Is PayPal veiliger dan iDEAL?

Wanneer je een webwinkel hebt dan ben je vast wel bekend met de twee betaalmethoden genaamd PayPal en iDEAL. Beide betaalmethoden bieden veel voordelen voor zowel de koper als verkoper. Toch wordt er vaak beweerd dat PayPal veiliger in gebruik is. Dit zou komen doordat deze betaalmethode werkt als tussenpersoon. Maar klopt de bewering wel dat PayPal veiliger is dan iDEAL? In deze blog nemen wij beide betaalmethoden voor jou onder de loep.

Iedereen kent iDEAL

Iedereen die wel eens een aankoop heeft gedaan bij een webwinkel is inmiddels wel bekend met iDEAL. Dit is niet zo gek aangezien deze betaalmethode tegenwoordig op iedere webwinkel terug te vinden is. Bij de meeste webwinkels wordt zelfs 56% van alle betalingen uitgevoerd met iDEAL. Hiermee kunnen we concluderen dat iDEAL de meest geliefde betaalmethode van ons kikkerlandje is. Maar hoe zit het nou precies met de veiligheid?

In 2005 is iDEAL opgericht door Currence. Dit is een samenwerkingsverband van een aantal grote Nederlandse banken die waakt over de veiligheid van dit betaalsysteem. Mede hierdoor betaal je jouw aankopen via je eigen bank. Vandaar dat je bij iDEAL altijd jouw bank moet selecteren om de betaling af te ronden. IDEAL stuurt je dus automatisch door naar het programma voor internetbankieren van je eigen bank. De betaling is hierdoor beveiligd met de pincode of wachtwoord dat je gebruikt voor internetbankieren. Wanneer de betaling geslaagd is, dan brengt iDEAL je direct weer terug naar de website van de webwinkel. Door dit automatisch systeem is het niet meer mogelijk om tikfouten te maken. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je het verkeerde bedrag overmaakt.

Ondanks dat iDEAL vlekkeloos verloopt, zit er een groot nadeel aan deze betaalmethode. Een betaling is niet meer terug te draaien. Zelfs niet als je bestelling niet geleverd is door de desbetreffende webwinkel. Het is alleen mogelijk om je geld terug te krijgen door dit door de winkelier te laten terugboeken. Hiermee is iDEAL in feite een moderne vorm van een bankoverschrijving. Dit maakt iDEAL vooral erg geliefd bij internetcriminelen. Niet voor niets was er tijdens de corona pandemie een sterke toename aan malafide webwinkels waarbij je alleen via iDEAL kon betalen.

Aankoopbescherming bij PayPal

Vertrouw je een webwinkel niet? Dan is het te adviseren om een aankoop met PayPal af te rekenen. Deze betaalmethode heeft namelijk een ijzersterke reputatie als het aankomt op bescherming van consumenten. Wanneer een artikel niet geleverd wordt, sterk afwijkt van de foto’s of beschadigd aankomt dan kan je gemakkelijk een geschil openen. PayPal zal dit geschil bekijken en de verkoper de tijd geven om het op te lossen. Mocht dit na een bepaalde termijn niet zijn gebeurd, dan kan je er als koper op rekenen dat jij het volledige bedrag inclusief de verzendkosten terugkrijgt. Dit in tegenstelling tot iDEAL. Ideaal dus als je bij een onbekende webwinkel een aankoop wilt gaan doen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat maatkleding, cadeaubonnen en auto’s buiten de aankoopbescherming van PayPal valt.

Daarnaast worden transactie bij PayPal uitgevoerd door gebruik te maken van e-mailadressen. Een koper en verkoper krijgen hierdoor niet de betaalgegevens van elkaar te zien. De kans op misbruik van bankgegevens is bij PayPal niet mogelijk. Bovendien beschikt deze betaalmethode over een tweestapsverificatie. Dit betekent dat je bij het uitvoeren van een betaling een code toegestuurd krijgt als extra bevestiging. Hiermee is het betalen met PayPal nog eens extra veilig. Ondanks dat PayPal veiliger in gebruik is dan iDEAL, dankzij de extra beveiliging en aankoopbescherming, zit er een groot nadeel aan het gebruik van deze betaalmethode. De kosten voor het ontvangen van een betaling kan veel gaan kosten. Een betaling in Euro’s is altijd kosteloos bij PayPal. Wanneer je wilt gaan betalen in vreemde valuta’s dan komen er extra kosten om de hoek kijken. Deze kosten variëren tussen de 2% en 4% van het totale aankoopbedrag. Dit maakt het betalen met PayPal helaas een stuk duurder dan iDEAL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *