan is het een crime om elke wallet te downloaden en bij te houden. Veel jonge blockchainprojecten hebben geen electrum wallet (waarbij je de blockchain niet helemaal hoeft te downloaden), wat betekent dat je gewezen bent op de core wallets. Zonde om daarvoor je computer te gebruiken, want voor een paar tientjes heb je een mini-computer die hetzelfde kan: De Raspberry Zero!

Let op: Ik ben geen deskundige op het gebied van cybersecurity! Wat betreft virusscanners, firewalls en andere maatregelen om geboefte buiten de digitale deur te houden, kan ik je dus geen advies geven.

De Raspberry Zero is simpel gezegd een minicomputer: zowel in prijs, formaat als kunnen. Het kleine broertje van de Raspberry Pi is wel mans genoeg om wallets te kunnen draaien.

In onderstaande uitleg vertel ik je hoe je voor minder dan 25 euro je eigen altcoincomputer hebt. “Maar Michiel, waarom zou ik?” Wel nu:

 • Handig om te staken (PoS).
 • Je kan je wallets open laten staan (dus de blockchain kan worden bijgewerkt), zonder dat je computer aan moet blijven staan.
 • Veel zuiniger in energieverbruik dan je laptop of desktop.

If you pay peanuts, you get monkey. In dit geval betekent het “veel geduld” aangezien de Raspberry Zero niet geen supercomputer is, zal je soms lang moeten wachten voordat iets is geïnstalleerd!

De ingrediënten voor je altcoin wallet

Raspberry Zero

Raspberry Zero stake wallet

Voor 5,50 euro via Kiwi Electronics. De Raspberry Zero W kost 11 euro en dan heb je wel de versie met ingebouwde WiFi en bluetooth. Voor deze setup geen must, maar nice to have. De bezorgkosten bedragen 2 euro.

Optioneel kan je er nog een acryl beschermhoesje (0,89 euro via AliExpress) en koelelement (0,22 euro via AliExpress) bij kopen.

MicroUSB naar USB + Ethernet

MicroUSB naar USB + Ethernet

Aangezien de Raspberry Zero geen grote USB-poorten – je moet je toetsenbord en muis ergens op aansluiten – en geen standaard internetverbinding aka ethernetkabel, is het van belang weer goed te zoeken bij onze Chinese vrienden van AliExpress. Wederom helpen je ze uit de brand met een MicroUSB to USB + Ethernet converter. Jazeker, die bestaat. (2,41 euro via AliExpress)

Mini HDMI naar HDMI

Mini HDMI to HDMI

Wil je je Raspberry Zero zien werken? Dan is een HDMI-kabel handig, zodat je het apparaatje kunt aansluiten op een beeldscherm (2,99 euro via AliExpress).

MicroSD-kaart

MicroSD

Je verwacht nu zeker dat ik ga roepen dat je een microSD-kaartje het beste via AliExpress kunt kopen? Naha, vriendin. De 32gb microSD-kaart die ik in het digitale warenhuis voor nog geen 8 euro kocht is niet compitabel met een RPi Zero.

Ik heb nu de microSD uit mijn dashcam geplukt: een Kingston 32 gb class 10. Ik kan je vertellen: dat werkt als een zonnetje.

Aan de slag

Stap 1: Installeer Raspbian op de MicroSD-kaart

Met een uurtje heb je het besturingsysteem Raspbian geinstalleerd. Ik ga niet opnieuw het wiel uitvinden: een uitleg over het installeren van Raspbian vind je hier.

Stap 2: Verbinding met je Raspberry Zero

Deze stap hoef ik natuurlijk ook niet uit te leggen, omdat je dit allang hebt gelezen in mijn artikel ‘Bouw voor minder dan 100 euro je eigen Gulden-miner‘. Mocht je de post nog niet hebben doorgenomen, grijp dan nu je kans 😉

Stap 3: Download wallet van een altcoin

In dit stappenplan gebruik ik twee blockchainprojecten om uit te leggen hoe je een wallet op je RPi Zero kunt installeren.

 • Myriad (Electrum Wallet met grafische gebruikersinterface, ook wel Graphic User Interface, ook wel, GUI)
 • Stratis (Core Wallet met GUI)

Myriad (installatie: 15 minuten)

Met mijn miner heb ik een blauwe maandag ook Myriad verdiend. Hoewel de coin niet bijzonder veel populariteit geniet, heeft het een zeer actieve community die ook een electrum wallet heeft ontwikkeld die blijkt te werken op Raspbian!

