Schuldhulpverlening

De vrijwillige regeling voor je schulden

Na aanmelding bij Deco zal eerst worden bekeken of we je schulden kunnen aflossen met een vrijwillige regeling. Het schuldregelingstraject is het eerste traject in deze fase. Samen met de hulpverlener ga je bekijken hoe erg je in de schulden zit, en nog belangrijker welke schuldeisers er zijn. Hoe beter je alles op papier hebt staan, hoe groter de kans is dat dit vrijwillige traject slaagt. Tijdens de schuldhulpverlening heeft Deco al snel een goed beeld over hoe redzaam je bent op financieel gebied. 

Ondersteuning

Contact opnemen met de schuldeisers

Is alles goed in kaart gebracht en weet de instantie van de schuldhulpverlening wat er verkeerd is gegaan wordt het tijd om de schuldeisers een voorstel te doen. Hierbij wordt de schuldeiser een voorstel gedaan voor de aankomende drie jaar wat er per maand afgelost zal worden. Je lost altijd minimaal 3 en maximaal 5 jaar af, natuurlijk is het streven om alles in de periode af te betalen. Blijft er toch nog een restschuld over en ben je netjes je verplichtingen nagekomen wordt de restschuld kwijtgescholden. Wil je in aanmerking komen dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Oplossing

Voorwaarden voor een schuldregeling

De vaste lasten dienen netjes op tijd betaald te worden zonder nieuwe schulden te maken. De overeenkomst over de schulden regeling dien je te ondertekenen, je moet maximaal aflossen op je schulden. De schuldhulpverlening bepaald welk bedrag je maandelijks moet afdragen aan de schuldeisers. Hier wordt uitgegaan van het vrij te laten bedrag wat je minimaal nodig hebt om van te leven. Je inkomen min het VTLB is het netto bedrag wat moet worden afgelost.