New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Zelf een NavPi bouwen om NAVcoin te staken

Zelf een NavPi bouwen om NAVcoin te staken5 min

Zet je zuurverdiende euro’s op de bank en je mag in je handen wrijven met 0,5% rente per jaar. Dat is op 100 euro na een jaar een whopping 50 cent. Geld kan ook om worden gezet naar de zogenoemde Proof of Stake (PoS) cryptocurrency. Zo kan je meer ‘rente’ ontvangen: tot vijf procent!

Zoals eerder uitgelegd: bij blockchainprojecten waar het Proof of Stake-algoritme wordt gehanteerd, zijn het niet de mining-apparaten die transacties valideren. In plaats daarvan zijn het de eigenaren van de coins die ‘willekeurig’ de taak krijgen toegewezen om de blockchain te valideren. Hoe meer coins je hebt, hoe hoger jij wordt gewaardeerd.

Lees ook: Bouw je eigen stake wallet voor nog geen 25 euro

Voor iedere keer dat je een blok uit de blokketen mint, ontvang je een vergoeding. In praktisch alle gevallen ontvang je meer coins van de cryptocurrency die je staket. Enkele weken geleden viel mijn oog op NAVcoin; een blockchainproject van reeds enkele jaren oud, maar met een actieve community en een stake reward van 5% per jaar. Als je  1.000 NAVcoin staket, ontvang je dus 50 NAVcoin per jaar rente.

Zoals je wellicht weet ben ik fan van de Raspberry Pi-computers, omdat ze goedkoop in aanschaf en stroomkosten zijn. Aangezien voor veel Proof of Stake-coins een wallet 24 uur per dag ‘open’ moet staan, is de Raspberry uitermate geschikt als hardware stake wallet.

Disclaimer: Hoewel dit artikel NAVcoin niet direct promoot, toch de mededeling: Ik heb NAVcoin in mijn portfolio.

Laat ik dat nou gemeen hebben met de developers van NAVcoin. Zij hebben namelijk een kant en klare hardware stake wallet ontwikkeld: De NavPi. In de basis is het apparaatje niets meer dan een normale Raspberry die zo is geconfigureerd dat je NAVcoin erop kunt staken. Als gierige Nederlander denk ik altijd: “Dat kan goedkoper.” Zowaar, dat klopt: als je een beetje handig bent, kan je namelijk je eigen NavPi bouwen!

Aan de slag met de NavPi (Installatie: 90 minuten)

Ik ben in de veronderstelling dat je nog geen Raspberry hebt. Via SOS Solutions kan je een Raspberry Pi Model 3b aanschaffen. Ik raad je aan om ook een behuizing en een SD-kaartje van 16 gb erbij aan te schaffen.

Jazeker, via AliExpress kan je goedkoper een behuizing aanschaffen evenals een SD-kaartje, maar houdt er rekening mee dat niet iedere SD-kaart werkt met Raspberry.

Zo kocht ik een Ultra SD-kaart van Sandisk, maar deze crashte nadat ik de NavPi-image erop probeerde te zetten. Om dat te voorkomen: Sandisk raad de High Endurance-versie aan.

Enfin, zodra je de Raspberry + accessoires binnen hebt, kunnen we aan de slag met de installatie.

De image downloaden

De officiële image van het NavPi-besturingssysteem is te downloaden via Mega, echter is deze overbelast en werkt deze op moment van schrijven niet. Een officieuze versie is verkrijgbaar als Torrent. Schrik niet: een torrent downloaden is op zich niet erg, zolang het geen illegaal gedistribueerde content is. Dat is nu dus niet het geval, dus je kunt met een torrentprogramma de torrent downloaden.

 • Installeer uTorrent 
 • Klik op deze torrent-link
 • Als het goed is, wordt navpi_1.0.1.img.torrent nu gedownload.

De image ‘branden’ op een sd-kaart

Het is nu tijd om de image over te zetten op een sd-kaart. Dit kan niet door de image te kopiëren+plakken op de sd-kaart; het moet als het ware worden ‘uitgepakt’. Vandaar:

 • Download en installeer het programma Etcher
 • Selecteer bij stap 1 de image die je net hebt gedownload
 • Selecteer bij stap 2 de sd-kaart.
 • Klik op Flash! en wachten maar…

Verbinding met je NavPi

Tadaa! Je bent klaar. De sd-kaart hoeft nu enkel in je Raspberry te worden gestoken. Zet de Raspberry aan en volg stap 1 en 2 uit deze eerder door mij geschreven uitleg.

Puntjes op de ‘i’

In principe kan je nu onderstaande video helemaal volgen. Het vervelende is enkel dat je alle commando’s moet overtypen uit de video. Ik ben ook liever lui dan moe, dus vandaar dat ik ze voor je hebt gekopieerd.

Als je eenmaal verbinding hebt met de Raspberry,

sudo leafpad /etc/apache2/sites-available/navpi.conf

Het wachtwoord is standaard ‘navpi101’

Kladblok opent nu een venster, waarin je moet aangeven welke ip-adressen toegang mogen krijgen tot de NavPi. Hier staat uitgelegd hoe je jouw ip-adres range kunt vinden.

Verwijder de onjuiste ip-adressen onder het kopje  <VirtualHost *:80> & <VirtualHost *:443>. Sla de wijzigingen vervolgens op (File, Save…).

sudo service apache2 reload

Nu alles is herstart, wijzigen we het standaard wachtwoord ‘navpi101’ naar een persoonlijke wachtwoord.

passwd
navpi101
jouw nieuwe wachtwoord

Na deze stappen is het tijd om een SSL-certificaat te creëren. Simpel gezegd wordt de communicatie tussen de NavPi en jouw computer versleuteld.

sudo openssl req -x509 -nodes -days 3650 -newkey rsa:2048 -out /etc/apache2/ssl/navpi-ssl.crt -keyout /etc/apache2/ssl/navpi-ssl.key

Je wordt nu gevraagd om wat algemene gegevens in te vullen. Vul de gegevens in en druk op ‘Enter’

In de terminal van je NavPi zie je dat de SSL-sleutel.

sudo systemctl daemon-reload
sudo service apache2 reload

Je kunt nu inloggen op je NavPi vanaf je eigen computer. Ga naar het IP-adres van je NavPi. Het wachtwoord om binnen te komen is ‘nav’.

Het is nu nog een kwestie van NAVcoin op de NavPi zetten. De uitleg hierover vind je in onderstaande video.

Update: Dat vind ik nou leuk 🙂 Deze tutorial is een dag na verschijnen opgenomen in het officieuze tutorialoverzicht van NAVcoin!

FAQ

 • Kan ik voor dit project ook een Raspberry Zero W gebruiken?
  Jazeker! De Zero W heeft een ingebouwde WiFi-ontvanger, dus kan de Raspberry draadloos met internet worden verbonden, in plaats van met een ethernetkabel. Dat beantwoordt meteen de vraag of je een ethernetkabel nodig hebt hiervoor. Nee, zolang je internetverbinding maar stabiel is.
 • Kan je meerdere wallets op eendezelfde Raspberry draaien?
  Ja, ik heb nu bijvoorbeeld Myriad, Pivx en Stratis tegelijkertijd draaien. Houd er rekening mee dat elke wallet werkgeheugen gebruikt om te draaien, dus dat er wel een (voor mij onbekend) maximum bestaat.

Vorige

Build your own NavPi for staking NAVcoin

Volgende

Altcoin dagboek #5: BAT, NAVcoin, Rivetz & Signatum

15 Comments

 1. Frank

  Leuk die NAVcoin en het staken, maar moet je niet een enorme hoeveelheid hebben om er profijt van te hebben?

 2. Richard

  Frank, dat lijkt mij ook. Hangt er ook van af of je een Pi beschikbaar hebt of moet aanschaffen. Vindt t persoonlijk fijn de coins lokaal te hebben en ik hoop op een waardestijging van NAVCoin, dan wordt t al meer de moeite waard.

  • Michiel

   Of je nu maar 1 of 1.000 NAVcoin hebt, uiteindelijk haal je ongeveer 5% rendement. Uiteraard moet je daarbij nog wel de aanschafkosten van de Raspberry Pi + stroomkomsten meerekenen. Dat zou met de huidige waarde (ik reken even met 1 euro per NAV) uitkomen op 4 euro stroom + 36 euro Raspberry = 41 euro = ongeveer 825 NAV om je onkosten in een jaar terug te verdienen.

   En wat je zegt, als NAV meer waard wordt (wat ik ook verwacht), is het hartstikke interessant om te staken/in te stappen.

 3. Verkoop je ook boxen die al zijn voorgeinstalleerd met Pivx, Stratis en NAvcoin wallets er op?

  • Michiel

   Hallo Gerard,

   Nee, ik verkoop geen boxen die al voorgeïnstalleerd zijn. De boxen moeten met regelmaat worden geupdate en daar is soms wat technische kennis voor nodig. Ik wil dus geen product aan de man brengen waar iemand later ‘problemen’ mee krijgt. De enige cryptocoin die op een gebruiksvriendelijke manier zijn stakewallet voor Raspberry Pi heeft ontwikkeld, is NAVcoin. Hier zou ik je wel mee op weg kunnen helpen, maar hopelijk heb ik dat al met dit artikel gedaan 🙂

   Met vriendelijke groet,
   Michiel

 4. Ik heb alles stap voor stap gevold echter krijg ik deze fout als ik de pi via website benader:
  Error: Your wallet server is not running. Please restart your StakeBox via the power option in the server section on the control page. If you have just restarted it, or powered it on, please allow it up to several minutes before attempting to restart it again. Pi meerdere keren gereboot zonder verschil. Ik gebruik een RPi 1 versie B

  • Michiel

   Ha Donald,

   Vervelend! Ik heb hetzelfde probleem gehad met mijn Raspberry (RPi3), maar na circa 5 minuten werkt hij. Dit geldt hoogstwaarschijnlijk niet voor de RPi 1 versie B. De oorzaak lijkt te weinig RAM die de RP1 heeft.

   Kortom: óf je moet enkele minuten (bij de RPi1 dus langer vanwege de RAM) wachten en dan start de NavPi vanzelf op óf je zal alsnog een RPi3 moeten aanschaffen, omdat de RPi1 het niet aankan.

   Veel succes!
   Groet, Michiel

 5. Bas

  Bedankt voor de uitleg. Ik heb het nu werkende gekregen. Wel met een nieuwe versie van de software, die kan blijkbaar automatisch upgedate worden. Ik heb de RPi3 laatste versie met 1 GB van SOS solutions. Het gaat wel aardig maar ik moet echt opletten met die NAVCOIN adressen, is niet zo duidelijk welke adressen bij de box horen, of dat het vermelde adres die van mijn computer is (waarmee ik iets naar de Nav Pi gestuurd heb) Ik denk dat het tijd kost om de nieuwe software te snappen, voordat ik er meer naar toe stuur. Alle begin is moeilijk zal ik maar zeggen.

  • Michiel

   Ha Bas!

   Super om te horen! Als je nog tips hebt (moet ik bijvoorbeeld iets in het artikel aanpassen?), dan hoor ik het graag! Succes met staken 🙂

   Groet, Michiel

  • Johan

   Hey Bas, hoe heb je het uiteindelijk werkende gekregen? Heb de nieuwste versie van software, heb zelf een RPi3 model B. Maar blijf die melding krijgen : Error: Your wallet server is not running. Please restart your StakeBox via the power option in the server section on the control page. If you have just restarted it, or powered it on, please allow it up to several minutes before attempting to restart it again. Ook al meerdere keren gereboot en nog steeds geen verandering.

 6. Is het verstandig om de navpi img to updaten en upgraden via sudo apt-get update en sudo apt-get upgrade?

 7. Koen

  Werkt deze tutorial ook op een Ras Pi Model 3B+? Of enkel de gewone 3B?

  • Michiel

   Ha Koen,

   Deze tutorial werkt met zowel de 3B as 3B+.

   Groet, Michiel

   • Koen

    Hey Michiel, bedankt voor je antwoord! Heeft het nog zin om nu nog te gaan minen op Navcoin?

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén