New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Aangifte Belastingdienst voor Bitcoin en altcoins

Aangifte van belasting: Bitcoin en altcoins4 min

“Moet je belasting over Bitcoin, Ethereum of andere cryptovaluta betalen?” Vast en zeker, maar hoe de vork precies in de steel zit, is relatief onbekend. Ook bij de Belastingdienst.

Ik lees veel verschillende verhalen: De één roept dat je geen belasting hoeft te betalen over cryptovaluta, terwijl een ander roept dat over cryptovaluta inkomstenbelasting moet worden betaald. De waarheid? Die ligt in het midden.

Kamervragen

In 2013 stelde PvdA’er Henk Nijboer enkele Kamervragen over cryptovaluta. De laatste vraag: Wat is de status van de Bitcoin onder de Nederlandse belastingwetgeving; moet over omzet, loon, winst of vermogen uitgekeerd of aangehouden in Bitcoins belasting worden betaald?

Het antwoord van de toenmalig Minister van Financiën was vrij duidelijk: Ja. Inkomstenbelasting, dus box 1, maximaal 52% heffing.

Hierover valt echter maar weinig tot niets terug te vinden op je belastingformulier of op de website van de Belastingdienst.

Belasting: Ja of nee?

Onder het mom “er bestaan geen domme vragen, enkel domme antwoorden”, besloot ik de Belastingdienst te bellen. Per slot van rekening is die instantie verantwoordelijk voor mijn leven niet leuker, maar wel makkelijker maken en zouden zij moeten weten wat de waarheid is betreft blockchain gerelateerde belastingvraagstukken.

De hypotheses:

Ik heb in 2017 een aantal van 300 Bitcoin gekocht en datzelfde jaar  weer verkocht. Dat heeft mij een bedrag van 100.000 euro opgeleverd. Waar vallen deze euro’s onder?

en

Ik heb in 2017 een aantal van 300 Bitcoin gekocht. Hoe moet ik deze opgeven?

De telefonische helpdesk van de overheidsinstantie heeft zijn zaakjes goed op orde, want na slechts negen minuten in de wacht te staan, kwam het antwoord op vraag 1:

Hypothese 1

Vraag aan de Belastingdienst: Ik heb in 2017 een aantal van 300 Bitcoin gekocht en datzelfde jaar deze cryptovaluta weer verkocht. Dat heeft mij een bedrag van 100.000 euro opgeleverd. Waar valt dit bedrag onder?

Antwoord van de Belastingdienst: Cryptovaluta vallen onder ‘overige bezittingen’. De opbrengsten verkregen uit de verkoop van cryptovaluta vallen dus in box 3.

Als geld in Box 3 valt, betekent dat je over het verwachte rendement van dit geld 30% inkomstenbelasting moet betalen. Nogmaals: enkel over het verwachte rendement. Over bepaalde gedeeltes betaal je 1,63% heffing en over andere gedeeltes 5,39%.

Stel je voor dat je 125.000 euro vermogen hebt opgebouwd door je cryptovaluta om te zetten in euro’s, dan kan je de volgende rekensom hanteren. Je betaalt dan over 3.302 euro 30% belasting, wat neerkomt op 991 euro.

Lees hier meer over Box 3 op de website van de Belastingdienst.

Hypothese 2

Vraag aan de Belastingdienst: Ik heb in 2017 een aantal van 300 Bitcoin gekocht. Hoe moet ik deze opgeven?

Antwoord van de Belastingdienst: Heb je Bitcoins of altcoins in bezit? Dan vallen deze in box 3.

Per situatie verschilt het wat dit voor jou als – goed-voor-galgje-alert- cryptocurrencybezitter betekent. Lees hier meer over Box 3.

“Maar Michiel, wat zeiden ze over het gedeelte ‘U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.’ Hoe bepalen ze de waarde van 300 Bitcoin op 1 januari van het jaar van aangifte?”

Goede vraag. Aangezien de koersen van cryptocurrency volatiel zijn, kan het zo een paar euro per Bitcoin schelen of je de ‘gemiddelde waarde’ van 2017-01-01 00:01 of 2017-01-01 23:59 aangeeft.

Stel: Op 1 januari 2017 heb ik 10 Bitcoin in bezit. 10 Bitcoin was volgens Coinmarketcap op die dag op het laagste punt ~784 euro en op het hoogste punt ~788 euro waard. Dat scheelt dus enkele euro’s per BTC waar ik wel/geen belasting over hoeft te betalen.

Manier van peiling onbekend

In eerste instantie wist de telefonische helpdesk van de Belastingdienst hier ook niet één twee drie het antwoord op, maar zoals ik al zei, de mensen daar verstaan hun vak. Het antwoord: 1 januari is de peildatum. Hoe je deze datum interpreteert is volledig aan jou; Of je dus het laagste punt, of hoogste punt pakt. Want, zo staat dat in de wet beschreven: 1 januari is de peildatum.

Tja, en of de Belastingdienst jouw berekening accepteert, is dan de vraag. Volgens de medewerker van de helpdesk is er op die vraag maar één manier om erachter te komen hoe de Belastingdienst deze berekening gaat maken. Het schriftelijk voorleggen aan het regiokantoor.

De brief is vandaag op de post gegaan. Zodra ik antwoord heb, volgt een update.

Update 1 (16-08-2017): Een bevriende belastingadviseur die ik ken uit het Utrechtse Crypto Café (eenmaal per week een discussieavond over blockchain) heeft bekeken wat hij over dit onderwerp kan vinden. Hij tipt Art. 5.21 Wet inkomstenbelasting.

“Voor de waardering van effecten geldt de slotnotering van de laatste beursdag van het voorafgaande kalenderjaar.” Theoretisch zou dat betekenen dat de koerswaarde van een cryptovaluta op 31-12-2016, 23:59 uur – mits deze dag een koersdag is – als peiling zou worden genomen, als we naar de letter van de wet kijken.

De belastingadviseur zegt: “er zijn momenteel nog geen bepalingen die een tijdstip voorschrijven, ik zou dus een gunstige koers op 01-01-2017 nemen. Dan heb je in ieder geval een pleitbaar standpunt”, doelend op mogelijke vragen vanuit de Belastingdienst.

Vorige

Altcoin dagboek #4: Litecoin, Mintcoin & Stratis

Volgende

Build your own NavPi for staking NAVcoin

35 Comments

 1. Bastiaan

  Hallo Michiel. Bedankt voor deze zeer nuttige informatie. Waar zit het crypto café in Utrecht en op welke avond vindt dit plaats? Zou graag willen deelnemen 🙂

  • Michiel

   Ha Bastiaan,

   De locatie verschilt, maar meestal in Tilt, op donderdagavond. Er is een Telegram-groep waarin de agenda wordt gedeeld (https://t.me/cryptocafe), maar tot nu toe is het allemaal erg vrijblijvend.

 2. Riemer

  Goed te weten!

  En tot slot ( in het kader van: ‘ er zijn geen domme vragen..’: bij hypothese 2, waar je door aankoop Bitcoins in bezit krijgt.. hoe specificeer je de uitgave om die Bitcoins te verkrijgen? Zij die uitgaven als ‘kosten’ aftrekbaar van je bedrijfsresultaat?

  • Michiel

   Goede vraag! Dat durf ik niet te zeggen. Ik zou zeggen: Stuur een brief naar de Belastingdienst en hopelijk geven ze een reactie die jij kunt delen 🙂

 3. Tom

  Bedankt voor je moeite en het delen!

  Nog een vraag: stel je betaald belasting over bijv. bitcoin in bezit, gewaardeerd op 1 januari. Halverwege het jaar verdwijnt bitcoin, ben je al je inleg kwijt, en hou je er niks aan over; is het dan eerlijk dat dit vermogen eerder belast is? Zelfde als je moet verkopen tegen helft v.d. waarde etc…

  • Michiel

   Ha Tom,

   Het zou inderdaad ‘oneerlijk’ kunnen zijn, maar daar kijkt de Belastingdienst niet naar. Stel dat je aandelenportefeuille op 1 januari 10.000 euro waard is en halverwege het jaar vindt een beurscrash plaats, heb je hetzelfde probleem.

   • Drbas

    Misschien al wat laat, maar even mijn reactie:

    Je betaald belasting over je vermogen van ‘dat jaar’.
    Dus je vermogen van 1 januari 2017 is bepalend voor je aangifte.

    Stel dat je in dat jaar alles verliest door een crash, dan is bij de volgende peildatum (1 jan 2018) je vermogen veel kleiner. Dus dan minder belasting.

    Verder:
    spaargeld belastingvrij 2017?
    De heffingsvrije grens voor 2017 bedraagt 25.000 euro. Voor fiscale partners geldt een dubbele heffingsvrije grens van 50.000 euro.

    Groet

    PS: leuke site

 4. Hennie

  Thanks voor het artikel, helder en duidelijk geschreven.

  Ook ik ben op zoek naar antwoorden over btc en belastingen, waar ik niet echt helder antwoord op kan vinden, maar vanuit net een andere hoek.

  Ik doe al een tijdje (zo’n 2 jaar) aan btc mijnen via een cloudmining dienst. Met de hoeveelheid rekenkracht die ik in het begin had stelde het niet veel voor maar door de bescheiden winst dagelijks weer te investeren is het best leuk gegroeid. Op dit moment verdien ik (mede door de gestegen btc waarde) rond de $100 per dag. Waar ik achter probeer te komen is hoe ik hier correct mee moet omgaan. Jou artikel volgend zou ik mijn dagelijkse winst kunnen laten staan tot de 1 januari peildatum en dan de waarde daarvan kunnen opgeven in box3 maar dat is niet wat ik wil. Ik wil graag mijn winst blijven investeren en daardoor langzaam in dagelijkse winst blijven groeien. Zolang ik alles weer investeer heb ik dus op 1 januari feitelijk 0 btc, makkelijk opgeven. Het enige dat ik heb is een stukje mining apparatuur in China.

  Op dit moment investeer ik af en toe een paar dagen niet terug maar laat die uitbetalen om mijn startinvestering weer terug te halen. Dit doe ik per ongeveer $1000 per 2 maanden tot ik mijn startbedrag terug heb en dan ga ik weer 100% van mijn winst investeren.

  Ergens heb ik het idee met de tijd in de knel te komen als ik wel blijvend structureel ga laten uitbetalen.

  Door dit verhaal zit ik met de volgende vragen:
  Hoe gaat de belastingdienst reageren als ik structureel ga laten uitbetalen?
  Inkomsten -> dus inkomstenbelasting
  Waarde op 1 januari -> vermogensbelasting

  Hoe kijken ze dan aan tegen hoe ik nu bezig ben? -> Dagelijkse inkomsten maar niet naar geld omgezet maar opnieuw geïnvesteerd. Het zijn toch wel dagelijks inkomsten.

  Tot nu toe heb ik hier nog geen contact over gehad met de belastingdienst en ben ik ook nog niemand tegen gekomen die hier een idee over heeft. Misschien dat 1 van de lezers hier daar een antwoord op heeft. Mocht ik zelf verder komen dan zal ik dat ook weer hier plaatsen.

  Gr,
  Hennie

  • Michiel

   Ha Hennie,

   Inderdaad een interessant vraagstuk! Ik denk dat de Belastingdienst ook hier nog geen direct antwoord op heeft. Zoals mij is aangeraden: stuur een brief naar je lokale belastingkantoor en ze zullen het uitzoeken en met een antwoord komen. Ik ben erg benieuwd wat hun reactie is!

  • Anton

   Hoi Hennie.

   Mag ik weten bij welke BTC cloudmining je zit?

  • Niekos

   daar ben ik dus ook benieuwd naar, als je dus wat coins door het jaar ff laat uitbetalen en een auto koopt bijv. nieuw huis aankoopt en dat bedrag dan ervoor gebruikt Dat extra geld wordt geregistreed bij de bank, maar moet je daar ook belasting over betalen.. dat is echt de vraag voor mij! Om zo maar even bij de belasting te gaan vragen.. vind ik een beetje creepy.. dan gaan ze je in de gaten houden;)

   • Michiel

    Ha Niekos,

    Goede vraag. Ik kan mij voorstellen dat áls je van je omgezette cryptocurrencies een huis kunt kopen, je een aardig bedrag naar je bankrekening laat overschrijven; volgens mij worden dan sowieso vragen gesteld. Zover ik kon herleiden uit de antwoorden die ik van de Belastingdienst kreeg, valt dit bedrag (dus Bitcoins » euro’s) in Box 3. Mocht jij wat anders horen, laat het vooral weten.

    Groet, Michiel

 5. Bert

  Alles klinkt leuk en aardig… Maaarrrr

  Waarom zou je het opgeven ??? Wie controleert je op de letter..

