Hulp uit onverwachte hoek. Barmhartige Samaritaan Gert-Jan (bekend van @OTBlockchain) had de afgelopen maanden het lef om toch in een ICO te stappen, namelijk die van Blockport. Vandaar dat hij zo vriendelijk was bij te dragen aan het eerste altcoin dagboek van dit jaar.

Heb ik vanwege de klappende koers in een hoekje zitten huilen? Zeker niet! Ik heb de afgelopen weken alleen aan geen enkele ICO meegedaan. Zo was de token sale van Wowoo in vijf minuten uitverkocht en kreeg ik gisteren het slechte nieuws te horen dat ik uitgeloot was voor de NEX ICO. Zoals B100 zou zeggen: “Ik heb ook altijd pech!”

Gert-Jan kocht

Blockport

Altcoin dagboek #8: BlockportWat? Blockporteen crypto-exchange, maar dan anders. Er zijn natuurlijk al genoeg crypto-exchanges (Binance, Bitfinex, GDAX, etcetera), maar Blockport doet iets slims: je kunt op meerdere exchanges handelen vanuit één omgeving. Die dan ook nog eens is ontworpen om het makkelijk te maken voor zowel beginners als gevorderde traders.

Waarom? Allereerst omdat het een Nederlands project is. Daardoor viel mijn oog er ook op. Ik vind het mooi om lokale projecten te steunen, zeker als ze een mooie missie hebben. Ze doen iets waar ik al langer naar zoek: een gemakkelijk instappunt voor beginners. Zonder moeilijke begrippen als trailingstop-, stoplimit- en marketorders. Een plek waar je via iDeal, PayPal en creditcard euro’s kunt storten en meteen op een duidelijke website en app kunt handelen. Ze combineren het met nog iets handigs (zij het niet uniek): je kunt andere traders volgen en hun trades kopiëren. Als jij een gevordere trader bent en anderen kopiëren je trades, dan betalen zij je er tokens voor. Dat is dan ook vooralsnog de enige functie van het token, wat het niet het sterkste blockchainproject ter wereld maakt.

Daarnaast is het handelen op meerdere beurzen tegelijk een handige. Het platform kiest vanzelf de goedkoopste plek om je gewenste munten te kopen. En last but not least: je beheert je eigen private keys! Zo hoort het. Je crypto is pas van jou als je je eigen private keys hebt. Je kunt (na registratie) al een alpha-versie bekijken om een idee te krijgen van het platform. Oh, en ze werken samen met ARK om hun oplossing voor het gedecentraliseerd opslaan van crypto op meerdere blockchains voor elkaar te krijgen.

Lees ook: Altcoin dagboek #6: Ambrosus, Ark & IOTA

Resultaat? Ik kocht in op ICO-prijs en na een stijging met +250% heb ik mijn inleg plus een beetje winst eruit gehaald. De rest laat ik staan: geld van het huis. Daarbij wil ik wat tokens overhouden om daadwerkelijk te gebruiken op het platform zodra het live is. Over de toekomst: Blockport houdt zich opvallend sterk in deze tijden van bloed op de cryptobeursvloeren en hun development loopt volgens planning. Als ze dat volhouden en de waarde leveren die ze beloven krijgen, zie ik het zonnig voor ze in.

Michiel kocht

Bitcoin Cash (BCC / BCH)

Bitcoin CashWat? Bitcoin Cash, een fork van Bitcoin. Of is het dé Bitcoin? Hoewel de strijd nog niet is gestreden, is het merendeel van de stemmers er over uit: de ‘echte’ Bitcoin, is Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCC / BCH) is de kloon.

Mocht je niet weten wat een fork is, Jeffrey heeft een prachtig artikel over forks geschreven: Hardforks: hoe, wat & waarom?

Waarom? Via welke Bitcoin-versie kan ik het snelst én goedkoopst een transactie doen van exchange A naar exchange B? Het antwoord toen ik een transactie van Kraken naar Binance wilde maken: Bitcoin Cash. Waar ik bij Bitcoin een paar euro aan transactiekosten kwijt was (was, want inmiddels gaan steeds meer partijen over op de update van Bitcoin; segwit. Hierdoor zijn transactiekosten / fees een stuk lager), ben ik bij Bitcoin Cash maar een paar cent kwijt. Tel daarbij op dat het aantal confirmaties ook lager ligt en je hebt een snellere en goedkopere transactie.

Resultaat? Zoals ik al meldde, kocht ik BCH puur om een transactie te bewerkstelligen. Dat is ruimschoots gelukt, dus ik sluit niet uit dat ik in de toekomst vaker Bitcoin Cash zal gebruiken om waarden te versturen.

VeChain (VEN / VET)

VeChainWat? VeChain, een blockchainproject dat zich richt op supply chain management. Ook wel: ik koop een product, maar waar komen de ingrediënten voor dat product vandaan?

Waarom? Wie een beetje het nieuws volgt, kan niet aan VeChain ontkomen zijn. Lang verhaal kort: Het bedrijf introduceerde zogenoemde masternodes; knooppunten in hun gedecentraliseerde netwerk die er voor zorgen dat het netwerk stabiel blijft. Hoewel masternodes – door VeChain X-nodes genoemd –  in theorie voornamelijk voor technische stabiliteit zorgen, gebeurt dit in praktijk juist met de prijs van een cryptomunt.

Dit komt, omdat – wil jij een masternode worden – je een aantal munten in een wallet moet bewaren. Het aantal munten vertegenwoordigt een bepaalde waarde, waardoor jij als masternode bestempeld wordt. Stel dat je voor een masternode 10.000 muntjes moet ‘opsluiten’, betekent dat dus ook 10.000 muntjes minder in de omloop. In het geval van VeChain is bijna eenderde (162 miljoen de circa 525 miljoen in de omloop zijnde VEN) gelocked. Je hoeft geen econometrist te zijn, om te beseffen dat door deze actie schaarste wordt gecreëerd; minder aanbod, dus duimen voor een prijsstijging

Dit trucje wordt veel toegepast; er zijn websites die overzichten aanbieden van cryptoprojecten die gebruik maken van masternodes.

Resultaat? Ik kom bij lange na niet aan de 6.000 VEN om de laagste x-node-status te behalen en dat is maar goed ook, want anders zou het zo kunnen zijn dat ik in een tijdsbestek van 30 dagen van € 22.000,- naar € 11.000 euro,- was gezakt; de munt staat inmiddels op dezelfde waarde als het op 1 januari 2018 stond. Je begrijpt: op dit moment heb ik nog geen mooie winst te pakken, maar gelukkig stop ik er enkel euro’s in die ik kan verliezen 🙂

Nog niet uitgelezen?

Vond je het artikel interessant?

Ik plaats geen advertenties op mijn website, zodat jij artikelen ongestoord kunt lezen. Ik zou het wél leuk vinden als je mijn website liket op Facebook of lid wordt van mijn nieuwsbrief!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]