De wallet van Myriad draait op de programmeertaal Python. Deze taal moet dus eerst geinstalleerd worden op je Raspberry Zero.

sudo apt-get update;sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install python-qt4
mkdir Myriad && wget https://cryptap.us/myr/electrum/Electrum_myr-2.7.17.0.tar.gz && tar -zxvf Electrum_myr-2.7.17.0.tar.gz && -C Myriad

Stratis (installatie: 180 minuten)

Het blockchainproject Stratis zorgt dat blockchain applicaties in de programmeertaal C# kunnen worden geprogrammeerd. De daarbij behorende coin (STRAT) is kort door de bocht een token die je een aandeel geeft in het bedrijf Stratis.

Het belangrijkste: STRAT is een Proof of Stake-coin: als je de door jou aangekocht STRAT in hun wallet houdt, ontvang je meer STRAT als beloning. Aangezien ik mijn computer niet 24/7 aan wil laten staan om te staken, is een Raspberry Zero ideaal!

De onderstaande stappen heb ik gedestilleerd en vertaald uit een grotere blogpost van Stratis zelf.

sudo nano /etc/dphys-swapfile

Wijzig CONF_SWAPSIZE naar 512 of 1024 en bewaar het bestand. Vervolgens herstarten we de service.

sudo service dphys-swapfile restart

Om de Stratis-portemonnee te genereren, gebruiken we de volgende code. Let op, dit duurt even.

sudo apt-get install -f build-essential autoconf automake git g++ libtool make unzip wget qt5-default qt5-qmake qtbase5-dev qtbase5-dev-tools libqt5webkit5 libqt5webkit5-dev libqt5qml5 libqt5quickwidgets5 qml-module-qt-labs-settings qtdeclarative5-dev-tools qttools5-dev-tools libboost-all-dev libssl-dev libdb++-dev libdb5.3++-dev libdb5.3-dev libminiupnpc-dev libqrencode-dev libprotobuf-dev

Vervolgens

cd
git clone https://github.com/stratisproject/stratisX.git

Als bovenstaande processen zijn voltooid, is het tijd voor een stap die bijzonder tijdrovend is. Bij mij duurde onderstaande actie circa twee tot drie uur! Zet dus gerust een filmpje op als je hiermee aan de slag gaat.

cd stratisX;qmake;make;strip stratis-qt

Tadaa! De Stratis-wallet staat op je Raspberry!

De aankomende tijd zal ik nog meer wallets op een Raspberry zetten. Updates volgen hieronder.

Werkende wallets

Niet werkend

 • Teslacoin
 • Reddcoin

Stap 4: Snelkoppeling op het bureaublad

Om het leven gemakkelijker te maken, kan je op het bureaublad van je Raspberry Zero snelkoppelingen maken. Ga naar de teksteditor en plak daarin onderstaande code:

[Desktop Entry]
Name=Naam
Comment=Alt-tekst bij de snelkoppeling Icon=/usr/share/pixmaps/logo.xpm
Exec=/pad/naar/wallet
Type=Application
Encoding=UTF-8
Terminal=false
Categories=Wallet;

Voor Myriad zou dat dus kunnen zijn:

[Desktop Entry]
Name=Myriad
Comment=Electrum Wallet
Myriad Icon=/usr/share/pixmaps/myriad.xpm
Exec=/Wallets/Myriad/electrum
Type=Application
Encoding=UTF-8
Terminal=false
Categories=Wallet;

Klik vervolgens op ‘Opslaan als’ en noem het bestandje “naam-van-wallet.desktop”. En jawel, de snelkoppeling is gemaakt!

Stap 5: Maak een mapje met je adressen

Zelf vind ik het handig om via SSH/Terminal (zie stap 2) de public keys van mijn altcoins te vinden. Daarom heb ik een tekstbestandje aangemaakt met alle adressen gemaakt en op de desktop opgeslagen. Als je je adressenlijst wilt ophalen vanuit je computer, maak je eerst verbinding met je Raspberry en vul je vervolgens in:

less <path/your_file>

Voor mij betekent dat

less /Desktop/wallet-public-key.txt

Stap 6: Staken maar (en maak back-ups)!

Zoals eerder verteld is Stratis een zogenoemde stake coin; dus ontvang je een mining reward als je wallet laat staken.

FAQ

Aangezien ik een prachtige zomerdag heb stukgeslagen aan het vinden van de antwoorden. Wederom een handige FAQ.

 • Werkt deze uitleg ook voor andere Raspberries?
  Jazeker. Of je nu een RaspBerry Zero, Model 3 of 2 gebruikt, zolang je maar de nieuwste versie van Raspbian installeert, zou het moeten werken.
 • Help! Ik krijg mijn favoriete altcoinportomonnee niet geinstalleerd.
  Helaas duopenotti, maar niet elke altcoin levert een wallet die werkt met Raspbian/Debian.
 • Ken je ROKOS Flavors?
  Ja, maar mocht jij het niet kennen: Dat is een Raspberry-besturingssysteem dat zich primair richt op… cryptocurrency! Wallets van meerdere crypto’s zijn al ‘ingebakken’ in het systeem. Ik heb het niet gebruikt, omdat (niet alle) coins die ik heb er niet tussen staan.

Vorige

Build your own hardware ‘stake wallet’ for altcoins for less than 25 euros with a Raspberry Zero

Volgende

Altcoin bought & thought #4: Litecoin, Mintcoin & Stratis

 1. Ivan

  Thank you for making this tutorial, I am trying to make a Stake box for a lot of altcoins and this has some of the most detailed info about setting up the pi I have seen yet

 2. Firat

  Beste,

  Volgende commando werkt niet volledig op de Raspberry pi 3 model B.

  mkdir Myriad && wget https://cryptap.us/myr/electrum/Electrum_myr-2.7.17.0.tar.gz && tar -zxvf Electrum_myr-2.7.17.0.tar.gz && -C Myriad

  De laatste actie -C Myriad geeft de foutmelding: “bash: -C: command not found”

  Voor de rest werkt de commando wel, Myriad mapje werd aangemaakt, Electrum tar.gz werd gedownload & uitgepakt.

  • Michiel

   Ha Firat,

   Bedankt voor je tip! Ik ga er binnenkort even naar kijken en kom met een update. Volgens mij zou hij het zonder -C Myriad (het zou goed een kopieerfout van mij zijn geweest).

 3. Chris

  Heb de MicroUSB naar USB + Ethernet besteld via je link, ook nog een mini hdmi naar hdmi. Heb nu een Navpi draaien (raspberry pi versie 3). Wil 2 zero’s gaan inzetten. 1 voor Stratis en 1 voor Neblio. Heb op een pi 1 met 256MB ram al Neblio QT draaiend gehad. Stratis QT ook dankzij jou blog. Alleen staat die al 2 dagen vast op het binnen halen van de chain. Terwijl ik wel zie dat ie genoeg connecties heeft.

  • Michiel

   Ha Chris,

   Leuk om te horen dat het is gelukt! Wat bedoel je met ‘vast’: haalt de zero de blockchain niet meer op (blijft hij op een block hangen) of gaat het tergend langzaam? Als het tergend langzaam gaat, lees dan dit artikel over nodes toevoegen aan je configuratie. Haalt je wallet geen nieuwe blocks meer op, check dan a) of je nog genoeg ruimte hebt op je SD-kaart. b) vanuit je terminal of debug console -rescan uitvoeren.

   Succes!

   Groet, Michiel

   • Chris

    Hoi Michiel,

    Vast als in al 3 dagen op nog 1jaar en 37weken te syncen. Heb 16 connecties en nog 1.2GB vrij.
    Dit is op een PI 1 puur om te kijken of ik het een beetje geinstalleerd krijg. Heb gisteren een nieuwe installatie gedaan nu met Trezarcoin erop. Deze is nu de blockchain aan het binnen halen. 2 PI zero’s komen eraan voor Stratis en Neblio. Kijken of Stratis dan wel blijft binnen halen.

    Gr Chris

    PS: zal de uitkomsten laten weten. Wacht nu op mijn aliexpress bestelling.

 4. Sander

  super dat je je kennis deelt. is het mogelijk om met een raspberry pi zero w een PoS coin te minen en van diezelfde coin ook de wallet op de raspberry pi te zetten. dan heb je een raspberry pi die mined en staked voor je. zoja welke coin?

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén