New Kids on the Blockchain

Voor beginners in de Blockchain

Terug- en vooruitblik: Crypto- en blockchainprojecten 2017 en 2018

Terug- en vooruitblik: Crypto & blockchain 2017 en 201825 min

Zo vlak voor het einde van het jaar bespaar ik je een telefoontje naar AstroTV. In plaats dat je voor 90 eurocent per minuut naar abstracte citaten over de toekomst moet luisteren, heb ik helemaal gratis en voor niets een paar beterweters opgesnord die in de glazen bol van blockchain en crypto kijken. Wat zijn de vooruitzichten voor 2018?

Je kent hem waarschijnlijk wel, de poëziealbums van de basisschool. Datzelfde boekje heb ik rond laten gaan bij ‘experts’. Experts? Jazeker, want wie zijn dat tegenwoordig niet? Dragen ze driedelige maatpakken en zitten ze statig voor zich uit staren tijdens het achtuurjournaal? Dat niet, maar ik spreek ze regelmatig en er komt (zo nu en dan) best wat verstandigs uit.

Moet je geloven wat ze zeggen? Natuurlijk! Zolang je maar in ogenschouw neemt dat deze mannen zoals ieder ander zijn: alles wat ze zeggen is een mening, geen feit!

In totaal heb ik 8 personen bereid gevonden antwoorden te geven op enkele vragen over 2017 én 2018. Enkele weetjes: Ze roepen bijna allemaal “IOTA”, het merendeel kocht als eerste Bitcoin en er is geen consensus over de vreemdste naam in cryptoland.

Lees het cryptopoëziealbum van:

Het cryptopoëziealbum van: Gert-Jan Lasterie

Naam: Gert-Jan Lasterie. Waar moet je hem van kennen: Van een van mijn favoriete Twitter-accounts: On the block Favoriete wallet: Nano Ledger S. Eerste cryptomunt: Ethereum Mooiste logo: Stellar Vreemdste naam: Ethereum Classic Classic

Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met blockchain/crypto?
Ik ben me in het voorjaar van 2017 na onder andere de feestelijke “ETH ETH ETH!” tweets van Alexander Klöpping gaan verdiepen in Ethereum en vervolgens wat daar achter ligt: blockchain, smart contracts en waarom de combinatie een schat aan nieuwe mogelijkheden opent. Binnen no-time kreeg ik hetzelfde gevoel als ik kreeg toen ik voor het eerst inbelde om te internetten in de jaren ’90.

Als je een dag met een cryptopionier zou mogen meelopen, met wie zou dat zijn (en waarom?)
Vitalik Buterin om zijn brein te picken over blockchain-ontwikkelingen. En als je John McAfee een cryptopionier mag noemen, dan zou ik graag een dag met hem meelopen. Puur om 24 uur in een combinatie van huilen, lachen, overgeven en algehele manie te verkeren.

Favoriete persoon in crypto?
Andreas M. Antonopoulos, wat mij betreft een van de weinige oprechte en gepassioneerde mensen in de cryptowereld. Bekijk ook vooral deze video op een druilerige zondagmiddag.

Welke cryptocoin heeft het mooiste logo?
Stellar (ik denk dat ze die hebben gekozen in de hoop op een self-fullfilling prophecy: #moon)

Welke cryptomunt heeft de vreemdste naam?
Moeilijk.. “Ethereum Classic Classic” of “Useless Ethereum Token”. Alhoewel die namen eigenlijk juist weer niet vreemd zijn maar juist heel logisch.

Gert-Jan over blockchain 2017

Welk blockchainproject heeft jou positief verrast?
IOTA: eigenlijk geen blockchainproject, want ze maken geen gebruik van blockchain maar van een eigen technologie. Maar het concept erachter is fascinerend, het team is nuchter en omdat het product nog lang niet af is, erg interessant om te volgen.

Welk blockchainproject heeft jou teleurgesteld?
Tezos, omdat het potentie heeft maar ze door interne ruzies niet verder kunnen. Los het op en ga aan de slag! Daarnaast had ik liever gehad dat Bitconnect nooit het daglicht had gezien. Teveel mensen die denken er slapend rijk mee te worden terwijl het een piramidespel is dat cryptocurrency een slechte naam geeft.

Het afgelopen jaar is crypto ontzettend veel in het nieuws geweest. Welk nieuws zou jij tijdens CryptoCafé nog een keer willen aanhalen?
Het afgelopen jaar was vooral het jaar waarin de gevestigde orde zich gedwongen zag om iets te vinden van cryptovaluta. Pogingen om reguleringen centraal op te leggen in een decentrale wereld; hier is het laatste woord nog niet over gesproken.

Gert-Jan over blockchain 2018

Welke 3 blockchainprojecten moeten we in de gaten gaan houden?


 1. IOTA: omdat een aantal karakteristieken (zoals transacties zonder kosten en geen energieslurpend proces om die transacties te verifiëren) van het project bestaande producten en processen omver kunnen werpen. Ook het mysterieuze project “Q” maakt me razend benieuwd.
 2. XRP: je kunt veel vinden van het niet-decentrale Ripple (dat overigens wel de decentraliteit op wil zoeken), maar ze weten als geen ander daadwerkelijk waarde toe te voegen met producten die in de “echte” wereld worden toegepast. Door tijd en voortschrijdend inzicht ingehaald.
 3. Ethereum: ik blijf een fan-boy. Ik hoop dat ze in 2018 de stap naar het milieuvriendelijkere en snellere Proof of Stake-model kunnen maken.

Je hebt vast en zeker YouTube, Twitter of Hyves: Welke accounts moeten we voor komend jaar gaan volgen?

Wat wordt de trend van 2018?

Ik verwacht meer asset based cryptovaluta’s te zien: de koppeling van “echte” middelen zoals vastgoed aan de virtuele wereld van crypto. Daarnaast zal de trend worden ingezet waarin het kaf van het koren wordt gescheiden. Het is een winner-takes-all-wereld, net zoals in de rest van de digitale wereld: Google = search, Facebook = social, Amazon = e-commere. Dat betekent ook dat er uiteindelijk één privacy-coin overblijft, één smart-contract-platform, één betaal-coin, één store-of-value-coin en zo verder.

Wat is jouw advies voor 2018?

Aansluitend op bovenstaande trend: zorg dat je de winnende munt op elk thema pakt, of in ieder geval een top 2. Daarvoor moet je je inlezen, je verdiepen in de teams achter de crypto-projecten, of ze hun beloftes nakomen en daadwerkelijk producten of diensten maken en de concurrentie voorblijven. Als je je keuze dan hebt gemaakt, schrik dan niet van dipjes.

Als laatste, wil je nog wat kwijt aan de lezer?

Regelmatig, zie mijn Twitter @On The Block 😉

Het cryptopoëziealbum van: Jasper Voorendonk

Naam: Jasper Voorendonk Waar moet je hem van kennen: Een van de drijvende krachten achter Crypto Café Utrecht Favoriete wallet: Nano Ledger S Eerste cryptomunt: Bitcoin Mooiste logo: Dogecoin Vreemdste naam: Decentraland

Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met blockchain/crypto?
Een jaar of zeven geleden via een vriend die het als ‘IT nerd’ de boel technisch goed kon uitleggen. Avonden lang heb ik daarna met hem en anderen vrienden er over gesproken. De ideeën die zich toen geworteld hebben zijn zich over de jaren verder gaan ontwikkelen.

Als je een dag met een cryptopionier zou mogen meelopen, met wie zou dat zijn (en waarom?)
Andreas Antanopolous, geweldige spreker die inhoudelijk complexe dingen op een intelligente en humoristische manier kan overbrengen. Ik denk dat er van hem veel geleerd kan worden.

Favoriete persoon in crypto?
Abraham ‘Abe’ Cambridge is een geweldig leuke vent die vanuit Zuid-Afrika bezig is met The Sun Exchange – een combinatie tussen de blockchain en duurzame energie. Sowieso is het altijd interessant om te praten met mensen die bezig zijn met die combinatie tussen de onderliggende concepten achter bitcoin en de (toekomstige) overvloed aan duurzame energie.

Jasper over blockchain 2017

Het afgelopen jaar is crypto ontzettend veel in het nieuws geweest. Welk nieuws zou jij tijdens CryptoCafé nog een keer willen aanhalen?
Misschien niet zo zeer ‘het nieuws’ over de cryptowereld, maar meer de patronen die zijn ontstaan om over die wereld te praten. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Tulpenmanie’ of FUD en FOMO. Het blijft interessant om te zien hoe die het beeld veranderen.

Jasper over blockchain 2018

Welke 3 blockchainprojecten moeten we in de gaten gaan houden?Projecten die in de remitance business zitten zullen denk ik snel directe waarde kunnen leveren. Denk daarbij aan OmiseGo, Everex, Stellar lumens.