  Zeker als je al een vroege investeerder was in Bitcoins en dat helemaal niet opgegeven hebt… Het feit dat niemand het officieel weet en na moet vragen.. of vraagt.. Als je de bitcoin op je computer hebt staan.. en de belasting weet niks van die 300.000 euro… Waarom zou je ze opgeven.. Nu of in de toekomst,…. ?

  En dan belasting betalen.. ?

  • Peter

   Zoals ik het begrijp is deze controle er niet tot nauwelijks.
   Wanneer je echter een leuke winst behaalt met je crypto, zal je deze op een bepaald moment toch willen laten uitbetalen. De belastingdienst houdt (helaas) wel een oogje op je bankrekening.

   Vroeg of laat zal je dus wel worden gepakt. Het is aan jou of je dat risico wilt nemen.

 6. Daan

  Misschien een stomme vraag, maar in dit geval gaat het over Bitcoin en andere cryptovaluta. Echter, wat als je geld hebt geïnvesteerd in ICO en niet direct in een cryptovaluta? Gaat dan alsnog hetzelfde principe op qua belasting?

 7. wesley

  nu heb ik nog een paar vragen ik heb onlangs geïnvesteerd in cloud mining valt dit dan onder vakje 1 of 3?
  dezelfde vraag voor mining met eigen hardware?
  tevens heb ik ook geinversteerd in twee bedrijven die actief handelen in cryptocurrency in welk vakje vallen die dan?

  ik zou deze vragen ook aan de belastingdienst willen vragen maar kom er niet uit waar ik de mail heen moet sturen iemand die me daar verder mee kan helpen? https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/per_brief_of_email/per_brief_of_mail#lic

  • Michiel

   Beste Wesley,

   De verdiensten uit cloud mining zouden onder inkomsten kunnen vallen, maar dat weet ik niet zeker. Ik raad je aan de Belastingdienst hierover te contacteren. Wat bedoel je precies met de twee bedrijven die actief handelen in cryptocurrency? Handelen die voor jou, of bedoel je iets anders?

   Met vriendelijke groet, Michiel

 8. Nog een vraagje stel je voor dat je een altcoin hebt gekocht die pas sinds november bestaat want moet je dan invullen?

 9. Adonis

  Hey, ik wil ook graag via plus500 of andere sites investeren, alleen het probleem waar ik mee zit is dat ik 15 jaar ben, wat kan ik doen? Mvg

  • Rob

   Hoi Adonis,

   Ik denk dat je deze vraag het beste aan je ouders/verzorgers kunt stellen.

 10. Dick Gaag

  Hypothese 1 is niet heel correct omschreven, je betaalt 30% over de 3300 euro. Voor de rest een handig stuk!

  • Michiel

   Ha Dick,

   Goed gezien! Hartelijk dank voor je feedback. Ik heb het meteen aangepast.

   Met vriendelijke groet,
   Michiel

 11. Aart

  Iemand bekend met hoe het zit met zogenaamde microcap altcoins? stel je hebt hier een aardige stack van is het niet heel erg reëel om te zeggen dat deze de waarde van de huidige koers hebben. Hoe pak je dat dan aan? Marketsell waarde van 1januari omgerekend in bitcoin?(heb geen idee hoe je dat uitvist trouwens, maar misschien voor volgend jaar, nu maar een schatting maken denkik 😡

 12. Bas

  Hi Michiel,

  Weet je toevallig hoe het zit als je pas sinds mei 2017 in bezit bent van cryptos? Dien je dan bij de belasting aangifte op te geven dat je crypto in bezit hebt of pas bij de aangifte voor 2018?

  • Michiel

   Beste Bas,

   Als je in 01/05/2017 een aantal van 100 Bitcoin hebt gekocht en deze heb je op 31/12/2017 nog steeds in bezit, dan moet je voor je belastingaangifte over 2017 deze 100 Bitcoin aangeven. Je pakt hiervoor als koersdatum 01/01/2017. Als je op 31/12/2018 deze 100 Bitcoin nog steeds in bezit hebt, dien je tijdens je belastingaangifte van 2018 de 100 Bitcoin ook aan te geven. Hier pak je peildatum 01/01/2018 voor.

   Ik raad je aan ook even met de Belastingtelefoon te bellen, zij kunnen het haarfijn uitleggen!

   Groet, Michiel

   • Roger

    Nee natuurlijk niet. Je doet aangifte over 2017 en dan geldt de waarde van uw bezittingen min uw schulden op 1 januari van het jaar waarover u aangifte doet. De waarde van de Bitcoins op 1/1/2017 is 0 want toen had u er 0.

 13. Tom

  Waarom zou je al je altcoins opgeven aan de belasting? Als je in 1 keer zou willen cashen zou dat verstandig zijn, maar wat als het als een ‘long-term’ spaarpotje wordt gezien.
  Als je eens per zoveel tijd een ‘bescheiden’ bedrag weer omzet in Euro’s in een dusdanige hoeveelheid dat dit niet opmerkzaam is?

  Het blokchain principe is voor een ieder toegankelijk en inzichtelijk maar er zijn diverse cryptovalutas in omloop die volledig anoniem zijn.

  Ik kan me er iets bij voorstellen dat als je een dusdanig groot vermogen hebt opgebouwd met altcoins je deze ook niet ten gelde gaat maken in een land met een onvoordelig belasting klimaat.

  Het is mogelijk een diversiteit aan wallets op te bouwen waarvan de inhoud na diverse transacties en omzettingen tussen anonieme altcoins niet meer terug is te halen.

  Kan met er iets bij voorstellen dat mensen een rekening openen op hen reguliere vakantieadresjes en daar minimale bedragen vanuit hen wallet naartoe omzetten om de vakantie te bekostigen.

  Dat is een dusdanige omvang waar de belastingdienst geen werk van gaat maken.

 14. Hey Michiel,

  Interessant en lekker makkelijk leesbaar, thanks! Ook ik heb een vraagje:

  Morgen is het dan zo ver… belastingaangifte doen. Nu ben ik een beetje in de war he, misschien weten jullie dat?

  Laten we zeggen dat iemand ergens in 2017 bitcoins of andere cryptovaluta heeft gekocht. Laten we zeggen in maart, april, november, maakt niet uit.

  Moet je dan in 2018 belastingaangifte doen op het aantal coins die je hebt, op basis van de peildatum 1 januari 2017? Ik lees namelijk een beetje verwarrend, dat je dat niet hoeft te doen, maar pas over het jaar 2018? Omdat je dus op 1 januari 2017 geen coins bezitte.

  Ik hoor graag thanks! Cool! Awesome :)!

 15. wat ik mij afvroeg: waar valt geld dat je met een ico opgehaald hebt onder, valt dat ook in box 3 of valt dat onder inkomstenbelasting, dus box 1?

  • Michiel

   Ha Robin,

   Goede vraag! Zover ik weet is daar nog wat onduidelijkheid over, maar enkele partijen die een ICO zijn gestart hebben bij mij aangegeven dat ze een percentage van hun opgehaalde crypto meteen omzetten naar euro’s en dat apart zetten voor de belasting vanwege box 1.

   Groet, Michiel

 16. Nabil

  Beste Michiel,

  Je maakt volgens mij perongeluk enkele fouten. Allereerst, hoef je voor 2017 niet op te geven wat je na 1 januari gekocht hebt. Ten tweede, was de waarde van een bitcoin op 1 januari 2017 niet 9200-9500 euro, maar 960usd. Ik hoop dat je het niet verkeerd hebt ingevuld.

  Succes iedereen,

  N

  • Michiel

   Beste Nabil,

   Hartelijk dank voor je reactie. Je hebt gelijk wat betreft de prijs en begrijp ook niet hoe ik erbij kom een foutieve prijs te hanteren: ik link per slot van rekening naar de juiste data (qua aangifte is het goed gegaan). Enfin, de prijzen zijn aangepast. Over de aangifte: wat je 31 december 2017 in bezit hebt, wordt volgens de Belastingdienst 1 januari 2017 als peildatum aangehouden.

   Nogmaals bedankt voor het opletten.

   Groet, Michiel

 17. Maarten Herman van Gent

  Stel dat je met een BV mining hosting inkoopt buiten de EU. Moet op deze koop of huur BTW worden betaald?

  • Michiel

   Zover ik weet niet. Is dat wel het geval, dan zal de aanbieder dat (vrij zeker) doorbelasten aan de huurder of koper.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén