Van de inmiddels meer dan 1.200 verschillende cryptocurrencies wordt slechts een handvol ondersteund door multiwallets; dat betekent dat je voor het bewaren van je digitale munten soms bent gewezen op de core wallets. Een nadeel: Voor deze digitale portemonnees is het noodzakelijk de complete transactiegeschiedenis (blockchain) te downloaden. Hoe zorg je er voor dat je core wallet zo snel mogelijk up to date is?

Voordat je verder leest: Het is handig eerst het artikel “Wat is een wallet en welke moet ik gebruiken?” te lezen.

Zelf ben ik fan van blockchainprojecten met een lage market cap, maar waar ik wel toekomst in zie. Deze cryptovaluta zijn vaak nieuw en/of onbekend. Dat betekent dat multiwallets als Jaxx en Exodus vaak geen ondersteuning bieden, want die steken hun energie liever in populaire cryptocurrency.

Voor de fans van onbekendere altcoin betekent dat dat ze zijn toegewezen op de core wallet van diezelfde digitale munt. Op zich geen probleem, ware het niet dat – wil je een core wallet gebruiken – je de hele blockchain moet downloaden; dat is al gauw een paar gigabyte aan transactiegeschiedenis. Let wel: als je van een exchange coins naar een core wallet stuurt, moet de core wallet eerst volledig gesynchroniseerd worden, voordat je een transactie ziet.

Lees ook: Uitleg verschillende soorten wallets

Op zich geen probleem, ware het niet dat voordat deze up-to-date is, je in het slechtste geval een paar dagen verder bent. Dat riedeltje herhaalt zichzelf als je een core wallet een paar weken niet hebt geopend; de transacties sinds de laatste keer dat je de wallet hebt geopend, moeten allemaal gedownload worden.

Waarom een core wallet?

Waarom zou je überhaupt je cryptocurrencies bewaren in een wallet? Goede vraag, want per slot van rekening kun je digitale munten ook op een exchange bewaren…

Of het (on)veiliger is om je geld in een wallet van een exchange te bewaren, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat in enkele jaren geleden één van de grootste exchanges van dat moment gekraakt werd. Hackers gingen er met miljoenen Bitcoins vandoor. Daarom kies ik ervoor om enkel mijn ‘handelcoins’ in portemonnees van bijvoorbeeld Bittrex of Kraken te bewaren.

Mijn wallet synchroniseert heel langzaam, kan dit sneller?

Vervelend, maar in veel gevallen op te lossen. Praktisch alle core wallets bieden de mogelijkheid om nodes toe te voegen, waardoor je wallet sneller de blockchain kan actualiseren.

Een node is een knooppunt in het netwerk met een kopie van de blockchain (transactiegeschiedenis). Als je je wallet met meerdere knooppunten verbindt, kan hij dus ook sneller de blockchain downloaden.

De oplossing: Extra nodes

Voor de oplossing is enige technische vaardigheid noodzakelijk.

Ik geef een algemene uitleg, waar je MuntX moet vervangen voor de naam van de cryptomunt in kwestie:

  • Ga naar
    • Windows: C:\Gebruikers\gebruikersnaam\AppData\Roaming\MuntX\
    • Mac OS: /Gebruikers/gebruikersnaam/Library/Application Support/MuntX/
  • Open MuntX.conf met kladblok. Bestaat MuntX.conf niet? Maak deze dan aan.
  • Via NovaExchange vind je voor heel veel nodes van honderden verschillende cryptocoins. Let op: elke unieke coin heeft zijn eigen unieke nodes. Je kunt de nodes van NAVcoin dus niet gebruiken voor Ethereum en andersom!
  • Kopieer de nodes en plak ze in MuntX.conf, per regel kan je één node toevoegen, bijvoorbeeld addnode=123.456.12.23
  • Sla vervolgens MuntX.conf op en open opnieuw de core wallet.

Tadaa! Je zult zien dat het aantal active verbindingen omhoog zal gaan!

Opzoek naar een concreet voorbeeld? Hier heb ik uitgelegd hoe het toevoegen van nodes aan de configuratie van Adcoin te werk gaat.