Hoe? Veel mensen op de wereld hebben familie wonen in (land y:) Congo, werken bijvoorbeeld in (land x:) Burundi en sturen wekelijks of maandelijks geld naar waar hun familie zich bevindt. Nu kan dat proces dagen duren, tegen hoge kosten. Als dat via eerder genoemde projecten sneller, goedkoper en veiliger kan, dan zie ik daar een snelle adoptie plaatsvinden.

Daarnaast denk ik dat projecten die de integratie van bestaande instituties met de cryptowereld verbinden erg interessant kunnen gaan zijn. Cardano zou daar (heel) misschien wat voor kunnen gaan betekenen.

Je hebt vast en zeker YouTube, Twitter of Hyves: Welke accounts moeten we voor komend jaar gaan volgen?
@JVoorendonk 😉

Wat is jouw advies voor 2018?

Interesseer je niet alleen in het kopen/verkopen van crypto maar probeer je verder in de ideeën en techniek achter de projecten te verdiepen, daar is denk ik een hoop te vinden (en te winnen)!

Als laatste, wil je nog wat kwijt aan de lezer?

Geniet er weer van dit jaar!

Het cryptopoëziealbum van: Jeffrey Kooy

Naam: Jeffrey Kooy Waar moet je hem van kennen: Een van de drijvende krachten achter Crypto Café Utrecht Favoriete wallet: MyEtherWallet Eerste cryptomunt: Bitcoin Mooiste logo: Augur Vreemdste naam: Groestl

Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met blockchain/crypto?
Via een developer die bezig was met zijn eigen applicatie op Ethereum. Ethereum bestond toen nog maar net en hij was razend enthousiast erover. Aangestoken door zijn enthousiasme ben ik me helemaal gaan inlezen en verdiepen en werd ik vooral geraakt door de achterliggende libertarische idealen rondom (in eerste instantie economische) decentralisatie.

Als je een dag met een cryptopionier zou mogen meelopen, met wie zou dat zijn (en waarom?)
Jihan Wu, om eens mee te kijken achter de schermen van de miningindustrie en hoe het er op boardroomniveau aan toe gaat in de mining business.

Favoriete persoon in crypto?
Andreas M. Antonopoulos

Jeffrey over blockchain 2017

Welk blockchainproject heeft jou positief verrast?
IOTA! Toen IOTA net gelanceerd werd begreep ik er helemaal geen zak van. Nadat ik later via via de techniek erachter leerde begrijpen, hoe het werkte en wat het doel van het project was, realiseerde ik me ineens dat dit in potentie groots kan zijn en heel goede toepassingen heeft wanneer alles van de grond komt. Dat de prijs in december ook een sprongetje heeft gemaakt, draagt natuurlijk bij aan de positiviteit van de laatste maanden.

Welk blockchainproject heeft jou teleurgesteld?
Siacoin. Het project spreekt tot de verbeelding en cloud storage (of DLT-storage, wat Sia dan allicht doet) is een goede toepassing voor blockchains. Ontwikkeling van Sia verliep echter traag, marketing bleef absent en de prioriteiten van het team achter Siacoin leken bij tijd en wijle discutabel te zijn. De koers van Siacoin over heel 2017 gezien reflecteert dit ook naar mijn mening. Misschien dat 2018 een beter jaar wordt voor Sia!

Het afgelopen jaar is crypto ontzettend veel in het nieuws geweest. Welk nieuws zou jij tijdens CryptoCafé nog een keer willen aanhalen?
Het belangrijkste nieuws wat wekelijks herhaald wordt rondom crypto is denk ik de bubbel waar crypto zich (al dan niet) in bevindt. Ik denk dat het waardevol kan zijn om goed te doorgronden wat economische bubbels zijn, hoe deze ontstaan, hoe ze werken en om welke reden ze eventueel knappen. Enig historisch besef is hierbij ook zeer relevant, zeker goed gespreksvoer voor de komende weken/maanden!

Jeffrey over blockchain 2018

Welke 3 blockchainprojecten moeten we in de gaten gaan houden?


 1. IOTA: Na het uitrollen van de datamarketplace met een uitgebreid scala aan corporates die eraan deelnemen wordt de tangle (de achterliggende technologie van IOTA) steeds schaalbaarder en veiliger. De ultieme gebruikstoepassing van IOTA, het eenvoudig en goedkoop uitwisselen van data tussen IoT devices, lijkt zeer haalbaar en veel bedrijven lopen er warm voor. Misschien zien we zelfs de eerste gebruikstoepassingen al verschijnen eind 2018! Een mens mag hopen. We houden één slag om de arm: alles moet nog wel gaan werken zoals tot nog toe geadverteerd is, maar op dit moment lijkt het één van de projecten met de grootste omvang op een korte tot middellange termijn!
 2. Bitcoin: Natuurlijk, het is de grootste en de hele markt volgt vooralsnog de koers van Bitcoin! Je kan niet serieus traden in cryptocurrency en doen alsof Bitcoin er niet is. Er zijn nog steeds dezelfde problemen voor Bitcoin om te tackelen: transactiekosten, schaalbaarheid en argumenten rondom centralisatie van mining en developers waar de community mee worstelt. Als de gemeenschap rondom Bitcoin deze problemen niet weet op te lossen is het zeer de vraag of de moeder aller crypto’s haar marktaandeel kan behouden. Als dat niet zo is verrijst de volgende vraag natuurlijk vrij snel: áls Bitcoin wegvalt, welke crypto wordt dan marktleider? Concurrenten genoeg in ieder geval. Ook in 2018 zullen we hier veel over gaan horen.
 3. Stratis: We gaan het in ieder geval goed in de gaten houden. Stratis proof of stake-mining laat middels “Tumblebit” technologie door STRAT te staken de miners ook kleine hoeveelheden Bitcoin minen. Tevens stelt dezelfde technologie gebruikers in staat Bitcointransacties volledig privé te doen, zodat deze niet langer te achterhalen zijn. Tel daarbij het in Q1 2018 te lanceren ICOplatform bij op naast de services die het achterliggende bedrijf aanbiedt (consultancy, education) en er lijkt nog heel veel mogelijk te zijn voor Stratis. De wedervraag hier is niet of het helemaal zal werken zoals bij IOTA, maar of de marketing goed genoeg is zodat Stratis voldoende gebruikers en miners kan gaan aantrekken. Ook voor Stratis wordt 2018 in ieder geval een jaar van de waarheid.

Bonus: Er was geen ruimte voor, maar wil het toch nog even noemen: ogen mogen in de loop van 2018 ook zeker op Ethereum gaan vallen om te zien hoe een project van 70-100 miljard dollar in waarde rustig gaat hardforken om over te gaan op proof of stake. Het wordt in ieder geval interessant.

Je hebt vast en zeker YouTube, Twitter of Hyves: Welke accounts moeten we voor komend jaar gaan volgen?
Wat dat betreft zijn @cryptocafe24 en @ontheblock zijn op Twitter toch toonaangevend in de Nederlandse cryptocommunity! Zou zeker bij beiden aanschuiven om op de hoogte te blijven van het laatste relevante cryptonieuws!

Wat wordt de trend van 2018?

De totale marktkapitalisatie gaat richting of voorbij de één biljoen dollar (1,000,000,000,000$). Tegen die tijd komt er steeds meer FUD over economische bubbels, waardoor ‘ie vroeg of laat kan knappen. Een heel stoere en potentieel inaccurate schatting van ondergetekende (ik handel er zelf wel naar in ieder geval): de bubbel barst niet voordat de totale marktkapitalisatie tussen de 1,6 biljoen en 2 biljoen dollar terecht komt.

En zelfs dan blijft het de vraag. Dit gaat echter wel het discours rondom de cryptocurrency groeimarkt steeds meer bepalen, vermoed ik. Tevens moet je altijd voorzichtig zijn met dergelijke voorspellingen, zeker als ze van anderen komen.

Wat is jouw advies voor 2018?

Er is een kans dat de eerste middelgrote projecten in 2018 of 2019 kopje onder gaan en de eerste crypto’s van enig statuut inderdaad nul waard worden. Sommige projecten hebben via ICO’s zoveel geld opgehaald dat ze nog jaren door kunnen, maar de projecten die minder geluk hebben gehad in de financiën moeten dat richting het einde van dit jaar toch al gaan voelen.

Wees voorzichtig met het uitkiezen van altcoins, doe goed onderzoek naar de techniek, de teams, de funding en alles eromheen. Laat je niet “in de luren” leggen en wees verstandig. Cryptocurrency biedt onontkenbaar methodes om snel veel geld te kunnen verdienen, zoveel is gebleken dus daar kan ik ook niet omheen. Maar dit blijft niet voor altijd zo eenvoudig en de wateren worden woeliger. Let goed op en wees voorzichtig met je geld. Stop er boven alles nooit geld in wat je niet kunt missen, laat staan wat je niet hebt (lenen). Wat in 2017 al gold, gaat nog steeds op voor 2018: wees verstandig.

Als laatste, wil je nog wat kwijt aan de lezer?

Ik wens iedereen een voorspoedig, gezond en gelukkig 2018 toe. Daarnaast hopen we met z’n allen op nog een vruchtbaar cryptojaar! All the best!

Het cryptopoëziealbum van: Maarten Smits

Naam: Maarten Smits Waar moet je hem van kennen: Van dit artikel Favoriete wallet: Geen voorkeur Eerste cryptomunt: Ethereum Mooiste logo: Coinye Vreemdste naam: Insanecoin

Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met blockchain/crypto?
Zo’n anderhalf jaar geleden zijn we met een paar vrienden wat intensiever gaan praten over crypto-ontwikkelingen. Dat mondde uit in een beleggingsclubje dat ondertussen alweer opgedoekt is, door te groot succes. Tegenwoordig praten we nog steeds door, onder andere wekelijks in een door ons opgezet wekelijks CryptoCafé in Utrecht.

Als je een dag met een cryptopionier zou mogen meelopen, met wie zou dat zijn (en waarom?)
Andreas Antonopoulos, mijns inziens de meest eloquente spreker. Een enorm vat kennis en netwerk in één man.

Favoriete persoon in crypto?
Andreas M. Antonopoulos

Maarten over blockchain 2017

Welk blockchainproject heeft jou positief verrast?
BAT en de Brave browser. De nieuwe standaard voor advertentiebetalingen!

Welk blockchainproject heeft jou teleurgesteld?
Vooralsnog Bancor, wat gaat er met die 1.000.000 ETH gebeuren? Weinig nieuws, weinig ontwikkelingen. Hopelijk gaat 2018 uitwijzen of we allemaal getild zijn of dat het de beste investering ooit is geweest ;).

Maarten over blockchain 2018

Welke 3 blockchainprojecten moeten we in de gaten gaan houden?
Ik heb er twee. IOTA, the tangle met killersamenwerkingen onder andere met Bosch. Internet of Things gaat heel groot worden. Als IOTA dan gebruikt gaat worden: kaboom baby!

DASH, gaat  er veel Point of Sale geschreven worden met DASH als primaire cryptovaluta?

Je hebt vast en zeker YouTube, Twitter of Hyves: Welke accounts moeten we voor komend jaar gaan volgen?
Om eerlijk te zijn volg ik niet veel personen.

Wat wordt de trend van 2018?

Institutioneel geld in crypto!

Wat is jouw advies voor 2018?

Buy! Buy! Buy!

Als laatste, wil je nog wat kwijt aan de lezer?

Nee.

Het cryptopoëziealbum van: Michiel van Berkel

Naam: Michiel van Berkel Waar moet je hem van kennen: Van deze website Favoriete wallet: Ledger Nano S Eerste cryptomunt: Bitcoin Mooiste logo: NEO Vreemdste naam: TittieCoin

Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met blockchain/crypto?
In een grijs verleden schreef ik voor een nieuwsmedium en was ‘blockchain’ mijn pakkie an. In ben pas actief geworden nadat mijn vader (ja, mijn vader!) mij vertelde over een ‘iemand’ die al zijn aandelen had verkocht en al zijn geld in Bitcoin investeerde. “Dom, dom, dom, Michiel.” Dat zou ik ook denken, maar deze ‘iemand’ zag Google en Facebook ook net wat eerder dan ‘de rest’. De rest – een website over blockchain en cryptocurrency – is geschiedenis 🙂

Als je een dag met een cryptopionier zou mogen meelopen, met wie zou dat zijn (en waarom?)
Niet per se een persoon, maar ik zou graag een dag meelopen in een Chinese Bitcoin farm. Waarom? Ik verwacht dat deze boerderijen over een paar jaar niet meer bestaan. Wat de goudzoekers in de 19e eeuw waren, zijn deze zogenaamde cryptocowboys voor het heden en dat wil ik nog graag zien.

Favoriete persoon in crypto?
Charlie Lee, alhoewel ik zijn daadwerkelijke motieven soms in twijfel trek…

Michiel over blockchain 2017

Welk blockchainproject heeft jou positief verrast?
NEO, begin 2017 waren veel mensen enigszins lacherig over het blockchainproject; een rare naam (toen nog Antshares), een raar logo (toen nog een blauwe mier) en op het gebied van smart contracts echt geen concurrent voor partijen als Ethereum, Stellar of Lisk. Na wij dachten.

Welk blockchainproject heeft jou teleurgesteld?
Signatum en alle andere scamcoins. De developer achter Signatum ging er met alle poet vandoor. Daarom: Investeer enkel geld dat je kan verliezen.

Het afgelopen jaar is crypto ontzettend veel in het nieuws geweest. Welk nieuws zou jij tijdens CryptoCafé nog een keer willen aanhalen?
Ik kan wel heel pretentieus het Segwit2x-fiasco aankaarten, maar ik ga toch voor De zinloze kraak op een bitcoinautomaat: ‘Ik twijfel oprecht aan verstandelijk vermogen inbrekers’. Ik heb erg hard moeten lachen om deze mislukte cybercriminelen.

Michiel over blockchain 2018

Welke 3 blockchainprojecten moeten we in de gaten gaan houden?


 1. NEO, het aankomende jaar rollen verschillende ICO’s over de toonbank en wordt gefocused op NeoX, NeoFS, NeoQs.
 2. Nexus, je hebt hem misschien voorbij zien komen bij het laatste Altcoin Dagboek, ook het jaar 2018 zet ik in op NXS. Verwacht ik er steenrijk mee te worden? Zeker niet, maar daarvoor ben ik ook niet primair geïnteresseerd in blockchaintechnologie. Ik vind de gedachte achter het project bijzonder interessant en daarbij is de planning dat in 2019 de eerste satelliet de lucht in gaat. Dat betekent voor volgend jaar hopelijk wat vuurwerk of wellicht al een testraket met een kubussatelliet.
 3. Monero, ten opzichte van Dash leek Monero lange tijd de underdogpositie in te nemen, maar ik verwacht op technisch gebied enkele hoogstandjes van Fluffypony  en andere XMR-techneuten. Monero zie ik in 2018 het voortouw nemen op het gebied van privacygerichte cryptocurrency. Daar zullen coins als Hush, Spectrecoin, Zcash, NAV en Pivx ook de vruchten van plukken.

Je hebt vast en zeker YouTube, Twitter of Hyves: Welke accounts moeten we voor komend jaar gaan volgen?
Ik vind het erg jammer dat subreddits (themakanalen op Reddit) /r/cryptocurrency en /r/altcoin steeds meer lui aantrekken die snel rijk willen worden en inhoudelijk kwaliteit verliezen. Subreddits die nog wel enige diepgang bieden zijn die van de Monero, NEO en Nexus. Natuurlijk niet onverwacht 😉

Wat wordt de trend van 2018?

Steeds meer ‘experts’ op het gebied cryptocurrency die naast hun schoenen gaan lopen. Per slot van rekening: Als je een mooi rendement haalt uit je investeringen, dan moet je toch wel iéts goed hebben gedaan?

In positieve zin: Cryptocurrency wordt van praktisch nut op Nederlandse bodem. Wat dacht je van betalen met de oer-Hollandse Gulden bij steeds meer bedrijven? Verder zal meer regulering plaatsvinden, althans, dat zullen overheden proberen…

Wat is jouw advies voor 2018?

Houd je hoofd koel, stay humble, deel je ervaringen met anderen en blijf leren!

Als laatste, wil je nog wat kwijt aan de lezer?

Een heel gezond 2018! 🙂

Het cryptopoëziealbum van: Robert de Groot

Naam: Robert de Groot Waar moet je hem van kennen? Internet of Coins Favoriete wallet: Onze eigen Internet of Coins-wallet natuurlijk 🙂 Eerste cryptomunt: Bitcoin Mooiste logo: Nexus Vreemdste naam: 1337

Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met blockchain/crypto?
Tijdens studie vroeg een huisgenoot of ik wilde investeren in een digitale munt om een alternatieve economie te starten in zijn nieuwe decentrale gemeenschap. Ik negeerde hem toen nog en stak alles in mijn opleiding, als voorbereiding op de politiek van onze huidige centrale gemeenschap.

Als je een dag met een cryptopionier zou mogen meelopen, met wie zou dat zijn (en waarom?)
Ik heb het geluk dagelijks met Joachim de Koning te werken.  blockchainontwikkelaar van het eerste uur en kijkt verder dan het financieel gewin van projecten.

Favoriete persoon in crypto?
Andreas Antonopoulos

Robert over blockchain 2017

Welk blockchainproject heeft jou positief verrast?
GUTS. Ze lieten een werkend product zien; heel gaaf dat ze zo ver gekomen zijn en dankzij hun ICO nu de buffers hebben om de markt te veroveren. En ik was heel blij met de respons op onze Internet of Coins-crowdfund natuurlijk.

Welk blockchainproject heeft jou teleurgesteld?
Vooral Bitcoin, met name rond de hardforks. De interne politiek en tegenstrijdige belangen van de verschillende spelers (miners, commercie, community en developers) gaan namelijk niet weg. Ze blijven een uitdaging vormen voor de verdere groei en ontwikkeling van het Bitcoin project, en dit merk je ook bij andere decentraal aangestuurde projecten.

Het afgelopen jaar is crypto ontzettend veel in het nieuws geweest. Welk nieuws zou jij tijdens CryptoCafé nog een keer willen aanhalen?
De Parity-bug en de impact daarvan. Wanneer we als samenleving daadwerkelijk op systemen willen kunnen vertrouwen, zal voor ieder blockchainproject met onveranderlijke contracten een kwaliteitsstandaard moeten worden aangehouden die die van NASA rivaliseert. Dit kan je nu nog niet aannemen van startups.

Robert over blockchain 2018

Welke 3 blockchainprojecten moeten we in de gaten gaan houden?
Ik bekijk met name Nederlandse initiatieven, daar is het ook makkelijker due diligence doen. Een die ik nu een tijd volg is Publicism, een project voor journalisten. Ze hebben naast de maatschappelijke noodzaak ook nagedacht hoe een business model rondom journalistiek te ontwikkelen, en net een ton van Google gekregen, dus ik verwacht dat dit verder gaat vliegen.

Een andere is MySoundSafe, dat zich wil storten op het toegankelijk vastleggen van muziekrechten voor iedereen. De jongens hierachter hebben een groot netwerk en de lead dev heeft net zijn huis verkocht om developers te gaan werven in Azië. Dan ben je overtuigd van je product!

Tot slot IOTA. Ik verwachtte dit jaar veel van Ethereum, maar zolang sharding uitblijft en transfer fees bestaan, zie ik meer heil in IOTA als voorlopige keus om op voort te bouwen voor decentralisatie.

Je hebt vast en zeker YouTube, Twitter of Hyves: Welke accounts moeten we voor komend jaar gaan volgen?
Ik probeer eigenlijk zo min mogelijk te doen met sociale media 🙂 Van de mensen die ik ontmoet heb kan ik de LinkedIn posts van Pavel Kravchenko en Bas Wisselink wel waarderen.

Wat wordt de trend van 2018?

Interoperabiliteit. Makkelijker gezegd; netwerken en applicaties worden dankzij nieuwe protocollen agnostisch, zodat het niet meer uit maakt met welk type cryptovaluta of token je wil afrekenen. Specifieke trend voor Nederland: regulering.

Wat is jouw advies voor 2018?

Voor wie handelt: vermijd centrale instellingen. Wees je er van bewust dat sommige wallets en exchanges centrale verzamelpunten in het netwerk zijn, en daarmee een doelwit. Onderzoek decentrale alternatieven voor robuustere oplossingen.

Als laatste, wil je nog wat kwijt aan de lezer?

We werken hard bij Metasync om Internet of Coins de meest toegankelijke decentrale wallet van de wereld te geven. Mocht je feedback hebben, horen we het graag!

Het cryptopoëziealbum van: Rogier Smulders

Naam: Rogier Smulders Waar moet je hem van kennen: Altcoin Dagboek #3, waarin hij zijn aankopen NEO, Gulden en Monero verantwoordde Favoriete wallet: Waves en Gulden Eerste cryptomunt: Antshares (nu NEO) Mooiste logo: Bitcoin Vreemdste naam: Hawala.Today

Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met blockchain/crypto?
Ik heb een collega die hier veel over vertelde waardoor er steeds meer collega’s zich hierin gingen verdiepen. Hierdoor werd mijn aandacht getrokken en raakte ik geïnteresseerd.

Wat is je favoriete wallet?
Ik gebruik de wallets van Waves en Gulden. Niet enkel omdat ik ze prettig vind, maar meer omdat de coins alleen via deze wallets te verhandelen zijn.

Eerste cryptomunt die je ooit hebt aangeschaft?
De allereerste was een cadeau van een collega, ik kreeg Gulden. Daarna heb ik Antshares (nu NEO), Ethereum Classic, Monero gekocht en ik stapte in de ICO van Wagerr.

Rogier over blockchain 2018

Wat is jouw advies voor 2018?

Laat je niet gek maken. Niet door de hypes van “dit moet je nu kopen”, maar ook zeker niet door de geruchten in het nieuws dat je op moet passen met heel de hype rond Bitcoin; dat het gaat klappen of dat het niet betrouwbaar is.

Ik lees te veel niet onderbouwde negatieve berichten vanuit banken. Dat vertaal ik naar afgunst, omdat men bang is geld dan wel klanten kwijt te raken. Betekent dit dat ik zeg dat er geen risico’s zijn? Nee, die zijn er zeker. Je kunt je inleg kwijtraken, net zoals bij beleggingen. Gebruik dus je verstand.

Als laatste, wil je nog wat kwijt aan de lezer?

Zie hierboven 😉 Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. “Beleg” verstandig en niet met geld dat je niet kunt missen. Gebruik je verstand.

Het cryptopoëziealbum van: Steven Grond

Naam: Steven Grond Waar moet je hem van kennen: Je kent hem niet, maar is bezig met een supergeheim blockchainproject waar ik niets over mag zeggen. Favoriete wallet: Mijn DYI ssd wallet bevalt goed. Eerste cryptomunt: Bitcoin & Dogecoin Mooiste logo: Qtum Vreemdste naam: Putin Classic

Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met blockchain/crypto?
Ik kwam een aantal jaar geleden een artikel tegen op Reddit over de minen van crytovaluta en heb me er toen verder in verdiept.

Als je een dag met een cryptopionier zou mogen meelopen, met wie zou dat zijn (en waarom?)
Wei Dai, onder andere de bedenker van Crypto++.

Favoriete persoon in crypto?
Trevon James, een énorme clickbaitdude, maar wel een met humor.

Steven over blockchain 2017

Welk blockchainproject heeft jou positief verrast?
IOTA, zag het eerst als een project gedoemd om te falen, maar zie er nu zeker de meerwaarde van in.

Welk blockchainproject heeft jou teleurgesteld?
MobileGO heeft mij enorm teleurgesteld, zowel qua technologie en financieel.

Het afgelopen jaar is crypto ontzettend veel in het nieuws geweest. Welk nieuws zou jij tijdens CryptoCafé nog een keer willen aanhalen?
Economy 2.0, de wereld na de brede adoptie van blockchain.

Steven over blockchain 2018

Welke 3 blockchainprojecten moeten we in de gaten gaan houden?


 1. Slock.it, Universal Sharing Network voor de deel-economie.
 2. IOTA, Veilige communicatie tussen machines op het internet der dingen IoT.
 3. NEO, Smart contract platform vergelijkbaar met Ethereum, maar steekt qua technologie enorm goed in elkaar.

Je hebt vast en zeker YouTube, Twitter of Hyves: Welke accounts moeten we voor komend jaar gaan volgen?
Die van Andreas Antonopoulos, Simon Dixon en Elon Musk. De laatste twee gaan aankomend jaar namelijk ook wat doen met blockchain.

Wat wordt de trend van 2018?

Daadwerkelijke betalingen met crytovaluta zullen langzaam in het dagelijkse leven plaats gaan vinden.

Wat is jouw advies voor 2018?

Financieel: Investeer in een groeimarkt die nog enorm onder zijn potentie zit.
Ethisch: Hoe kunnen wij negatieve effecten van deze disruptieve technologie op de samenleving voorkomen/tegengaan.

Als laatste, wil je nog wat kwijt aan de lezer?

Cryptovaluta is wellicht een bubbel, maar het internet (de dotcom-bubbel) was ooit ook een bubbel.

Vond je het artikel interessant?

Ik plaats geen advertenties op mijn website, zodat jij artikelen ongestoord kunt lezen. Ik zou het wél leuk vinden als je mijn website liket op Facebook!

Vorige

Altcoin dagboek #7: IOTA, NEO, Nexus & Substratum

Volgende

Hoe maak en importeer je een paper wallet?

 1. Tessa

  Kunnen we MySoundSafe en Slock.it al ergens kopen?

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén