Hoe maak je een paper wallet? Deze vraag verscheen de afgelopen weken tientallen keren in mijn mailbox. Zeker geen onterechte vraag, want een paper wallet is één van de (zo niet de) veiligste manier om je aangekochte cryptovaluta op te bergen.

Voordat ik met de deur in huis val, eerst wat achtergrond over de paper wallet. “Maar Michiel, dat heb ik al gelezen in het artikel over wallets. Ga je nu in de herhaling vallen?” Natuurlijk niet! Alles over paper wallets kan je hier lezen en mocht je dat al hebben genuttigd, gaan we meteen door naar het maken van een wallet.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een core, paper, multi en hardware wallet?

In dit artikel leg ik uit hoe je voor Litecoin (LTC) een paper wallet kunt maken, hoe je er LTC naar verstuurd, hoe je kunt zien hoeveel LTC op de wallet staat en hoe je de digitale munten weer van je paper wallet kunt halen, zodat je ze bijvoorbeeld naar een exchange kunt sturen.

Let op: Het maken van paper wallets is niet zonder gevaar, aangezien er altijd cybercriminelen op de loer kunnen liggen die er met je geld vandoor willen gaan. Ik ben geen deskundige op het gebied van cybersecurity! Wat betreft virusscanners, firewalls en andere maatregelen om geboefte buiten de digitale deur te houden, kan ik je geen advies geven. Het maken van paper wallets is voor eigen risico!

Wat heb je nodig?

 • Een printer
 • Papier (A4-formaat)

Zo. Ik heb net via Kraken zo’n 10 euro aan Litecoin gekocht. Daar had ik vorig jaar ruim 3 stuks voor, maar inmiddels moet ik genoegen nemen met 0,0334 muntje. Nu wil ik dat stukje Litecoin graag veilig bewaren. Aangezien ik nog steeds die zuunig Hollander ben, ga ik voor het goedkoopste alternatief voor de hardware wallet; een paper wallet.

De paper wallet maken

Stap 1: download de wallet

Let op: Hoewel deze paper wallet generator ‘Bitcoinpaperwallet’ heet, kan je naast Bitcoin ook papieren portemonnees voor Ethereum en Litecoin mee maken.

Stap 2: genereer een paper wallet

Zorg dat je computer niet meer is verbonden met internet. Waarom? Dat is simpelweg veiliger. Er zijn nog meer stappen (maak de wallet op een computer die nog nooit verbonden is met internet, zet je modem/router uit) om extra veilig een paper wallet aan te maken, maar deze uitleg richt zich meer op het überhaupt maken van een wallet.

 • Unzip het gedownloade bestand.
 • Open nu ‘START-HERE.html’
 • Je krijgt bovenstaande uitleg nogmaals te zien, klik op ‘Open generate-wallet.html’.
 • Je gaat nu automatisch naar het scherm waar je een paper wallet voor Bitcoin kunt genereren. Dit slaan we over. Klik nu op ‘skip’ en selecteer op het nieuwe scherm in de dropdown ‘Litecoin LTC’.
 • Het is aan jou om nu je muis te bewegen en/of willekeurig toetsen op je toetsenbord aan te slaan. Op basis van deze gegevens genereert je computer een sleutel. Doe dit net zo lang tot de teller op ‘0’ staat. Als je klaar bent, wordt je automatisch doorverwezen naar een nieuw scherm.

Stap 3: print en knutsel de paper wallet in elkaar

Het is nu tijd om te printen. Je moet hier voor ‘2. Print Front’ en ‘3. Print Back’ gebruiken.

 • Print zowel de voorkant als de achterkant. Vergeet je printerinstellingen niet op ‘landscape’ te zetten.
 • Gedaan? Mooi! Dan is het tijd om te knutselen. Knip de voor- en achterkant van de paperwallet uit en plak ze met lijm aan elkaar. Je zal zien dat de achterkant van de paper wallet iets groter is dan de voorkant. Lijm daarom de voorkant op de achterkant en niet andersom 🙂
 • Als de lijm gedroogd is, is het tijd om te knippen.
 • Hoppa! Je paper wallet is af!

Nu je al deze stappen hebt doorlopen, heb je dus een paper wallet, maar staat er nog geen Litecoin op. Dat gaan we nu doen.

Zoals je op onderstaand plaatje kunt zien, bevat de paperwallet een public address en een private key. Het public address (publieke adres) is het adres waar je Litecoin naar kunt sturen. De private key (privé-sleutel) is de toegangssleutel tot de wallet. Krijgt iemand de sleutel in handen, dan kan hij dus bij jouw munten!

De voorkant:
De voorkant van de LTC paper wallet

 1. Je public key, ofwel publieke adres. Hier kan je LTC op storten
 2. Je public key, maar dan als QR-code.
 3. Je private key, ofwel privé-sleutel. Hiermee kan je je wallet ‘openen’, ofwel LTC vanuit je wallet verzenden.
 4. Je private key, maar dan als QR-code

Achterkant van de paper wallet van LTC

Coins van exchange naar paper wallet sturen

In dit voorbeeld sturen we vanaf Bittrex 0.0334 LTC naar de paper wallet. Het versturen van cryptomunten gaat hetzelfde als normaal; je vult dus bij het te ontvangen adres het ‘public address’ in. In dit voorbeeld is dat

LcKX4D1RLkQ166ek8GNhrrFAKqsKBmWgjo

Hoe weet je nu of de 0.0334 LTC is aangekomen op het adres? Via een zogenoemde block explorer. Kort door de bocht uitgelegd is een block explorer een telefoonboek waar je in alle adressen in kunt terugvinden. In dit geval zie je ook dat de 0.0334 LTC netjes in mijn wallet is aangekomen.

ltc

 

Importeren paper wallet naar multi wallet

We spoelen vijf jaar vooruit in de tijd en wel-heb-ik-daar: Litecoin is 1.000 euro waard. Dat betekent dat de 0,0334 Litecoin op de paper wallet nu € 33,40 vertegenwoordigt: Da’s toch met z’n tweeën gratis naar de McDonalds! Je besluit je partner te trakteren en de Litecoin soldaat te maken. Maar hoe?

Er zijn duizend en één manieren om een paper wallet te importeren, zodat je bijvoorbeeld je cryptomunten kunt verzenden naar een exchange. Ik pak nu de gemakkelijkste manier, via multiwallet Jaxx, maar op internet zijn verschillende manieren te vinden!

 1. Download Jaxx. Dit kan zowel op je mobiele telefoon als computer.
 2. Als je Jaxx eenmaal hebt geïnstalleerd, klik je op het menu, selecteer je achtereenvolgens ‘Tools’, ‘Transfer Paper Wallet’, ‘Transfer LTC Paper Wallet’.
 3. Vul de private key in die op je paper wallet staat geprint. Gebruik je je mobiele telefoon, dan kan je de QR-code van de paper wallet scannen.
 4. Klik op ‘Next’ en je zult zien dat de LTC op plek van bestemming is. Ter controle kan je nog even de block explorer raadplegen. En jawel: de LTC zijn netjes geïmporteerd!

Andere paper wallets

Op internet zijn tientallen verschillende websites te vinden voor het maken van een paper wallet. Houd er rekening mee dat ze lang niet allemaal even betrouwbaar zijn. Ik raad je aan altijd naar de officiële website van de cryptomunt in kwestie te gaan en daar de paper wallet generator te downloaden. Ben je er niet helemaal zeker van of je de goede paper wallet downloadt of gebruikt? Vraag dan op websites als Reddit of via Slack om advies!

Als laatste, de absolute don’t/niet doen/nooit/hou op = stop: Koop nooit van vreemden paper wallets. Op internet worden steeds vaker cryptomunten aangeboden die in een envelop (per paper wallet) naar je worden verzonden. Dit is ongeveer hetzelfde als een pinpas inclusief pincode van je buurman overnemen. Degene die je de paper wallet (pinpas) heeft verkocht, weet ook de private key (pincode), dus kan de cryptomunten (geld) er zo afhalen.

Vond je het artikel leuk om te lezen?

Mooi! Ik plaats geen advertenties op mijn website, zodat jij artikelen ongestoord kunt lezen. Ik zou het wél leuk vinden als je mijn website liket op Facebook!