overlijdensrisicoverzekering

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Er zijn meerdere redenen waarom een overlijdensrisicoverzekering verstandig is om af te sluiten. Een dergelijke verzekering is een goed en betrouwbaar vangnet voor uw nabestaanden, mocht u zowel onverhoopt als verwacht komen te overlijden. Het is belangrijk om te herinneren dat geld niet gelukkig maakt. Het zal de pijn en het verdriet niet verzachten. Wel maakt het mogelijk om wat financiële ruimte te creëren zodat de nabestaanden een tijdje rust kunnen nemen en het rouwproces kunnen omarmen.

overlijdensrisicoverzekering
A coffin with a flower arrangement in a morgue

Wat is nou een overlijdensverzekering?

Wanneer iemand een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten, en deze persoon komt te overlijden, wordt er een vast geldbedrag vrijgesteld door de verzekeringsmaatschappij. Dit geld wordt dan aan de nabestaanden geschonken. De redenen voor zo’n verzekering vindt u verder in dit artikel.

Belangrijk om te weten dat bij een overlijdensrisicoverzekering een vast bedrag wordt afgesproken tussen de verzekeraar en de klant. Daarnaast wordt een looptijd van de verzekering bepaald. Deze twee onderdelen worden samen vastgelegd in een polisblad.

overlijdensrisicoverzekering
A coffin with a flower arrangement in a morgue and a burning candle in front

Waarom verzekeren tegen overlijden?

Er zijn tal van redenen waarom een overlijdensverzekering aantrekkelijk kan zijn. Er zijn echter twee voornaamste redenenen. Ten eerste het geval waarbij het overlijden al wordt verwacht, zoals door ouderdom. Als de verzekerde dan overlijdt, wordt er een bedrag vrijgesteld aan de nabestaanden. Zij kunnen dit dan gebruiken om zichzelf voor een korte periode te kunnen onderhouden, zodat ze tijdelijk niet hoeven te werken en dus even rust kunnen nemen.

De andere reden is voor onverwacht overlijden en werkt als vangnet. Als twee partners samen een hypotheek hebben aangeschaft op onroerend goed delen deze partners vaak de kosten. Als een van de twee dan plots komt te overlijden kan dat financiële problemen veroorzaken. De verzekering zorgt er dan voor dat er een bedrag vrijkomt waardoor de hypotheek ofwel gedeeltelijk ofwel helemaal afbetaald wordt. Dit voorkomt dat de nabestaande financieel in de problemen komt.