New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Altcoin dagboek #3: Antshares, Atmos, Condensate, Gulden, Monero & Wagerr

Altcoin dagboek #7: IOTA, NEO, Nexus & Substratum6 min

Een welverdiende vakantie betekent voor mij gelukkig ook tijd om aan een nieuw dagboek te werken. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er deze maand weinig nieuwe aankopen hebben plaatsgevonden, maar heb ik voornamelijk Satoshi’s ingewisseld voor munten die ik al in bezit had.

Vanuit het Utrechtse Crypto Café delen ditmaal Tim en Jeffrey enkele aankopen.

Jeffrey kocht

IOTA

IOTAWat? IOTA, een blockchaintoepassing die onder meer (betalingsverkeer) van slimme apparaten – wasmachines, tankstations, snoepautomaten – wil faciliteren.

Waarom? Ik denk dat IOTA een geweldige potentie heeft op de langetermijn, waarmee ik doel op volgend jaar. De toepassingen zijn legio en waarschijnlijk veel groter dan wij kunnen overzien. IOTA richt zich op verkeer tussen hardware, maar er kan nog veel meer mee worden gedaan: Denk bijvoorbeeld aan belastingheffing op machines.

Daarnaast kwam er de afgelopen weken geweldig nieuws naar buiten. Zo ging IOTA enkele grote partnerships aan. Met wie? Onder meer Bosch, Gemalto, Microsoft en R3.

De data marketplace waar Microsoft, Samsung en Fujitsu zich onder meer bij aansloten, is natuurlijk een kers op de taart!

Verder zie ik mogelijkheden buiten internet of things, mede door de gratis – uniek – transacties. Hierdoor zou IOTA een gedegen concurrent van Ripple of Bitcoin kunnen worden.

Wat mij betreft is IOTA extreem ondergewaardeerd, omdat het een complex product is dat niet werd begrepen. Dat geeft meteen wat knelpunten aan voor het project: de technologie is nog niet af (het is waanzinnig experimenteel) en de vraag is of het überhaupt gaat werken. Vanuit technisch oogpunt is er niet voor niets aardig wat kritiek op IOTA. Als laatste: Marketingtechnisch gezien is het ook niet het achtste wereldwonder…

Resultaat? Ik had niet verwacht dat de prijs zo enorm zou exploderen (van 5.000 naar 44.000 Satoshi). Financieel gezien een mooi resultaat.

Tim kocht

Substratum (SUB)

AmbrosusWat? Substratum, een blockchainproject dat (net als Atmos) zich richt op contentdistributie. Substratum focust zich voornamelijk op websites.

Waarom? Tot voor kort hebben veel mensen hier wellicht nog niet over nagedacht, maar het komt steeds meer in het nieuws: Internetvrijheid.

Onderwerpen als de sleepwet en Ziggo die The Piratebay moet blokkeren, laten echt zien dat het internet zoals we dat nu kennen in gevaar is.

Ik vroeg mezelf al af of hier geen oplossing voor was in de blockchainwereld. Heel toevallig kreeg ik op dat moment via een goede vriend de tip om Substratum eens op te zoeken. Ik was gelijk geïnteresseerd. Substratum is ‘decentralized webhosting’.

Wat houdt dit in? Met een reguliere website staat een website op een centrale plek, waardoor bijvoorbeeld overheden de toegang hiertoe kunnen afsluiten. In Nederland gebeurdt dit nog niet zo veel (met uitzondering van The Pirate Bay), maar in China, Iran, en veel andere landen is dit een groot probleem.

Lees ook: Altcoin dagboek #6: Ambrosus, Ark & IOTA

Nu bestaat er zoiets genaamd een VPN, waarmee je dit kan omzeilen, maar in China is het verboden om een VPN te hebben.

Met Substratum kan iedereen van zijn computer een webhost maken en wordt een website dus onderverdeeld over vele computers, waardoor het immuun is voor censuur (je kan immers niet zomaar meer toegang tot de centrale server blokkeren). Als je zelf als host wil dienen kan je de Substratum-app installeren en verdien je geld zolang je computer aanstaan (en kost vele malen minder stroom dan iets als Bitcoin).

Nu zullen sommigen van jullie je wellicht afvragen hoe het dan zit met kwaadwillende types die dit willen gebruiken voor bepaald soort sites. Gelukkig heeft Substratum hier ook een oplossing voor: Als je een ‘slechte’ site tegen komt, vote je die simpelweg omlaag, als heel veel mensen dit doen zal de site niet langer bereikbaar zijn.

Hun grootste concurent is momenteel Maidsafe. Die doen ook decentrale hosting, maar met één groot nadeel: bij Maidsafe kan je je eigen domeinnaam niet houden! Hosten kan alleen met een .maidsafe.com0adres. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zie een groot bedrijf niet zo snel zijn eigen domeinnaam opgeven. Bij Substratum kan je die gewoon houden.

Resultaat? Als we het dan gaan hebben over de cijfertjes en potentiële groei van Substratum, wordt het helemaal interessant.

Maidsafe heeft op het moment van schrijven een market cap van 250 miljoen dollar, dat betekent dus dat alle Maidsafe-coins bij elkaar opgeteld die waarde hebben.

Als we dan naar Substratum kijken, die zitten net over de 70 miljoen dollar heen (rond de 33 dollarcent per token op het moment van schrijven), terwijl ze in mijn ogen superieur zijn ten opzichte van Maidsafe!

Wat mij betreft erg ondergewaardeerd dus. Zelf verwacht ik dan ook dat de prijs flink omhoog zal schieten wanneer de betaversie later deze maand uitkomt, en de definitieve versie in januari.

Michiel kocht

Nexus (NXS)

NexusWat? Nexus, enerzijds bekend als ‘het project van de zoon van Jim Cantrell’ (mede-oprichter SpaceX), anderzijds omdat het valuta zo wil decentraliseren dat het niet eens meer via de ‘normale’ distributie op aarde verloopt, maar via satellieten die om de aarde cirkelen.

Waarom? Ik vind het plan bijna utopisch klinken, maar zeker haalbaar. Dat komt mede door de goede contacten. Vaderlief Jim is de man achter Vector Space Systems. Drie keer raden welk bedrijf de satellieten gaat leveren om het blockchainproject te ondersteunen…

Als kers op de taart is Nexus quantum computer resistant, dus theoretische klaar voor de toekomst.

Ik ben dus erg enthousiast, maar ik ben niet gekke Henkie. Zoals ik al zei klinkt het plan licht utopisch, dus is het de vraag of ze het project letterlijk van de grond krijgen. Ik vraag me ook sterk af: als je niet gebruik wilt maken van de bestaande distributiekanalen (bijvoorbeeld de onderzeese kabels), omdat deze gecentraliseerd zijn (ze hebben een eigenaar), hoe voorkom je dat met de satellieten?

Lees ook: Altcoin dagboek #6: Ambrosus, Ark & IOTA

Resultaat? Wat betreft financiën zit NXS bij mij goed, want ik heb ze begin dit jaar aangeschaft en deze maand nog wat bijgekocht; sindsdien is de koersprijs ruimschoots omhoog gegaan. Verder kun je NXS staken, wat resulteert in enkele procenten rendement op jaarbasis.

NEO

NEOWat? NEO, door velen de Chinese Ethereum genoemd, wat niet klopt. In feite is NEO een smart contract project dat graag compliant wil zijn met de regelgeving van de overheid.

Waarom? Die beantwoord ik in twee keer. NEO wil graag compliant zijn, omdat dat de adoptie in China – waar ze het nogal nauw nemen met de regelgeving betreft cryptocurrencies – dat vergemakkelijkt. Ik ben positief over de actieve community die niet op kwantitatief, maar kwalitatief niveau zijn bijdrage levert. Zo bestaat er een onafhankelijk developersteam dat onder de naam City of Zion die nieuwe projecten op NEO bouwt en zo het ecosysteem van NEO verbetert. Verder is NEO een soort van Proof of Stake-coin: als je de munten in een door jou beheerde wallet bewaart, ontvang je GAS als dividend.

Hoewel ik zeer enthousiast ben over de smart contract-tegenhanger van Ethereum, is het een feit dat Ethereum om dit moment veel meer naamsbekendheid heeft en veel meer partijen voor Ethereum als ICO-platform kiezen, dan NEO. De laatste paar weken druppelt gelukkig steeds meer nieuws naar buiten dat steeds meer bedrijven NEO (gaan) gebruiken als de onderliggende techniek voor de service die ze gaan aanbieden. Een relaas hierover van de Amerikaanse Veris Foundation kan je hier lezen.

Resultaat? NEO, eerder bekend als Antshares, heeft wat betreft exponentiële stijging enkele maanden geleden zijn beste tijd al gehad. Nu klimt de munt langzaam maar zeker weer naar zijn oude recordhoogte. Voorlopig sta ik er dus positief in en verwacht ik de komende maanden – en misschien wel jaren – veel van dit project.

Vorige

Uitleg: Stap voor stap Blockfolio instellen

Volgende

Terug- en vooruitblik: Crypto & blockchain 2017 en 2018

 1. Mohamed

  Goedendag heren,

  Ik ben nieuw in deze crypto wereld. Ik heb wel alvast een nano S aangeschaft en wat accounts aangemaakt. Het probleem is dat ik nergens altcoins (dezelfde die jullie noemen) kan kopen. Hebben jullie misschien tips voor me waar het nog wel kan ?

  • Michiel

   Beste Mohamed,

   Op bijvoorbeeld CoinMarketCap vind je een overzicht van alle munten en waar je ze kunt kopen. Zo uit mijn hoofd: IOTA is op Binance te vinden, NEO, NXS en SUB op Bittrex.

   Succces!

   Groet, Michiel

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén